Komplexní bezpečnost významných objektů Michail Šenovský VŠB – TU Ostrava, FBI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
Zákon o kybernetické bezpečnosti č. 181/2014 Sb. Presentation title.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
SOUČINNOST POLICIE A SOUKROMÝCH BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB Setkání AMBO Hradec Králové
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Mobilní kontaktní a koordinační centra.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Kritická infrastruktura, narušení infrastruktury
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Inovace a regionální rozvoj
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Stavební uzávěra základní informace
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Norma ČSN JUDr. Tomáš Koníček
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
CyberCzech a kybernetická bezpečnost v ČR
RIZIKO.
Obchodní plán projektu
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Projekt realizace referenčního rozhraní
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2017
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
RIZIKO.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Národní akční plán čisté mobility
Integrované operační středisko – „srdce policie“
Transkript prezentace:

Komplexní bezpečnost významných objektů Michail Šenovský VŠB – TU Ostrava, FBI

Konference Červený kohout 2007, Čím se budeme zabývat? komplexní bezpečnosti.Příspěvek je zaměřen do oblasti komplexní bezpečnosti. Pojednává o nebezpečích a rizicích, která hrozí objektům i lidem a možnosti jejich eliminace. Jsou zde zdůrazněna určitá pravidla pro ochranu stávajících budov, ale také náměty z bezpečnostní oblasti, kterými bychom se měli zabývat při projektování nových staveb, nebo při jejich rekonstrukci.

Konference Červený kohout 2007, OBJEKTY ZVLÁŠTNÍHO VÝZNAMU Je to souhrnné označení pro všechny budovy, jejichž zničení nebo omezení jejich funkčnosti by mohlo mít vážné důsledky pro společnost.

Konference Červený kohout 2007, OBJEKTY ZVLÁŠTNÍHO VÝZNAMU Za budovy zvláštního významu lze považovat všechny budovy, jejichž případný požár by mohl: ohrozit zásobování obyvatelstva základními životními potřebami, ohrozit plnění základních funkcí orgánů státní správy, způsobit nenahraditelné ztráty na kulturních památkách, ohrozit budovy určené k zabezpečení záchranných prací, ohrozit objekty, jejichž funkce je v daném regionu jinak nenahraditelná.

Konference Červený kohout 2007, JAKÉ HROZÍ RIZIKO? Požáru Výbuchu Vstup nepovolaných osob ……. Teroristický útok Nástražným výbušným systémem Toxickými látkami Biologickými látkami ……..

Konference Červený kohout 2007, BEZPEČNOST BUDOVY? UŽIVATELSKÝ KOMFORT - Vytápění - Klimatizace - Vlhkost - Osvětlení - Výtahy ….. ZABEZPE- ČOVACÍ SYSTÉMY Ostraha objektu - Fyzická ostraha - EZS - Kamerové systémy - Plášťová ostraha PBZ Zabezpečovací Systémy PO - EPS - SHZ - ZOTK ….. Komplexní bezpečnost

Konference Červený kohout 2007, OHROŽENÍ Objekt je nebezpečný tehdy, když v průběhu jeho existence může vzniknout neočekávaný negativní jev. Možnost aktivace nebezpečí. RIZIKOPravděpodobnost vzniku negativních jevů a jeho důsledky. Je přímo závislé na četnosti výskytu ohrožení a jaké následky může způsobit četnost a rozsah negativních jevů. NEBEZPEČÍ Negativní jev může způsobit latentní vlastnost objektu. NEBEZPEČÍ – OHROŽENÍ - RIZIKO

Konference Červený kohout 2007, ELIMINACE HROZEB -NEBEZPEČÍ- kolaudaci Zamýšlet se nad bezpečnostní objektu je nutné již daleko dříve, než po kolaudaci, tedy v období kdy se připravuje provozní bezpečnostní dokumentace. Je nezbytné některé bezpečnostní kroky realizovat v období přijetí rozhodnutí o výstavbě.

Konference Červený kohout 2007, ELIMINACE HROZEB -NEBEZPEČÍ- Výběr lokality výstavby významného objektu. Projektová příprava stavby, včetně bezpečnostního projektu (není to vždy jen PBŘ). Projektová příprava technologických systémů objektu. Stavební příprava. Proces samotné výstavby budovy.

