Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu: Impresionismus Předmět: Český jazyk Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina Datum ověření: Jméno autora: Mgr. Magdalena Obšivačová Klíčová slova: Impresionismu s ve výtvarném umění, poezii, hudbě Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se seznamuje s jedním s uměleckých směrů v různých oblastech umění, nalézá jeho prvky a znaky, sleduje cíle, ke kterým vedly postoje autorů – což může aplikovat i u jiných směrů analogií. Žák je veden k interpretaci uměleckého díla. Rozvíjí dovednost subjektivního zobrazení. Rozvíjené klíčové kompetence: Sociálně personální a komunikační, k učení Anotace, metodický list: Prostřednictvím prezentace získává žák představu o impresionistickém umění, vnímá a analyzuje ukázky poezie, hudby a výtvarného umění Použité zdroje: Popis hodiny Probíhá prezentace s komentářem učitele a dotazy a úkoly na žáka. Žákům jsou zadány úkoly pro samostatnou práci formou domácího úkolu. Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 IMPRESIONISMUS Výraz imprese znamená vjem, dojem nebo otisk. Již sám název vypovídá o způsobu práce, jde tedy o zachycení dojmu, kterým na umělce zapůsobil okolní svět během jediného okamžiku. Výraz „prchavý okamžik“ je základním impresionistickým pojmem.

3 Imprese, východ slunce

4 IMPRESIONISMUS V LITERATUŘE
Literární impresionismus se projevil především posílením lyričnosti a hudebností verše. Tematicky se orientoval na intimní a přírodní poezii. Dále došlo k vyjadřování v náznacích, popisování emocí a nálad. Z toho logicky vyplývá, že se impresionismus objevoval především v básních, kde lze poměrně dobře vystihovat nálady a pocity, pokud se objevil v próze nebo dramatu, byly u hrdinů také vyzdvihovány především jejich pocity a nálady, což nutně vedlo k chatrnosti děje.

5 ČEŠTÍ PŘEDSTAVITELÉ Antonín Sova - Květy intimních nálad Karel Hlaváček - Pozdě k ránu

6 U řek mám večer vlažný rád, u řek, kde plno mušlí leží,
ANTONÍN SOVA U řek U řek mám večer vlažný rád, u řek, kde plno mušlí leží, kde zvolna z řek vstává chlad a bílá pěna z dálky sněží. U řek mám břízy nejraděj a olše, do nichž stín se dere, a cvrčků šum a vážek rej a v dálce města rysy šeré.

7 http://www. bontonline

8 Autorem hudby je CLAUDE DEBUSSY ????? NÁZEV ?????

9 MALÁ NÁPOVĚDA

10 Pokuste se vyjádřit náladu, kterou ve vás vyvolává následující obraz.


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google