Krása, tajemství a záludnosti CHIRURGIE II.. Asepse a antisepse čistota rukou a nástrojů byla podmínkou dobrého hojení již ve starověku Ve středověku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiřina Šteigerová 3.B, Hana Písaříková 3.B, Martina Kovářová 3.A.
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Krev Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ – VY_32_Inovace_
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
pokrývá tělo dospělý – 1,2 až 1,85 m 2  12% hmotnosti těla (4 - 4,5 kg) tloušťka - 0,5 - 4 mm barva kůže – velmi variabilní Kůže.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Elektromagnetické zařízení Základní škola Libina,
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® Alkoholového dezinfekčního přípravku ve formě čirého gelu nebo roztoku.
Vztah dřeva k vodě VY_32_INOVACE_28_ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Zahájení a průběh správního řízení
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Technické prostředky v požární ochraně
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Ošetření při poranění od jehly
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diabetes mellitus.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Technické prostředky v požární ochraně
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Stavební fakulta ČVUT, B407
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Kontrola prostředí a sterility
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Dezinfekce Sterilizace Sbírka zákonů č. 306/2012.
Zánět
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Když vás potká vyhoření
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Krása, tajemství a záludnosti CHIRURGIE II.

Asepse a antisepse čistota rukou a nástrojů byla podmínkou dobrého hojení již ve starověku Ve středověku se to nedodržovalo 1847 Semmelweiss – pokrok v názoru na ošetřování ran V té době platil názor, že hnisání je příznivou skutečností umožňující dobré zhojení Více než polovina nemocných po otevřeném poranění umírala na zánětlivé komplikace!

 Semmelweissova pravidla se stala převratem v chirurgické praxi (zákaz dotýkat se rány rukou, nutné očišťování všech předmětů, které přicházely do styku s ránou, používání jen zcela čistých obvazových materiálů, používání prostředků k ničení původců infekce – antisepse).

Dnes: opatření preventivní – bráníme proniknutí infekce k pacientovi Opatření represivní – zabránit šíření infekce z již přítomného ohniska Dezinfekce a sterilizace – nedílnou součástí protiepidemického režimu každého zdravotnického zařízení Do tohoto systému lze zařadit způsob oblékání a převlékání na chirurgických pracovištích, které platí i pro fyzioterapeuty v týmu

 Asepse: není to nepřiměřené puntičkářství, ale ochrana nemocných před možnými komplikacemi. (Opatření na chirurgii – septická a aseptická část, užívání sterilních pomůcek)  Antisepse: proces zneškodňování většiny mikroorganizmů na povrchu kůže nebo sliznic nebo ve tkáních použitím antiseptik, které ničí mikroorganizmy, ale mají nízkou tkáňovou toxicitu, nesmějí být alergizující, teratogenní ani karcinogenní. Patří sem i fyzikální prostředky: drenáž ran, otevřené hojení ran.  Desinfekce: je to soubor opatření, která slouží ke zneškodňování většiny mikroorganizmů na neživých předmětech, plochách, ve vzduchu, ve vodě – pomocí fyzikálních, chemických a kombinovaných postupů. Cílem desinfekce je přerušení cesty nákazy od zdroje k vnímavému jedinci. Rozdíl proti antisepsi: můžeme použít i relativně toxické přípravky. Desinfekce : preventivní, represivní (ohnisková).

 Sterilizace: Souhrn opatření, kterými se z prostoru a prostředí odstraňují všechny mikroorganizmy. Mrtvé nebo inaktivované mikroorganizmy se z prostředí nemusejí odstraňovat, proto může sterilní materiál obsahovat pyrogeny. Aby se pyrogenní reakci předešlo, odstraňují se tyto látky např. filtrací, destilací.  Příklady sterilizace: Fyzikální (horkovzdušná, nasycenou vodní parou pod tlakem, zahřívání v horké vodě pod tlakem, radiační sterilizace) Chemická (formaldehydem, etylenoxidem) Kontrola sterilizace a desinfekce: bioindikátory, fyzikálně chemické postupy, stanovené hlavním hygienikem ČR.

