Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro životní prostředí Brno, 18. 9. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Martin Kubica Náměstek SFŽP ČR.
Operační program Životní prostředí. Finanční rámec OPŽP 2,6 mld. €
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
Operační program Životní prostředí Nezbytné zaklínadlo Operační program musí přispívat a být v souladu se strategii EU - inteligentní a udržitelný.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Dokument KAP MSK - obsah
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Regionální akční plán ÚK – pracovní verze k
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Setkání členů rady LK se starosty měst a obcí Libereckého kraje 15
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Příprava Libereckého kraje na období 2014 – 2020 Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory a starosty měst a obcí  15. prosince 2014 Krajský úřad.
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Program rozvoje venkova
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Transkript prezentace:

Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro životní prostředí Brno,

Program 1.Představení členů pracovní skupiny 2.Regionální stálá konference pro území JMK (RSK JMK) a Regionální akční plán pro území Jihomoravského kraje (RAP JMK) 3.Přehled tematicky zaměřených operačních programů (OP), harmonogram výzev 4.Přehled připravovaných projektů v oblasti životního prostředí 5.Specifické cíle OP, kde připravované projekty pro tematickou oblast chybí 6.Tematicky související koncepční dokumenty na krajské úrovni 7.Diskuse – strategické projekty v oblasti životního prostředí 8.Harmonogram zasedání PS 9.Diskuse

Regionální stálá konference (RSK JMK) 22 členů – JMK, města, obce, akademický sektor, ANNO, HK JM, ÚP ČR, Agentura pro sociální začleňování, S3, volitelný zástupce (průřezová platforma pro vytváření partnerství a spolupráci na regionální úrovni), zajišťuje naplňování cílů Strategie regionálního rozvoje ČR 2014 – 2020 prostřednictvím Regionálního akčního plánu SRR (RAP) v územním obvodu kraje - schvaluje aktivity RAP sleduje a podporuje absorpční kapacitu území kraje, dává doporučení k zaměření (aktivity) a slaďování výzev (témata, území, fin. objemy) pro projekty v rámci specifických výzev v rámci územní dimenze (národní stálá konference), nehodnotí projekty umožňuje vytváření vazeb mezi jednotlivými integrovanými strategiemi zaměřenými na využívání prostředků ESI fondů, iniciuje sběr informací a dat o vývoji v území a dopadech realizovaných opatření, Sleduje strategické projekty realizované v území kraje, Nové webové stránky ( Vytváří tematické pracovní skupiny (nyní 6)

Regionální akční plán (RAP JMK) nástroj naplňování Strategie regionálního rozvoje ČR 2014 – 2020 zpracováním RAP pověřeny kraje nástroj pro řízení regionální politiky ČR s přímou vazbou na využití ESIF v regionech vznikající na partnerském principu nutnost podložit RAP reálnými informacemi o přípravě projektů v území Jihomoravského kraje iniciace vzniku národních dotačních programů aktuálně zpracováván pro období 2015/2016 a 2017, průběžné aktualizace – 1x za půl roku / 1 za rok (bude upřesněno na základě potřeby) Krajský akční plán vzdělávání pro území JMK (metodika, projekt, zpracování), IRS BMO, 18 CLLD, RIS 3

Tematicky zaměřené operační programy Operační program Životní prostředí PO 1 Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a vnos znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod 1.2 Zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu 1.4 Podpořit preventivní protipovodňová opatření

Tematicky zaměřené operační programy Operační program Životní prostředí PO 2 Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva koncentracím znečišťujících látek Snížit emise stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním znečišťujících látek Zlepšit systém sledování, hodnocení a předpovídání vývoje kvality ovzduší a meteorologických aspektů w

Tematicky zaměřené operační programy Operační program Životní prostředí PO 3 Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika Prevence vzniku odpadů Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů Rekultivace staré skládky Dokončit inventarizaci a odstranit ekologické zátěže Snížit environmentální rizika a rozvíjet systémy jejich řízení

Tematicky zaměřené operační programy Operační program Životní prostředí PO 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území Posílit biodiverzitu Posílit přirozené funkce krajiny Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech

Tematicky zaměřené operační programy Operační program Životní prostředí PO 5 Energetické úspory Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie Dosáhnout vysokého energetického standardu nových veřejných budov Harmonogram výzev OPŽP viz Příloha č. 1

