Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012"— Transkript prezentace:

1 Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
Řízení problémů

2 Návrh možných řešení – zpracování několika možností řešení problému
- hledání řešení patří mezi kognitivní schopnosti a dovednosti a je součástí rozhodování. Schopnost řešit problémy je (v různé míře) důležitou složkou inteligence každého člověka. Je zde několik metod/technik, jak prolém řešit, nicméně se nejprve podíváme jaké fáze problém má a co bychom o něm měli vědět Definice problému – je třeba určit, co je problém a jaké by mělo být jeho řešení Analýza problému – je třeba zjistit kdy, kde a proč problém vznikl nebo vzniká Návrh možných řešení – zpracování několika možností řešení problému Výběr řešení – je vybráno nejvhodnější řešení problému Ověření funkčnosti řešení – po aplikaci řešení problému je vyhodnocena jeho účinnost Zdroj:

3 Techniky řešení problémů
Brainstorming – skupinová kreativní metoda o generování nápadů na dané téma, používá se od řešení problémů až po vysoce kreativní nápady Benchmarking – metoda založená na systematickém řešení, kdy přiřazujeme body, známky navrhovanému řešení, největší přínos této techniky je pak v otázkách, které generují přiřazené počty bodů Diferenční analýza – se skládá ze stanovení cílů, určení rozdílů mezi aktuálním a cílovým stavem, návrh variant na dosažení cílového stavu, zhodnocení variant a výběr té nejvhodnější z nich SWOT analýza – založená na identifikaci slabých a silných stránek při řešení problému, má několik metodik (5 Forces, Diskontinuita, Dopadové analýzy, IFE matice, Segmentace trhu, Space analýza, atd.) Tyto techniky se používají na mnoha úrovních projektového řízení

4 Když problém nastane Komunikovat ho Stakeholdrům/klientům, aby o něm věděli. Nikdy si ho nenechávat pouze pro sebe, ale přistupovat k němu aktivně a řešit ho Identifikovat s maximálním možným předstihem, mít vypracovaný tzv. Risk plán společně s možnými řešeními a tento plán komunikovat svému týmu. Plánovat vyřešení maximálních možných risků, které mohou nastat Aktivity: Vyhnout se problémům, změnit projektový plán a eliminovat tak risky. Zmírňovat možnosti, kdy se problém, risk vyskytne a pokud se vyskytne, tak ho snížit na přijatelnou úroveň. Akceptovat risk a připravit si „Contingency plán“, ve kterém jsou aktivity, které vedou ke snížení rizku, jeho eliminaci nebo k jiným aktivitám, které risku předejdou.

5 Příklady Příkladem risku může být
Dodání technologie (opozdí se logistika a my nedostaneme PC v požadovanou dobu) Nástup nového člověka (nebude mít kdo převzít zodpovědnosti a zatíží se tak jiný člověk) Výpadek elektrického proudu (nestihneme provézt všechny aktivity, pro které jsme se ve smlouvě zavázali) Onemocnění klíčového týmového člověka (opozdí se mnoho úkolů a prodlouží se tak kritická cesta v projektu)


Stáhnout ppt "Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012"

Podobné prezentace


Reklamy Google