EEA Grants Norway Grants pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, Ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Norway Grants pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, Ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček, D.C.L., Police.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček, D.C.L., Police Presidium,
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Mezinárodní policejní akce na železnici 24–BLUE
Kybernetická kriminalita
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Realizace pilotního vzdělávacího kurzu pro specialisty v oblasti prevence kriminality (PK) odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
10 pilířů reformy Policie ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Činnost Policie ČR na úseku menšin
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Program spolupráce SN – CZ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Komunitární program PROGRESS
Činnost pracovní skupiny styčného důstojníka pro národnostní menšiny
Transkript prezentace:

EEA Grants Norway Grants pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, Ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček, D.C.L., Police Presidium, Directorate of the Public Order Police

Projekt „Zavádění policejních specialistů pro práci s romskou menšinou v sociálně vyloučených lokalitách“ – nová forma práce Policie České republiky

Účel projektu  Zapojení do společných nástrojů EU  Plnění závazků z mez. smluv a dohod  Implementace evropských nástrojů do PČR  Adaptace PČR na rostoucí spol. diverzitu  Vybavení policistů znalostmi a kompetencemi  Posílení schopnosti PČR řešit problémy s Romy v sociálně vyloučených lokalitách (SVL)

Cílový stav  Zavedení a fungování policejních specialistů  Orientace jejich činnosti do SVL  Předcházení kriminalitě, protispol. jevům, právní pomoc, pomoc obětem TČ, vzájemná informovanost, import práva do SVL, eliminace soc. vyloučení, integrace romské menšiny, apod.

Legislativní rámec  Sdělení EK č. 385/2010  Listina základních práv a svobod, Hl. III Práva národnostních a etnických menšin  zák. č. 273/2001 Sb. o právech příslušníků národnostních menšin  Mezinárodní úmluva OSN z r o odstranění všech forem rasové diskriminace  Rámcová úmluva Rady Evropy z r o ochraně národnostních menšin  Směrnice Rady EU č. 2000/43/EC kterou se provádí zásada rovného zacházení s osobami bez ohledu na rasu nebo etnický původ  Zásady Koncepce romské integrace do r  Národní akční plán sociálního začleňování  Strategie Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby, schválené UV č. 197/2007  Zák. č. 273/2008 Sb. o policii České republiky  Strategie pro práci PČR ve vztahu k menšinám, schválené UV č. 384/2008  Pokyn Policejního prezidenta č. 258/2013, o činnosti na úseku menšin

Aktivity projektu  Vzdělávání policistů - realizace školení, workshopů, interaktivních cvičení, konference - vznik systému vzdělávání pro policejní specialisty  Realizace pracovních návštěv v sousedních státech – OSCE-ODIHR, Slovensko, Anglie, Bulharsko, Portugalsko  Přijetí zahraničních expertů v ČR, zaměřených na prezentaci a vzájemnou informovanost o využívání a fungování nástrojů pro práci s menšinami a ve vyloučených lokalitách  Analýza současného stavu formou komplexní externí studie - výběr vhodných lokalit a policejních specialistů - nastavení souvisejících podmínek a parametrů pro výkon jejich činnosti  Publicita a řízení projektu - seznámení příslušníků romské menšiny v sociálně vyloučených lokalitách s obsahem projektu - seznámení co nejširšího okruhu policistů, odborné i laické veřejnosti

Hlavní cíle  Vypracování výchozí komplexní analýzy současného stavu na území ČR  Proškolení 15 styčných důstojníků pro menšiny všech KŘP PČR  Proškolení 10 policejních manažerů  Výběr cca 40 policejních specialistů ve 4 KŘP  Zefektivnění činnosti útvarů PČR v oblasti práce s romskou menšinou v sociálně vyloučených lokalitách  Zajištění vzájemné výměny informací mezi organizačními složkami Policie ČR, které se bezprostředně podílejí na této problematice  Zabezpečení koordinace činností zejména mezi Ředitelstvím služby pořádkové policie, Úřadem služby kriminální policie a vyšetřování, Oddělením vzdělávání, Krajskými ředitelstvími Policie ČR, Ministerstvem vnitra ČR, orgány státní správy a samosprávy a neziskovými organizacemi a dalšími pomáhajícími subjekty

dílčí cíle  Vyškolení cca 40 policejních specialistů pro práci s romskou menšinou v SVL  Vypracování náplně a metodiky práce policejních specialistů  Vypracování profilu policejního specialisty a obsahu a formy jeho vzdělávání  Realizace úvodní a závěrečné konference, workshopu, zahraničních stáží u PZ SR pro policejní specialisty, zainteresované styčné důstojníky, pracovníky řízení projektu a vybrané řídící pracovníky PČR a MV  Zpracování výukových a studijních materiálů pro účastníky seminářů  Zpracování vzdělávacích materiálů k využití v rámci PČR a spolupracujících subjektů  Vybavení notebook+mobilní telefon pro policejní specialisty, participující styčné důstojníky a pracovníky řízení projektu  Doplnění výbavy specialistů pro výkon služby v terénu  Sborník s výsledky úvodní a závěrečné konference k projektu  Zprávy ze zahraničních cest, seminářů a workshopů  Intranetové stránky PČR k dané problematice

očekávané výsledky  Vznik kvalitního teoretického základu pro další práci PČR v sociálně vyloučených lokalitách  Zkvalitnění a zefektivnění práce policie s romskou menšinou  Posílení spolupráce jak mezi policejními sbory sousedících i dalších členských států Schengenu, tak uvnitř resortu MV a dále ve vztahu k dalším participujícím institucím a orgánům  Zlepšení podmínek pro prevenci a boj s kriminalitou páchanou příslušníky romské menšiny a na nich, zejména eliminaci majetkové a organizované kriminality, lichvy, prostituce  Posílení vzájemné spolupráce a komunikace, jakož i vzájemné důvěry mezi romskou menšinou a orgány vymáhajícími právo.  Zlepšení vědomostní úrovně všech policistů pro práci s menšinami  Přenos dobré praxe Zavedení specialistů do celé PČR

doba realizace  2015 – 2016  16 měsíců

rozpočet  ,- € tedy ,- Kč  80% z grantu FM Norska, 20% z rozpočtu PČR

ostatní  Nedojde k navýšení tabulkových stavů  Specialisté budou vybráni z řad policistů obvodních oddělení s územní zodpovědností  Zařazení do prac. Skupiny styčného důstojníka pro menšiny KŘP  Nastaven pevný podíl prac. doby vykonávané přímo v SVL (kontrola dodržování)  Příplatek pro specialisty 300,- Kč (zachován i po ukončení projektu)

závěr  diskuse  dotazy Děkuji za pozornost pplk. JUDr. Mgr. Václav Vlček Policejní prezidium České republiky ředitelství služby pořádkové policie tel , mobil: