Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kybernetická kriminalita

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kybernetická kriminalita"— Transkript prezentace:

1 Kybernetická kriminalita
Republikový výbor pro prevenci kriminality MV ČR Praha, Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

2 Definice kybernetické kriminality
Trestná činnost, která je páchána v prostředí informačních a komunikačních technologií včetně počítačových sítí, kdy předmětem útoku je samotná oblast informačních a komunikačních technologií nebo je trestná činnost páchána za výrazného využití informačních a komunikačních technologií, jakožto významného prostředku k jejímu páchání. V širším pojetí je kybernetickou kriminalitou i jiné deliktní jednání, které v daném okamžiku nedosahuje intenzity trestného činu (zejm. přestupky). specifický způsob spáchání + vyšší míra sofistikovanosti spáchání nejširší pojetí - reflektováno faktické zneužívání informačních a komunikačních technologií ve společnosti komplexní přístup, bez ohledu na organizační strukturu a věcnou příslušnost jednotlivých služeb nebo útvarů Policie ČR objektivní přehled o rozsahu delikvence (východisko pro efektivní organizační, personální a technologické nastavení linie kybernetické kriminality a její případnou modifikaci v budoucnosti) Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

3 Vývoj kybernetické kriminality
Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

4 Struktura kybernetické kriminality 2015
Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

5 Výchozí stav Neexistence výkonného článku na celostátní úrovni pro odhalování a vyšetřování nejzávažnějších případů kybernetické kriminality vč. kybernetických útoků na kritickou infrastrukturu OIK ÚSKPV – metodika, kontaktní bod v rámci mezinárodní spolupráce, technická podpora pro články provádějící OPČ a vyšetřování, Nejednotný přístup k problematice informační kriminality na teritoriální úrovni Úkoly plynoucí z právních a koncepčních dokumentů Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

6 Zásadní prvky řešení Výkon OPČ a vyšetřování případů kybernetické kriminality specializovaným pracovištěm ÚCP na centrální úrovni Spojení výkonu s metodikou a koordinací na centrální úrovni Sjednocení přístupu ke kybernetické kriminalitě na KŘP Využití stávajících organizačních struktur v PČR Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

7 Organizační změny na centrální úrovni
ÚSKPV PP ÚOOZ SKPV ÚOOZ SKPV Odbor kybernetické kriminality Odbor vyšetřování kybernetické kriminality a analytiky Odbor informační kriminality Odbor informační kriminality

8 Teritoriální úroveň – OIK KŘP
navýšení počtu SPM (od ) odhalování, prověřování a vyšetřování případů kybernetické kriminality ve specifických případech podpora ostatním policejním orgánům KŘP na úseku kybernetické kriminality Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

9 Zabezpečení činnosti Personální zabezpečení
2015 plán navýšení Celkem 2016 2017 2018 ÚOOZ 14 19 10 9 38 52 KŘP 55 32 36 123 175 Pozn.: SPM policistů, na roky 2017 a 2018 je uveden předpoklad navýšení Materiálně technické zabezpečení Všechny zainteresované útvary – cca 164 mil. Kč. z projektu „Podpora potírání kybernetické kriminality“ (Fond pro vnitřní bezpečnost), realizace OKK a OVKKA ÚOOZ – cca 60 mil. Kč. – rozpočtové prostředky Dislokace OKK a OVKKA ÚOOZ - část objektu v areálu Na Baních 1304, Praha 5 - Zbraslav, s předběžným termínem dokončení na konci 2. čtvrtletí 2016; 3. odd. OVKKA v objektu KŘP Jihomoravského kraje Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

10 Aktuální úkoly Věcná a místní příslušnost
Evidence a vykazování kybernetické kriminality Analytika Vzdělávání Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

11 Děkuji za pozornost… plk. Mgr. Bc. Milan Komárek náměstek ředitele ÚOOZ Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.


Stáhnout ppt "Kybernetická kriminalita"

Podobné prezentace


Reklamy Google