Tematicky zaměřené operační programy Program rozvoje venkova Pozemkové úpravy Lesnická infrastruktura Investice na podporu energie z obnovitelných zdrojů Zavádění preventivních opatření v lesích Obnova lesních porostů po kalamitách Odstraňování škod způsobených povodněmi Investice do ochrany melioračních a zpev. dřevin Neproduktivní investice v lesích Přeměna porostů náhradních dřevin Technika a technologie pro lesní hospodářství Harmonogram výzev PRV viz Příloha č. 2

Tematicky zaměřené operační programy INTERREG V-A SK-CZ PO 2 Kvalitní životní prostředí 2.2 Ochrana biodiverzity přeshraničního území prostřednictvím spolupráce v oblasti ochrany a koordinovaného řízení přírodně významných území Vyhlášení výzvy pro předkládání projektů: –

Tematicky zaměřené operační programy INTERREG V-A Rakousko – ČR TC 6: Zachování a ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů IP 6 d: Ochrana a obnova biologické rozmanitosti a půdy a podpora ekosystémových služeb včetně prostřednictvím sítě Natura 2000 a ekologických infrastruktur IP 6 f: Podpora inovačních technologií s cílem zlepšit ochranu životního prostředí a účinnost zdrojů v odpadovém hospodářství, vodním hospodářství, pokud jde o půdu nebo s cílem snížit znečištění ovzduší Vyhlášení výzvy pro předkládání projektů: do

Regionální akční plán pro území Jihomoravského kraje – identifikované projekty Pro oblast životního prostředí: Název aktivityZdroj financováníPředpokládaná finanční náročnost Zajištění zásobování pitnou vodouOPŽP ,000 Výstavba ČOV a kanalizacíOPŽP ,750 Protipovodňová opatřeníOPŽP ,000 Prevence sesuvůOPŽP 1.325,000 Systém varování obyvatelstvaOPŽP 1.414,000 Rekonstrukce stávajících stacionárních zdrojů znečišťování OPŽP 2.20

Regionální akční plán pro území Jihomoravského kraje – identifikované projekty Pro oblast životního prostředí: Název aktivityZdroj financováníPředpokládaná finanční náročnost Monitoring kvality ovzduší v sídlechOPŽP 2.30,500 Zkvalitnění nakládání s odpady v obcích OPŽP 3.211,000 Rekultivace starých skládekOPŽP 3.346,440 Protierozní opatřeníOPŽP 4.316,970 Zlepšení vodního režimu v krajině, revitalizace rybníků OPŽP 4.380,600 Revitalizace parkůOPŽP 4.464,000

Regionální akční plán pro území Jihomoravského kraje – identifikované projekty Pro oblast životního prostředí: Název aktivityZdroj financováníPředpokládaná finanční náročnost Revitalizace vodních ploch v sídlechOPŽP 4.47,000 Snížení energetické náročnosti veřejných budov OPŽP ,105 Pozemkové úpravyPRV ,530

Přehled připravovaných projektů v oblasti vzdělávání a zaměstnanosti Sběr projektů – průběžně od 2. pololetí 2014 formou tzv. Karet připravenosti projektu (projektového záměru) Úplný přehled projektů (financovatelných prostřednictvím Evropských strukturálních a investičních fondů – ESIF) uveden v Příloze č. 3 této prezentace

Specifické cíle, kde připravované projekty chybí V rámci sběru Karet připravenosti projektu (projektového záměru) nebyly projekty identifikovány v: –OPŽP 1. 2 Zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva koncentracím znečišťujících látek 2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním znečišťujících látek 3.1 Prevence vzniku odpadů 3.4 Dokončit inventarizaci a odstranit ekologické zátěže 3.5 Snížit environmentální rizika a rozvíjet systémy jejich řízení 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území 4.2 Posílit biodiverzitu 5.2 Dosáhnout vysokého energetického standardu nových veřejných budov –PRV Lesnická infrastruktura Investice na podporu energie z obnovitelných zdrojů Zavádění preventivních opatření v lesích Obnova lesních porostů po kalamitách Odstraňování škod způsobených povodněmi Investice do ochrany melioračních a zpev. dřevin Neproduktivní investice v lesích Přeměna porostů náhradních dřevin Technika a technologie pro lesní hospodářství

Diskuse – strategické projekty Pracovní skupina by měla RSK JMK doporučit strategické projekty z oblasti životního prostředí. Následně by měla být příprava a realizace těchto projektů monitorována PS a informace zprostředkovány členům RSK JMK.

Harmonogram zasedání PS pro životní prostředí Jednání RSK JMK:  

Děkuji za pozornost