Opatření priority 4 a 5 PRV 2014-2020 12. 11. 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
LEADER V PRV Metodika pro tvorbu Fichí Černá v Pošumaví,
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Opatření 8. Investice do rozvoje lesních oblastí a zlepšování životaschopnosti lesů.
Program rozvoje venkova M01 – PŘEDÁVÁNÍ ZNALOSTÍ A INFORMAČNÍ AKCE CÍL:  Posílit znalostní základnu a podpořit znalosti v zemědělství, potravinářství.
Environmentální lesnická opatření Programu rozvoje venkova
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Stávající a budoucí podpora venkova.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Podpory v rámci II. pilíře SZP pro období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Program rozvoje venkova ČR EAFRD  European Agriculture Fund for Rural Development Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova  Navazuje.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Jihočeský kraj realizované projekty 1. Opatření ke zpřístupnění pozemků Realizátor stavby: Pobočka Prachatice Název: „Společná zařízení v katastrálním.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Budování cyklostezek z pohledu správce vodních toků Mladá Boleslav Ing. Růžena Divecká Povodí Labe, státní podnik.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
Podpory v rámci II. pilíře SZP pro rok Návrh Ing. Jitka Tvrzníková Seč Zdroj prezentace: Mze ČR.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Přednášející: Ing. Ivana Jágriková
„Váš kraj, Váš rozpočet“
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Otevřené body v rámci implementace SZP v ČR v letech
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Stavební uzávěra základní informace
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Pozemkové úpravy.
Přehled nejdůležitějších novinek
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Kalamitní situace - opatření
RIZIKO.
1. Agroenvironmentálně–klimatická opatření (AEKO)
Lesní hospodářský plán Náležitosti LHP
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Štikovský rybník, k.ú. Štikov
Průmysl možnosti podpory
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
F5 – Neproduktivní investice v lesích
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
1. Agroenvironmentálně–klimatická opatření (AEKO)
Připravenost na nové plánovací období
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Pracovní jednání Ochranné pásy a souvratě, pásy podél okraje lesa 16
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Opatření priority 4 a 5 PRV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Priorita 4 - Obnova, zachování a zlepšení ekosystémů souvisejících se zemědělstvím a lesnictvím Vybraná opatření:  Agroenvironmentální-klimatické operace (čl. 29)  Ekologické zemědělství (čl. 30)  Platby v rámci sítě Natura 2000 na zemědělské půdě (čl. 31)  Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními (čl. 32, 33)  Předcházení poškozování lesů lesními požáry a přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi a obnova poškozených lesů (čl. 25)  Investice ke zvýšení odolnosti a ekologické hodnoty lesních ekosystémů (čl. 26)  Lesnicko-environmentální a klimatické služby a ochrana lesů (čl. 35)

Priorita 4 - Obnova, zachování a zlepšení ekosystémů souvisejících se zemědělstvím a lesnictvím Rozpočet bez přesunu z I. P v mil. EUR Rozpočet s přesunem z I. P v mil. EUR Rozpočet v mil. EUR Míra kofinancování 75 %85 %75 %85 % Agroenvironmentální- klimatické operace Ekologické zemědělství Platby v rámci sítě N 2000 na z.p Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními Les.-envir. a klimatické služby a ochrana lesů (včetně Natura 2000 v lese) Projektové lesy

Otázky k rozhodnutí  nastavení podmínky intenzity chovu hospodářských zvířat pro opatření LFA, AEO a EZ  nastavení délky kontrolního období pro podmínku intenzity chovu hospodářských zvířat pro opatření LFA, AEO a EZ  cílení AEO podpor do oblastí HNV  podmínky způsobilosti pro nastavení AEO  možná kombinovatelnost mezi AEO a EZ na TP  prokázání minimální produkce v EZ

Otázky k rozhodnutí  termín zahájení pro nové vymezení ostatních LFA oblastí  diferenciace plateb v rámci LFA oblastí  možné zavedení vstupních podmínek a podmínek způsobilosti pro opatření LFA  zavedení degresivity LFA plateb podle velikosti podniku  způsobilý příjemce u opatření Lesnicko- environmentální a klimatické služby a ochrana lesů  překryv s národními podporami a jinými OP