Nauka o ranách Rána je každé porušení souvislosti kůže, sliznice nebo povrchu některého orgánu. Podle hloubky dělíme na povrchní a hluboké. Pokud porušují jen kůži a podkožní vazivo, nebo sliznici a podslizniční vazivo, jsou to rány jednoduché Poškozují – li i důležité orgány v hloubce: komplikované Pronikají-li do tělních dutin, jsou to rány penetrující neboli pronikající.

Dělení druhů ran: Rána řezná (vulnus scissum) Rána sečná (vulnus sectum) Rána bodná (vulnus punctum) Rána střelná (vulnus sclopetarium) Rána kousnutím (vulnus morsum) Rána tržná (vulnus lacerum) Rána zhmožděná (vulnus contusum) Vulnus contusolacerum - tržnězhmožděná

Hojení ran:  Primární hojení – sanatio per primam intentionem – p.p.i.  Děje se v šesti fázích – první fáze – slepení okrajů fibrinem, zmnožení mitóz v buňkách v okolí rány, zvýšená mitotická aktivita v okolí rány je podmíněna růstovými faktory a cytokiny. Fibrocyty se mění na fibroblasty, je zvýšená aktivita leukocytů, především makrofágů, endotelových buněk kapilár a epitelových buněk).  V ráně a okolí probíhá zvýšená anaerobní glykolýza, krev stagnuje v kapilárách. Výsledkem je narůstající acidóza.  Působky podílející se na procesu hojení rány: peptidy, inzulin, transformační růstový faktor, růstový faktor fibroblastů, růstový faktor odvozený z leukocytů, trombocytů, cytokiny, interleukiny, faktory nekrózy tumorů). Kininy, prostaglandiny atd.

Hojení rány p.p.i.:  Fáze hojení rány: 1.Koagulace a zánět 2.Fibroplazie a ukládání matrix 3.Angiogeneze 4.Epitelizace 5.Zrání kolagenových vláken 6.Dokončení hojení Mikroskopicky je v druhé fázi po 24 hodinách celá oblast rány prostoupena buněčnými elementy, které pronikají do místa poranění z kapilár. Během dalších 2-3 dnů je rána leukocyty a makrofágy očištěna od mikroorganizmů a zbytků poškozených tkání, je připravena pro další fázi. Ve třetí fázi v 5.-6.dnu prorůstají kapiláry, s nimi pronikají do rány fibroblasty, které tvoří z polysacharidů amorfní základní substanci.

Hojení rány p.p.i. Tato matrix se později mění na kolagenní fibrily. Denně se utváří 1-2 mm této tkáně, která přemostí defekt. Ze stran postupně překrývá defekt epitel. Ve čtvrté – reparační fázi, ubývá postupně fibroblastů a kapilár a formuje se mnoho kolagenních vláken. Ztrácejí se postupně zánětlivé projevy a obnovuje se funkce.

Sekundární hojení rány – hojení p.s.i. Sanatio per secundam intentionem Granulační tkáň, serom, krusta, špekovité granulace, Caro luxurians – živé maso Jizvy po ráně hojené p.p.i. i p.s.i. neobsahují kožní deriváty. Zpočátku jsou růžové, později blednou. Po 4-6 měsících mají barvu splývající s okolím. Hojení keloidem

Hojení ran Podmínky ovlivňující nepříznivě hojivý pochod v ráně jsou místní a celkové. Raná infekce, cizí těleso v ráně, špatné prokrvení, iatrogenní faktory, např. časté převazy, vysoký věk, diabetes mellitus, anémie, hypoproteinemie, dehydratace, nedostatek vitaminu C, deficit stopových prvků Cu a Zn, Celkově podávané léky, např. kortikoidy, tbc, syfilis, poruchy imunity, stavy provázené malnutricí, pokročilá nádorová onemocnění.