Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
FORENZNÍ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
„Integrované dopravní systémy – informační systémy pro podporu rozhodování veřejné správy při výstavbě a provozování IDS v České republice“ Výzkumný projekt.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Spolupráce Vězeňské služby NGO na Slovensku / možnosti a zaměření v oblasti drogových služeb / Olga Škvařilová, Sdružení Podané ruce Brno, CZ TWINNING.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
1 Institucionální zdravotnický výzkum a perspektivy mezinárodní spolupráce Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Fakultní nemocnice Plzeň Senát Parlamentu.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
Individuálně, ale společně a jinak
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Komplexní systém hodnocení
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovace a regionální rozvoj
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Analýza trhu biopotravin
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Příspěvek na konferenci
Pedagogická psychologie
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
3. Metody pedagogické diagnostiky
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Výzkum v malých a středních firmách
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
Synergie manažerského týmu
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry obchodní jednotky C&A
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Výběrové kempy v Policii ČR
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
2. fáze výcviku řidičů.
Strategické řízení a plánování
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference dopravní psychologie a jejích klinických aspektů Praha, Lékařská fakulta UK

Psychologie dopravy jako součást psychologie práce a organizace Způsobilosti vycházejí z popisů práce a analýzy nároků dané profese k tvorbě profesiogramů Odpovídající metody hodnocení konkrétních charakteristik, instrumentarium měření a využití přístrojové diagnostiky 1

Dopravně psychologická vyšetření prováděná klinickými psychology mohou být ovlivněna podle typu jejich praxe ne vždy dostatečnými zkušenostmi s profesiografií. Kliničtí psychologové uplatňují častější hloubkový rozbor osobnosti řidiče: 2

3 o Anamnéza o Standardní testová diagnostika o Projektivní testy o Další metody k odhalování patologie

Obě skupiny profesně se prolínajících psychologů uplatňují jako jednotlivci i mnohem komplexnější přístupy. Ve workshopech kurzů dopravní psychologie VŠAPs své postupy vzájemně obohacují a začleňují do společné metodiky dopravně psychologického vyšetřování V současné situaci neexistence aktuálních českých norem ve velké části používaných diagnostických metod ani jednotné metodiky (jen E. Bakalář 1992), dává propojení psychologie dopravy a klinické psychologie možnost pozitivního posunu. 4

Dopravně psychologické vyšetření 5 PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE – silné stránky:  Popisy práce  Analýza nároků profese  Profesiogramy  Co je potřeba měřit a posuzovat, např.prostorové vnímání  Popisy práce  Analýza nároků profese  Profesiogramy  Co je potřeba měřit a posuzovat, např.prostorové vnímání  Přístrojové metody měření  Metody kladení otázek  Vedení interview  Behaviorální interview  Testy  Metodika  Přístrojové metody měření  Metody kladení otázek  Vedení interview  Behaviorální interview  Testy  Metodika

Anamnéza Diagnostický rozhovor Projektivní metody Poruchy osobnosti Psychopatie Větší a bezprostřední možnosti doplnění klinického obrazu EEG, léky, návykové látky 6 KLINICKÁ PSYCHOLOGIE – větší zkušenosti :

Výzkumná strategie v dopravní psychologii Výzkum v dopravní psychologii 1. Základní a aplikovaný výzkum 3. Normy 2. Standardizace metod 7

VÝZKUMNÁ STRATEGIE V DOPRAVNÍ PSYCHOLOGII 8 Výzkumný úkol - Výzkum v dopravní psychologii: 1. Standardizace metod Přístroje, dotazníky, ostatní metody, metody i baterie, vytváření metodiky a) finance z národních projektů b) další zdroje na úrovni EU

9 2. Normy ve smyslu jednotlivých řidičských profesí – limitní normy pro testy a další metody Předpoklád spolupráce s výrobci – Test centrum, Psychodiagnostika Brno, Přístrojová diagnostika Vališ, Geta, Schulfried

3. Základní a aplikovaný výzkum TÉMATA: a) Agrese – spolupráce s ČVUT b) Periferní vnímání – GETA c) Ostatní data – biomedicínské, od dopravní psych.,policie ad. d)Nebezpečné chování v provozu e)Test vnímání rizika provozu – predikce nebezpečí Spolupráce DEKRA, ČESMAD, ČVUT a VUT. Ministerstvo dopravy, MV ČR, MO ČR, Centrum dopravy, MŠMT 10

4. Vzdělávání – akreditovaní psychologové a) Profesní nadstavbové rozvíjející semináře b) Zapojení psychologů dalších specializací c) BESIP, Centrum dopravního výzkumu, další výzkumné instituce, vysoké školy a univerzity. 5. Aktualizace legislativy – podílet se na přípravě zákona o silničním provozu a dalších 11

Děkuji Vám za pozornost 12