Agroenvironmentální-klimatické operace (AEO)  Závazky 5 – 7 let  Povinnost zamezit dvojímu financování  Postupy šetrné k životnímu prostředí  Integrovaná produkce révy vinné, ovoce, zelenina  Ošetřování travních porostů  Péče o krajinu  Zatravňování  Biopásy  Pěstování meziplodin  Hnízdiště čejky chocholaté

AEO Integrovaná produkce  min. 0,5 ha sadu/vinice/orné půdy, „celofaremnost“  ovoce  rozbory, zakázané látky,řezy, záznamy o teplotě a vlhkosti  400 peckovin, 600 jádrovin, keřů  réva vinná  základní a nadstavbový management  max. 3 kg mědi, hnojit max. 40 kg N/ha/rok  ks/ha  omezený počet postřiků proti padlí a plísni  zelenina  rozbory, zakázané látky, minimální výsevek  dodržování daných limitů hnojení

AEO Ošetřování travních porostů  min. výměra pro vstup 2 ha TP  8 titulů: sloučený základní titul, nadstavbové tituly, nový titul modrásek, titul hnízdiště bahňáků přesunut na o.p.  min. intenzita 0,4 DJ/ha TP v kontrolním období od června do září, max. 1,5 DJ/ha z.p.  Základní titul  nově vymezován i v ZCHÚ  max. 1,3 DJ/ha TP/rok, max. 95 kg N/ha/rok a 55 kg N/ha průměru za závazek  Nadstavby  termíny sečí, mulč…atd. na povolení OOP, vymezení v ENVIRU  N roční maxima a průměrná maxima za závazek  Druhově bohaté pastviny- max. 10 DJ/ha PB, likvidace nedopasků  Suché stepní trávníky a vřesoviště na povolení pastva skotem

AEO Péče o krajinu  Zatravňování  7 managementů, speciální je zatravňování DSO  cílenost do MEO, SEO, ZCHÚ, OPVZ  ne pastva v prvním roce, povolené hnojení při založení až 120 kg/N/ha  Pěstování meziplodin  V ZOD a OPVZ, min. 3 a max. 10 % orné půdy žadatele  termíny výsevu, druhy meziplodin  bez zásahu do kalendářního roku  Biopásy  krmný, trávobylinný, nektarodárný  0,5 – 5 % PB, max. 1 ha plocha  bezzásahové, termíny sečí u víceletých variant, povinné vzdálenosti  Čejka  přesunutý titul hnízdiště bahňáků na ornou půdu, vymezení v ENVIRU,  1.1. – ŽÁDNÉ OPERACE, potom do založit plodinu nebo meziplodinu

Ekologické zemědělství  závazky 5 – 7 let  min. výměra 0,5 ha  žadatel hospodaří v systému EZ, ale nebude vyžadována 100% ekologie  podmínka aktivního farmáře a minimální zemědělské aktivity  podpora na ha TP, o.p., sadů, vinic, chmelnic  pro trvalé kultury a pěstování zeleniny podmínka prokázání produkce

Ekologické zemědělství  Travní porosty  min. intenzita 0,4 DJ/ha TP v kontrolním období červen – září, max. 1,5 DJ/ha z.p.  2x ročně seč (31.7. a ), nebo pastva s likvidací nedopasků  mulčování v ZCHÚ (včetně OP NP, Natura 2000) s povolením OOP, mimo ZCHÚ možnost jednou za 5 let  kombinace EZ vs. AEO

Ekologické zemědělství  Sady  intenzivní a ostatní  řezy (15.8.) a mechanická úprava (31.8.), opora a ochrana proti okusu  odvézt a odklidit produkci  Sady intenzivní  250 meruněk, 400 peckovin, 600 jádrovin, keřů  stáří nad 3 roky, ne podnože (výjimky)  ne souběžná produkce v meziřadí a pastva  Sady ostatní  min. 100 stromů/600 keřů  ano pastva a souběžná produkce  Vinice  min ks/ha  prosvětlování od 1.6. do 30.9.