Konference Červený kohout 2007, ELIMINACE HROZEB -NEBEZPEČÍ- V průběhu výstavby – autorský dozor. Proces kolaudace. Období slavnostního otevření budovy a plného provozu objektu. Provozní bezpečnostní dokumentace, PO, BOZP, hygiena, ….. Tvorba krizových plánů, jejich aktualizace. Provozní bezpečnostní zprávy apod….

Konference Červený kohout 2007, Spolupráce při výstavbě

Konference Červený kohout 2007, ELIMINACE HROZEB -RIZIKO- PROVOZNÍ BEZPEČNOSTNÍ DOKUMENTACE Požární ochrana Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Hygiena práce Životní prostředí Ostraha objektu Bezpečnost instalovaných technologií Krizová dokumentace

Konference Červený kohout 2007,

Konference Červený kohout 2007, Krizový plán

Konference Červený kohout 2007, Krizové a provozní řízení

Konference Červený kohout 2007, Co to je kritická infrastruktura? Za kritickou infrastrukturu se například považují výrobní i nevýrobní systémy, jejichž nefunkčnost by měla vážné dopady na bezpečnost, ekonomiku a zachování nezbytného rozsahu dalších základních funkcí státu při krizových situacích. Kritická infrastruktura jsou fyzické (technické a materiálové), kybernetické a organizační subsystémy, které jsou nutné pro zajištění ochrany životů, zdraví a bezpečí lidí a majetku, minimálního chodu ekonomiky a správy státu.

Konference Červený kohout 2007, Vývoj ochrany kritické infrastruktury Jaderné nebezpečí. Ohrožení živelními pohromami. Ohrožení antropogenními mimořádnými událostmi. Terorizmus Do popředí se dostala problematika ochrany kritické infrastruktury před teroristickými útoky

Konference Červený kohout 2007, Ochrana člověka

Konference Červený kohout 2007, Jak chránit člověka? V roce 2004 začala EU přípravu ochrany KI zejména před teroristickými útoky. ČR deklarovala základní funkce státu za krizových situací. Členské státy EU, i ostatní země, nemají v oblasti ochrany kritické infrastruktury dostatečně jasno. Je nebo není zapotřebí jednotný postup?

Konference Červený kohout 2007, EU, NATO V EU se připravuje sjednocení postupů ochrany KI (zelená kniha). Problematikou ochrany kritické infrastruktury se rovněž zabývá i NATO.

Konference Červený kohout 2007, Co je nejzranitelnější? Elektrická energie a rozvodné sítě.Elektrická energie a rozvodné sítě. Velmi významné je i narušení dodávek: Ropy Zemního plynu Pitné vody …..

Konference Červený kohout 2007, Jak hodnotit „výpadky“ systémů? V ČR neexistuje jednotná metodika k hodnocení těchto problémů. Různé státy tuto problematiku řeší různě. Přebrat některou z metodik? –Jakou vypovídací schopnost pro ČR bude mít? –Jaká bude validita výsledků, …. Vytvořit vlastní metodiku pro ČR?

Konference Červený kohout 2007, Výzkum v oblasti ochrany KI FBI se zabývá FBI se zabývá (VD A04): Výzkumem integrace bezpečnostních aspektů. Zkoumáním vzájemných vazeb mezi prvky jednotlivých subsystémů. Komplexní bezpečností člověka.

Konference Červený kohout 2007, Cíle výzkumu Cílem výzkumu je analýza systémů kritické infrastruktury, stanovení jejich charakteristik a návrh technologie minimalizace možných rizik či hrozeb ohrožených systémů kritické infrastruktury na společensky a ekonomicky přijatelnou úroveň, s cílem zabezpečení funkce veřejné správy a ochrany obyvatelstva, zdokonalení systému (technologie) krizového plánování pro potřebu operativního použití při krizovém řízení v reálném čase.

Konference Červený kohout 2007, Cíle výzkumu Z obecného hlediska by pak měl tento výzkum přispět ke snaze vyvinout nové architektury počítačových řídicích systémů pro zlepšení bezpečnosti lidí a majetku. Lze to vidět jako důležitý přínos k pojetí informační společnosti v současném kontextu eliminace bezpečnostních rizik.

Konference Červený kohout 2007, Podpora z EU Problematika bezpečnosti je také jednou z dílčích priorit sedmého rámcového programu EU.

Konference Červený kohout 2007, Děkuji Vám za pozornost