SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve stravě.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název vzdělávacího materiálu Cukry
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

SACHARIDY

Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu), nejvíce jsou zastoupeny v rostlinné stravě (s výjimkou laktózy), u člověka kryjí % energetické potřeby (většinou 60%), jsou nejdůležitějším zdrojem energie (1 g sacharidů poskytuje energii 17 kJ), vznikají v zelených částech rostlin v procesu fotosyntézy, některé příznivě ovlivňují střevní peristaltiku a tím vyprazdňování, sladkou chutí příznivě ovlivňují smyslové vlastnosti pokrmů.

polysacharidy oligosacharidy (disacharidy) monosacharidy Sacharidy významné pro výživu se dělí na Glukóza Fruktóza Galaktóza Maltóza Škrob Vláknina Glykogen Základní stavební jednotkou sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy. Laktóza Sacharóza hroznový cukr ovocný cukr sladový cukr řepný (třtinový) cukr mléčný cukr

Co to jsou rychlé a pomalé sacharidy? k uvolnění energie dochází pomaleji, rychlé sacharidy pomalé sacharidy jsou nejjednodušší sacharidy (monosacharidy a disacharidy), jsou tvořeny jednou nebo dvěma cukernými jednotkami, nemusejí se v těle dále štěpit, jsou velmi dobře stravitelné a pro organismus představují nejpohotovější zdroj energie, zasytí na kratší dobu, brzy nastává hlad. Složené sacharidy, které mají složitější chemickou stavbu, jejich trávení a vstřebávání proto trvá delší dobu, navozují pocit sytosti. cukry

Glykemický index (GI) údaj, který nás informuje o tom, jak rychle daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru (jak rychle se sacharidy v trávicím traktu přemění na glukózu) Používá se stupnice od 0 do 100, čím vyšší hodnota, tím potravina způsobuje rychlejší vzestup hladiny cukru v krvi. Čistá glukóza slouží jako referenční bod a má hodnotu na glykemickém indexu (GI) 100. Některé potraviny (pivo) může převyšovat i hodnotu glukózy, má GI Glykemický index byl vytvořen díky snaze vědců změřit účinek jídla na hladinu cukru v krvi. Za standard určili čistou glukózu, která má index 100, a začali testovat padesátigramové porce stravitelných sacharidů. Měřili, jak rychle a jak moc se v reakci na jejich konzumaci zvedne hladina krevního cukru. Glykemický index však nezohledňuje velikost porce, vztahuje se pouze k 50 g určité potraviny (GI 50 g špaget je sice mírný, ale tak malou porci nikde nedostanete).

Potraviny s nízkým GI<55 Potraviny se středním GI Potraviny s vysokým GI>70 zvedají hladinu cukru pozvolna, energii z nich čerpáme průběžně a máme více času na její využití. zvedají hladinu krevního cukru středně rychle. slouží jako rychlý zdroj energie, která je ale hodnotná pouze když ji dokážeme ihned zužitkovat, jinak se ukládá ve formě tuku. polysacharidy monosacharidy

Glykemická zátěž (GZ) údaj, který vyjadřuje absolutní hodnoty vzrůstu hladiny krevního cukru po požití jídla (bere v úvahu velikost porce) GZ = GI x (obsah sacharidů v g / 100 g dané potraviny) GZ < 10 vhodné potraviny GZ méně vhodné potraviny GZ > 20 nevhodné potraviny GI = g sacharidů na 100 g GZ = 40 x (36 / 100) = 14,4 GI = 75 5 g sacharidů na 100 g GZ = 75 x (5 / 100) = 3,75 Žitný chléb Vodní meloun Rohlík GI = g sacharidů na 100 g GZ = 85 x (60 / 100) = 51 zelenina, většina ovoce, luštěniny, vařené brambory, tvaroh, jogurt pečivo, cereálie (corn flakes) Sacharid obsažený v melounu má vysoký GI. Není ho v něm však mnoho, takže glykemická zátěž melounu je relativně nízká.

rezimu/energeticke-tabulky-potravin.html potravin.html