Ekologické zemědělství  Pěstování zeleniny a spec. bylin  jako hlavní plodina pouze plodiny ze seznamu o minimálním výsevku  v žádosti datum výsevku a sklizně  povinnost sklidit a odvézt produkci z PB  Trávy na semeno  pouze porosty trav na semeno  pastva není povolena  Orná ostatní  negativní seznam plodin (dýně olejná, šťovík…)  pastva nejdříve po sklizni hlavní plodiny  povinnost sklidit a odvézt produkci

Ekologické zemědělství  Orná půda  obecná, zelenina a spec. byliny, trávy na semeno, úhor, odplevelení  obecná, zelenina a spec. byliny – 20% plochy zlepšující plodiny  Odplevelení  max. 3 roky, jednou za závazek,ne v jednom závazku s úhorem, max. 20% plochy R (ne 1 PB do 5 ha)  4x ročně posekat (30.6. – ), ne mulčování  v prvním roce ne pastva,  Úhor  max. 1 rok, ne v závazku s odplevelením  max. 15% plochy R (ne 1 PB do 5 ha)  5x ročně mechanická údržba (15.5. – )

Natura 2000 na zemědělské půdě  platba na ha zemědělské půdy  způsobilost  průnik 1. zón ZCHÚ s Naturou 2000  1. zóny mimo N2000 (tzv. steping stones)  minimální výměra 1 ha z.p. v Natura 2000  seč 2x ročně, nebo pastva  nehnojit

Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními (LFA)  redefinice oblastí v roce od 2015 musí být aplikovány všechny podmínky (aktivní farmář, degresivita, platba na veškerou z.p.)  upřednostňované vymezení na 49,5 %  podpora oblastí v přechodném režimu (N- xO) do roku 2018

LFA – vymezení oblastí  Vymezení LFA – původní návrh EK – do června 2013 Postiženo nejméně 66 % z.p. v LAU 2 Ukazatelé fine tuning: - odvodnění, standard output, hustota stromů, intenzita zvířat, průměrný výnos převládající plodiny  Vymezení LFA – původní návrh EK –od června 2013 Postiženo nejméně 60 % z.p. v LAU 2 Ukazatelé fine tuning: - odvodnění, standard output, hustota stromů, intenzita zvířat, průměrný výnos převládající plodiny, evidence produktivity půdy, faremní systémy

LFA – varianty vymezení – 34,3 %

Kvantifikace vymezení: Návrh LFA OPTPZPPodíl ZPZP nově zařazená v LFA ZP návrhem vyřazená z LFA tis. ha % LFA-H ,700 LFA-O ,61980 LFA celkem ,31980 N-xO ,40758 N ,400

LFA – varianty vymezení – 49,5 %

Kvantifikace vymezení: Návrh LFA OPTPZPPodíl ZPZP nově zařazená v LFA ZP návrhem vyřazená z LFA tis. ha % LFA-H ,700 LFA-O ,91580 LFA celkem ,51580 N-xO ,00177 N ,500

LFA - diferenciace plateb  Lze provést územní diferenciaci Např. LFA-H– dle nadmořské výšky  Nelze provést diferenciaci dle míry dosahované intenzity DJ  Nelze vyloučit konkrétní plodinu z podpory

LFA  min. výměra pro vstup 5 ha z.p. v LFA  platba na veškerou z.p.  podmínka aktivního zemědělce  intenzita chovu 0,4 DJ/ha z.p. v kontrolním období červen až září  degresivita plateb (návrh) výměra z.p. do 500 ha – plná výše platby výměra z.p. od 501 ha do 1000 ha – platba snížená o 10 % výměra z.p. nad 1000 ha – platba snížená o 15 %

LFA Příklad možné diferenciace platby v LFA-H Typ podoblasti Charakteristika podoblasti H1nad 800 m n.m. H m n.m. H m n.m. H4do 600 m n.m. a sklonitost nad 15% na více než 50 % území H5do 600 m n.m. a sklonitost nad 15% na méně než 50 % území

Předcházení poškozování lesů lesními požáry a přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi a obnova poškozených lesů (čl. 25) Podopatření: Zavádění preventivních opatření v lesích (čl. 25 a) Způsobilé výdaje: Výstavby a opravy retenčních nádrží a objektů hrazení bystřin. Preventivní protipovodňová a protierozní opatření na drobných vodních tocích a v jejich povodích. Podopatření: Obnova lesních porostů po kalamitách (čl. 25 d) Způsobilé výdaje: Odstraňování poškozených lesních porostů ve stáří do 40 let po kalamitách určených k rekonstrukci. Příprava ploch po kalamitních těžbách před zalesněním. Umělá obnova na plochách po kalamitních těžbách včetně ochrany založených porostů.

