P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Programy prevence před povodněmi v gesci Ministerstva zemědělství.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
POJISTNÝ TRH, ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN A JINÉ PROFESNÍ ORGANIZACE JUDr. Roman Vybíral
REFORMNÍ KROKY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ V OBLASTI ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Ministerstvo zdravotnictví České republiky Praha,
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Ing. Ladislav Sýs vedoucí oddělení správy povodí Ministerstvo zemědělství w w w. v o d a. g o v. c z w w w. w a t e r. g o v. c z w w w. v o d a. g o v.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Digitální učební materiál
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Příbram Ing. Václav Chytil
Účetnictví – význam informací
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VY_32_INOVACE_ZE7-09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Správa sociálního zabezpečení
Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2017
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
RIZIKO.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Právo sociálního zabezpečení
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Transkript prezentace:

P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství PŘEHRADY A POVODNĚ 9. října 2013, Praha 29. října 2013, Praha

Současný stav:  četnost a frekvence povodňových událostí se zvyšuje  pojistitelé jsou nuceni zvyšovat pojistné  zvyšuje se rozsah nepojistitelného majetku  zvyšuje se okruh občanů, pro něž se pojištění nemovitosti pro případ povodňových událostí stává cenově nedostupným  při nepojištěnosti budov občanů se zvyšuje tlak na stát ve věci finanční pomoci těmto občanům Ideový záměr Ministerstva zemědělství k povinnému pojištění v záplavových územích PŘEHRADY A POVODNĚ

Zvažované řešení  vytvořit jednotný systém pojištění budov pro případ povodní v ČR  povinné pojištění zavést v záplavových územích podél všech vodních toků v ČR - podél významných vodních toků využívat stanovená záplavová území (Q 5, Q 20, Q 100 ) - podél drobných vodních toků využívat stávající systém povodňových zón pojistitelů Ideový záměr Ministerstva zemědělství k povinnému pojištění v záplavových územích PŘEHRADY A POVODNĚ

Výhody – pro společnost:  občané – vlastníci nemovitostí by mohli mít zabezpečeny své základní potřeby obnovy bydlení  pojištění by bylo dostupné pro všechny obytné budovy  výši příspěvku (pojistného) a poskytování náhrad by bylo založeno na objektivních a transparentních kritériích Ideový záměr Ministerstva zemědělství k povinnému pojištění v záplavových územích PŘEHRADY A POVODNĚ

Výhody – pro stát:  výrazně by se snížil okruh subjektů závislých v případě povodňové události na pomoci státu  systém by realizovali pojistitelé bez nároků na finanční prostředky ze státního rozpočtu  státní správa by způsob realizace vymezila legislativně Ideový záměr Ministerstva zemědělství k povinnému pojištění v záplavových územích PŘEHRADY A POVODNĚ

 úvodní jednání zástupců MZe a ČAP –  představen ideový záměr MZe  ČAP dne ideový záměr MZe písemně odmítla  důvod: vysoká rizikovost objektů v záplavových územích  ČAP naopak navrhuje povinné pojištění pro všechny obyvatele ČR na nebezpečí živelné pohromy !!!  jednání budou pokračovat se zástupci vybraných největších pojišťoven Projednání ideového záměru Ministerstva zemědělství s Českou Asociací Pojišťoven (ČAP) PŘEHRADY A POVODNĚ

Děkuji za pozornost