Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Obecná problematika tvorby ŠVP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Obecná problematika tvorby ŠVP"— Transkript prezentace:

1 1. Obecná problematika tvorby ŠVP
Modul: 1. Obecná problematika tvorby ŠVP Submodul : 1.5. Evaluace a hodnocení Název příspěvku : Testování dovedností čtení a psaní v primární škole Forma příspěvku : PP prezentace Pracoviště : Katedra pedagogiky Pedagogická fakulta MU Autoři : Jiří Havel, Veronika Krátká Adresa autora : ( , aj.) Klíčová slova : (max. 10 slov) čtenářská gramotnost, hodnocení čtenářských a písařských dovedností, testy Reference : (Literatura, webové stránky, aj.) (vyplnit až při dodání výsledku)

2 Hodnocení dovedností čtení a psaní v primární škole
Mgr. Jiří Havel, Ph.D. Mgr. Veronika Najvarová

3 Změny v chápání pojmu gramotnost
Původně pouze ovládání trivia – čtení, psaní, počítání (v základní podobě). V 60. letech 20. století se objevuje pojem funkční gramotnost – ovládání trivia se stalo samozřejmostí, pozornost je zaměřena na schopnost využít získané dovednosti ve svůj prospěch. Gramotnost je bránou ke vzdělání, usnadňuje a mnohdy umožňuje získávání a zpracování informací.

4 Pojetí čtení Čtení – v technickém smyslu schopnost číst správně, přiměřeně rychle, s porozuměním a s odpovídajícím výrazem (konec 2. ročníku). Čtenářská gramotnost – čtení a psaní nad úrovní elementární gramotnosti. Je to schopnost používat tištěný a písemný materiál k uspokojení širokých potřeb člověka, k rozšiřování vědomostí a rozvoji potenciálu osobnosti. Není to čtení v technickém slova smyslu, ale zpracování informací uvedených v textu a jejich použití na řešení určité situace (od 3. ročníku).

5 Charakteristiky čtení v primární škole
Cílem učitele při vytváření a rozvíjení čtenářských a písařských dovedností žáků dosud je: správné čtení (přiměřených textů), následná doslovná (v lepším případě volná) reprodukce, automatizace čtenářského výkonu. Produktem užívaných postupů tak je většinou žák, který nemá problém s technikou čtení, tzn. dodržuje kvalitativní i kvantitativní znaky. Číst tedy umí, ale nečte, neboť tuto činnost bere jako technickou záležitost, které se prostě musel naučit.

6 Proto je třeba žáky učit také:
text vnímat, hledat v něm vlastní hodnotu (vytvářet si názor a postoj), dělat si v něm „svůj pořádek“, identifikovat informace, dávat je do souvislosti s předchozími (nově strukturovat).

7 Učitelé by měli pracovat tak, aby:
vedli žáky ke čtenářským a písařským dovednostem (tzn. získávat informace, vytvořit interpretace, posoudit text), dokázali probudit vnitřní motivaci žáků k osvojovaným dovednostem, využívali aktivizující metody výuky, které rozvíjejí tvořivost a schopnost kooperace žáků, pracovali se všemi typy textů, tzn. souvislými i nesouvislými, 1/2

8 uměli klasifikovat situace ve čtení, tzn
uměli klasifikovat situace ve čtení, tzn. pro soukromé využití, pro veřejné využití, pro zaměstnání, pro vzdělání. upřednostňovali při výuce obsah (to co žák čte, píše) před vnější formou (jak čte, píše), respektovali ve výuce význam funkčnosti, tzn. schopnosti využívat čtení a psaní jako prostředku (nástroje) pro komunikaci, trávení volného času i vzdělávání (včetně celoživotního). 2/2

9 Co tedy testovat? (podle obtížnosti)
Získávání informací – vyhledat informaci, pomocí které je vyvráceno nebo potvrzeno něčí tvrzení. V textu doslovné nebo synonymní. Vytváření interpretací – zobecnění počátečních dojmů a zpracování informací logickým způsobem. Vyžaduje porovnání a hledání souvislostí s jinými zdroji, posouzení v širší perspektivě. Posuzování textu – informace z textu do souvislostí s vlastní znalostí a zkušeností. Vlastní názor, důkazy, argumenty.

10 Jaké typy textů využívat?
Souvislé – vyprávění (Kdy?), výklad (Jak?), popis (Co?), polemický text (Proč?), instrukce (příkazy). Nesouvislé – formuláře, schémata, výzvy, tabulky, mapy, reklamy, grafy, obrázky.

11 Inspirace na internetu
Mezinárodní výzkum PIRLS 2001 Mezinárodní výzkum PISA 2000 setreni/pisa.html Na uvedených stránkách naleznete i konkrétní testy čtenářských dovedností!


Stáhnout ppt "1. Obecná problematika tvorby ŠVP"

Podobné prezentace


Reklamy Google