Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola autor Mgr. Venuše PLÁŠILOVÁ název VY_32_INOVACE_15_NJ_KOMMUNIKATION téma Kommunikation číslo projektuCZ.1.07/1.04.00/21.2803.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola autor Mgr. Venuše PLÁŠILOVÁ název VY_32_INOVACE_15_NJ_KOMMUNIKATION téma Kommunikation číslo projektuCZ.1.07/1.04.00/21.2803."— Transkript prezentace:

1 název školy ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola autor Mgr. Venuše PLÁŠILOVÁ název VY_32_INOVACE_15_NJ_KOMMUNIKATION téma Kommunikation číslo projektuCZ.1.07/1.04.00/21.2803

2 Anotace, metodika Tato prezentace je určena 7. a 8. ročníkům a orientuje se na kompetenci k mluvení, ovládnutí základních komunikačních prostředků. Učitel nabízí dětem jednotlivé věty / fráze běžně užívané při kontaktu v cizím jazyce s jinými lidmi: –Kommunikation 1 – Danksagungen (poděkování) –Kommunikation 2 – Entschuldigungen (omluvy) –Kommunikation 3 – Verständnis (porozumění) Po výkladové části následuje část procvičovací = žáci doplňují do tabulky české či německé výrazy (na další straně je řešení tabulky). Na závěr učitel žákům zadá ústní úlohu – práce ve dvojicích, žáci tvoří dialogy na zadané situace (žáci přitom užívají věty, které se naučili v prezentaci).

3 Kommunikation 1 Danksagungen Danke. Danke schön. Vielen/ herzlichen Dank. Bitte. Gern geschehen. Nichts zu danken. Das ist nicht der Rede wert. Poděkování Díky. Děkuji pěkně. Děkuji velice. Prosím. Rádo se stalo. Není zač. To nestojí za řeč.

4 Kommunikation 2 Entschuldigungen Entschuldigung! Verzeihen Sie bitte. Ich bitte um Entschuldigung. Macht nichts. Nichts passierte. Es war mein Fehler. Alles ist in bester Ordnung. Omluvy Promiňte! Odpuste mi, prosím. Prosím o prominutí. Nevadí. Nic se nestalo. Byla to moje chyba. To je v pořádku.

5 Kommunikation 3 - Verständnis (porozumění) Sprechen Sie … ? Verstehen Sie … ? Können Sie es wiederholen? Sagen Sie es mir noch einmal, bitte. Wie schreibt man das? Können Sie es mir erklären? Mluvíte … ? Rozumíte … ? Můžete to zopakovat? Řekněte mi to prosím ještě jednou. Jak se to píše? Můžete mi to vysvětlit?

6 Doplňte do tabulky čj/ nj výrazy. Děkuji. Bitte. Rádo se stalo. Verzeihen Sie bitte. Promiňte. Nichts passierte. Es war mein Fehler. Mluvíte … ? Ich verstehe nicht.

7 Řešení tabulky Děkuji. Danke. Danke schön. Prosím.Bitte. Rádo se stalo. Gern geschehen. Odpusťte.Verzeihen Sie bitte. Promiňte.Entschuldigung. Nic se nestalo. Nichts passierte. Byla to moje chyba. Es war mein Fehler. Mluvíte … ? Sprechen Sie … ? Nerozumím.Ich verstehe nicht.

8 Utvořte dvojice, zahrajte 3 krátké scénky vytvořte situaci, při které za něco děkujete vytvořte situaci, při které se za něco omlouváte nerozuměli jste, požádejte o vysvětlení, zopakování K zopakování : jaké fráze jste použili?

9 Shrnutí práce s materiálem, užití v hodině Žáci s učebním materiálem pracovali se zájmem, novou slovní zásobu se naučili díky přehlednosti poměrně rychle (většinu výrazů si osvojili ihned, zbytek slovní zásoby k řešení úkolů zvládli s podporou svých zápisků ze sešitů). Se zadanými úkoly si žáci poradili bez problémů, pouze někteří slabší s mírnou asistencí pedagoga.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola autor Mgr. Venuše PLÁŠILOVÁ název VY_32_INOVACE_15_NJ_KOMMUNIKATION téma Kommunikation číslo projektuCZ.1.07/1.04.00/21.2803."

Podobné prezentace


Reklamy Google