Předcházení poškozování lesů lesními požáry a přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi a obnova poškozených lesů (čl. 25) Podopatření: Odstraňování škod způsobených povodněmi (čl. 25 d) Způsobilé výdaje: Odstraňování škod způsobených povodněmi na objektech hrazení bystřin a hrazení a stabilizace strží, na lesních cestách a souvisejících objektech. Odstraňování škod způsobených povodněmi na malých vodních tocích a v jejich povodích.

Investice ke zvýšení odolnosti a ekologické hodnoty lesních ekosystémů (čl. 26) Podopatření: Investice do ochrany melioračních a zpevňujících dřevin Způsobilé výdaje: Ochrana melioračních a zpevňujících dřevin při založení porostu - částečná úhrada nákladů na mechanickou ochranu melioračních a zpevňujících dřevin. Podopatření: Neproduktivní investice v lesích - Cílenost – území mimo ZCHÚ a Natura 2000 Způsobilé výdaje: Opatření k posílení rekreační funkce lesa (značení, výstavba a rekonstrukce stezek pro turisty do šíře 2 metrů). Opatření k usměrňování návštěvnosti území (zřizování park. míst, odpočin. stanovišť, přístřešků, info. tabulí, apod.). Opatření k údržbě lesního prostředí (zařízení k odkládání odpadků apod.), opatření k zajištění bezpečnosti návštěvníků lesa (např. mostky, lávky, zábradlí, stupně, apod.).

Investice ke zvýšení odolnosti a ekologické hodnoty lesních ekosystémů (čl. 26) Podopatření: Přeměna porostů náhradních dřevin - Cílenost - imisní oblasti Způsobilé výdaje:  Snížení zakmenění nebo odstranění původního porostu za účelem obnovy.  Příprava ploch před zalesněním.  Umělá obnova sadbou včetně hnojení při výsadbě a ochrany založeného porostu.

Lesnicko-environmentální a klimatické služby a ochrana lesů (čl. 35) Podopatření: Zlepšování druhové skladby lesních porostů prostřednictvím zachování podílu MZD Způsobilé výdaje Kompenzace zvýšených nákladů a snížených výnosů vyplývajících ze zachování zvýšeného podílu MZD nad rámec národních právních předpisů. Podopatření: Zachování porostního typu hospodářského souboru Způsobilé výdaje Kompenzace zvýšených nákladů a snížených výnosů vyplývajících ze zachování porostního typu hospodářského souboru (místo jeho přeměny na porostní typ hospodářského souboru s nižší ekologickou hodnotou).

Lesnicko-environmentální a klimatické služby a ochrana lesů (čl. 35) Podopatření: Ochrana a reprodukce genofondu lesních dřevin Způsobilé výdaje Kompenzace zvýšených nákladů a snížených výnosů souvisejících s ochranou a reprodukcí genofondu lesních dřevin.

Priorita 5 - Podpora účinného využívání zdrojů a podpora přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku v odvětví zemědělství, potravinářství a lesnictví, která je odolná vůči klimatu Rozpočet bez přesunu z I. P v mil. EUR Rozpočet s přesunem z I. P v mil. EUR Rozpočet v mil. EUR Míra kofinancování 75 %85 %75 %85 % Zalesňování a zakládání lesů

Otázky k rozhodnutí  problematika plnění cílů z hlediska klimatické změny  doplnění vedlejších efektů plošných opatření (AEO, LFA, ostatní lesnická opatření)  zahrnutí vedlejšího vlivu investičních aktivit realizovaných v rámci priority 2

Zalesňování a zakládání lesů (čl. 23) - Zalesňování z.p.  Opatření bude obdobné současnému opatření zalesňování (založení porostu, péče o porost – 5 let, náhrada za ukončení zem. činnosti – 10 let)  Očekávaný rozsah ha  Cílenost – vymezené oblasti  Zalesňování nezemědělské půdy nebude implementováno

Platby v roce 2014  AEO - dne vstoupilo v platnost NV č. 298/2013 Sb.: - možnost prodloužení již uzavřených AEO závazků až na 8 let - nový pardonovaný důvod snížení zařazené plochy „z důvodu ukončení AEO v prodlouženém období“ a to až do výše 29 % původně zařazené plochy - nelze podat žádost o uzavření nového závazku  Opatření LFA a Natura 2000 na z.p. na základě stejných podmínek jako v programovém období  Nelze uzavírat nové závazky u lesnických opatření.

Děkuji za pozornost!