Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_72 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr.Sylva Ludvíková Název: Jiří Suchý a Jiří Šlitr Anotace: Život a dílo dvojice hudebníků, textařů divadla Semafor Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Jiří Suchý Jiří Šlitr – Herecká dvojice, která svými písničkami a hrami významně ovlivnila hudbu a divadlo 60. let.

3 Seznámil je r. 1957 Miroslav Horníček v divadle Reduta
Seznámil je r.1957 Miroslav Horníček v divadle Reduta. Suchý tehdy pracoval jako reklamní grafik, hrál na basu, a vystudovaný právník Šlitr se živil jako klavírista a vystupoval s M. Horníčkem v televizi. Roku 1958 vzniklo Divadlo Na zábradlí a první premiérou tam byla hra se zpěvy Kdyby tisíc klarinetů, kterou napsal Suchý s Ivanem Vyskočilem. Autory písní byli Suchý a Šlitr. Po roce si otevřeli vlastní divadlo Semafor úspěšným „pokusem o muzikál“ Člověk z půdy.

4 Vznikla kabaretní pásma plná snadno zapamatovatelných písniček Zuzana je sama doma (1960), Zuzana je zase sama doma (1961), legendární Jonáš a tingl tangl (1962), kde spolu S + Š vystoupili na scéně poprvé. V r uvedli jazzovou operu Dobře placená procházka. Šlitr psal písně se stejným nadhledem jako J. Ježek a kombinoval různé žánry od jazzu až po rock, jak dosvědčují dodnes populární písně Purpura, To všechno vodnes čas, Ach ta láska nebeská, Tulipán.

5 Píseň Včera neděle byla se stala jednou z nejúspěšnějších skladeb naší populární hudby.
Šlitrova tragická smrt (otrávil se nešťastnou náhodou o Vánocích 1969 plynem) byla pro Suchého zároveň předznamenáním normalizačních sankcí proti jeho osobě: nesměl vystupovat v televizi ani ve filmu apod. Semafor fungoval ale dál.

6 V polovině 70. let se Jonáši-Suchému stala partnerkou na jevišti Jitka Molavcová coby Melicharová a nahradila tak lyrického klauna Šlitra. Dnes je Semafor stejnou legendou jako Osvobozené divadlo, S + Š výrazně ovlivnili vývoj moderní hudby a jejich humor okouzluje dodnes.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Jakou úlohu sehrál u dvojice Suchý- Šlitr rok 1968? 2) Uveď název divadla, které založili a uveď, jestli existuje dodnes? 3) Vyjmenuj názvy písní, jejichž autorem jsou oba protagonisté. 4) Co se přihodilo v roce 1969 a jak událost ovlivnila činnost hudebního divadla?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google