Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Advertisements

Jiří Voskovec, jan werich
Osvobozené divadlo.
Název školy ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola autor Mgr. Venuše PLÁŠILOVÁ název VY_32_INOVACE_15_NJ_KOMMUNIKATION téma Kommunikation číslo projektuCZ.1.07/ /
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Divadlo zaujímalo za I. světové války významné postavení – Národní divadlo a Městské divadlo na Vinohradech mělo vynikající dramatiky a režiséry Národní.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Norman Mailer Norman Mailer 2. světová válka válečné operace v Tichomoří.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Divadlo Járy Cimrmana Divadlo Járy Cimrmana mystifikace inteligentní humor.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. V čem se liší? Eva o hmotnosti 54 kg vyšplhala do výšky 4 metrů za 6.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_28_Jevištní hudební formy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
& Osvobozené divadlo Semafor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Jan Werich Monika Kupková.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jan Werich a Jiří Voskovec (1905 – 1980) ( )
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
ZÁJMENA KDO TATO JÁ NIC SE MŮJ NAŠE KTERÝ ŽÁDNÝ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
VY_32_INOVACE_62_Osvobozené divadlo
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Středověká kolonizace
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Land art Autor: Mgr. Olga Pasovská Název.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Obrázková básnička Jazyk a řeč.
Česká hymna a její tvůrci
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET REVUE DAVID A … V+W BYLI ZA VÁLKY V … PŘEDSCÉNY BYL JEDNOU … KRÁL WERICHOVO DRUHÉ DIVADLO C Í S A Ř Ž I V O T J A N B E N Z I N V E S T G O L I Á Š U S A F O R B Í N Y J E D E N A B C Význam najdi ve slovníku cizích slov.) OSVOBOZENÉ DIVADLO – DIVADELNÍ … (Význam najdi ve slovníku cizích slov.)

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? o Jan Werich spolu s Jiřím Voskovcem a hudebníkem Jaroslavem Ježkem mezi válkami spoluvytvářeli Osvobozené divadlo. o Vest pocket revue: první hra V+W v Osvobozeném divadle. o Forbíny: krátké, improvizované humorné scénky, které sloužily k pobavení diváků v divadle, jakmile se zatáhla opona a měnily kulisy. Autorství forbín je připisováno V+W v Osvobozeném divadle. o Parodie: přetvoření původního obsahu třeba filmu, knihy do směšného charakteru, posměšná obměna obsahu uměleckého díla. Často užívaná Voskovcem a Werichem v Osvobozeném divadle. o Jejich tvorba byla založena na němé grotesce, improvizačních scénkách, dialozích, parodii, inspiraci publikem, jazzu a swingu. dialozích, parodiijazzu a swingu.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Avantgardní divadelní scény Avantgardní divadelní scény Působí mezi sv. válkami, jsou nové, průkopnické, odvážné, nevšední. A vantgardní divadelní scény – Osvobozené divadlo, D-34: nové, moderní, netradiční výrazové prostředky především na jevištním ztvárnění nová témata, na jevišti formou her nově i politika daleko více baletu, zpěvu, hudby do činohry

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jak V+W tvořili: přečti si text (viz příloha) a doplň tři charakteristické znaky jejich společného psaní V+W: schopnost rozumět si beze slov, podobný smysl pro humor společné rozvíjení nápadu absolutní právo veta každého z nich Co V+W tvořili? Přečti si text (viz příloha) a doplň názvy jejich her a jména významných spolupracovníků: JaroslavJežek, Jindřich Honzl Kat a blázen, Caesar, Osel a stín, Balada z hadrů, Rub a líc Vest pocket revue, Smoking revue Práce s textem (přílohou)

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Na základě práce s textem označ pravdivé věty. Na základě práce s textem označ pravdivé věty.  Na počátku třicátých let do her V+W vstupují politická témata.  Ve svých hrách ze 30. let se zaměřovali na kritiku fašizmu, německého nacionalismu.  Všechny hry uvedené V+W byly vždy velmi úspěšné.  Negativní postoj ke hrám V+W měl zejména pravicový tisk.  V polovině třicátých let se Osvobozené divadlo přejmenovalo na Spoutané divadlo.  Po skončení války bylo Osvobozené divadlo úplně obnoveno.  Film Svět patří nám byl natočený podle hry Rub a líc.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Vysvětli souvislost pojmů s Osvobozeným divadlem. Pracuj ve skupině. revue Osel a stín J. Ježek Vest pocket revue Pěst na oko fašizmusforbíny avantgarda jazz, swing Spoutané divadlo J. Honzl pravicový tisk ?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Make simple questions for these answers.  Osvobozené divadlo was a Prague avant-garde theatre scene founded in  Osvobozené divadlo represented an important part of the First Republic cultural scene.  The theatre was officially closed on November  In 1939 Voskovec, Werich and Ježek emigrated to the USA.  After the war they returned to Czechoslovakia.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: vytvoř věty, které budou obsahovat následující pojmy: Zpětná vazba: vytvoř věty, které budou obsahovat následující pojmy: porozumění beze slovJ. Voskovec Vest pocket revue Jaroslav Ježek Osel a stín rok 1938 Osvobozené divadlo politická témata právo veta Smoking revue společné rozvíjení nápadu autoři - herci

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje internet