DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r. 1995 zemětřesení v Japonsku r. 2001 Mezinárodní rok dobrovolníků 5. 12. Mezinárodní den.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Návrh komunitního plánu na rok
Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl
Sociální služby SOZ.
Dobrovolnictví pro Vysočinu Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Plánovaný rozvoj služeb
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením a seniory Bezplatná právní poradna pro osoby v krizi Rodinné centrum Krumlík a další služby pro rodiny.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Dobrovolnické programy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH

HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den dobrovolníků Všeobecná deklarace o dobrovolnictví r Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb. r Evropský rok dobrovolnictví

účinnosti nabyl k , pověřeným orgánem je Ministerstvo vnitra první právní předpis, který upravuje statut dobrovolníka v ČR, VO, PO aj. definuje oblasti dobrovolnické služby, časové ohraničení cílem není omezit stávající formy dobrovolnictví, zákon je nedirektivní smyslem zákona je vytvářet co nejpříznivější prostředí pro dobrovolnické aktivity v České republice, podporovat dobrovolnickou službu – akreditace, dotace Zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů dobrovolnická služba se stává známou a uznávanou akreditované programy organizací získávají potřebnou známku kvality (postavení dobrovolníka v organizaci, pojištění, aj.)

Základní pojmy Dobročinnost − dárcovství − dobrovolnictví Dobrovolník Dobrovolnická činnost − občanská/sousedská výpomoc − dobrovolnictví vzájemně prospěšné − dobrovolnictví veřejně prospěšné Vysílající X přijímající organizace − dobrovolnické organizace − dobrovolné organizace Dobrovolnické programy Modely dobrovolnictví − evropský/komunitní − americký/manažerský

FOKUS VYSOČINA Dobrovolnické centrum pro region Havlíčkův Brod a Chotěboř

FOKUS VYSOČINA FOKUS Vysočina je jedním z deseti Fokusů v ČR, které postupně vznikaly od roku 1990, aby vyplnily absenci jakékoliv následné pomoci duševně nemocným lidem po ukončení jejich hospitalizace. Posláním sdružení je podporovat lidi s duševním onemocněním, případně jiným handicapem, v posílení jejich samostatnosti a sebedůvěry tak, aby mohli vést plnohodnotný život podle svých představ. Proto FOKUS Vysočina poskytuje dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách služby sociální rehabilitace, chráněné bydlení, sociálně terapeutické dílny, denní stacionář, osobní asistence, služby zacílené na integraci do pracovního procesu a v neposlední řadě rozvíjí dobrovolnické programy.

oblast působnosti Dobrovolnické programy jsou rozvíjeny ve všech regionech, kde má FOKUS Vysočina svá střediska - v regionu Havlíčkův Brod a Chotěboř, v regionu Pelhřimov a Humpolec a Hlinsko. Prostřednictvím dobrovolnických center podporuje FOKUS Vysočina laickou veřejnost. Posláním dobrovolnických center FOKUSu Vysočina je zapojovat dobrovolníky do pomoci lidem, kteří to potřebují.

Dobrovolnická centra FOKUSu VYSOČINA Postupně založena od r Od r členy Koalice dobrovolnických aktivit. Od roku 2004 mají centra udělenu akreditaci od Ministerstva vnitra ČR na programy: - Dobrovolnický program pro duševně nemocné - Dobrovolníci v nemocnicích a domovech důchodců. Akreditace jsou pro oba dobrovolnické programy opakovaně udělovány. Řídí se zákonem o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb. Metodicky spolupracují s Národním dobrovolnickým centrem HESTIA. Dobrovolnická centra, která přijímají dobrovolníky napříč služeb FOKUSu a také vysílají do dalších přijímajících organizací v daných regionech.

Dobrovolnická centra FOKUSu VYSOČINA Spolupracují s více než 20 přijímajícími organizacemi. Přijímající organizace dobrovolníků jsou rozmanitého zaměření: (zdravotnictví, sociální oblast, ekologie, kultura) - domovy pro seniory, - pečovatelské služby, - nemocnice, - knihovny, - centra volného času pro děti a mládež aj. Aplikují tzv. manažerský model dobrovolnictví (= organizované dobrovolnictví): -propagují myšlenku dobrovolnictví, aktivně dobrovolníky vyhledávají, školí, uzavírají s nimi smlouvy o dobrovolnické službě, činnost dále koordinují, dobrovolníky pojišťují, zajišťují průběžné supervize, evidují počet hodin, zajišťují motivační programy a další. Každoročně koordinují činnost více než 100 dobrovolníků, kteří věnují více než hodin dobrovolnické činnosti.

ROK celkový počet dobrovolníků: celkový počet hodin věnovaných dobrovolnické činnosti:

průběh vzájemné spolupráce

základní práva a povinnosti dobrovolníků Práva: být informován o dané organizaci a činnosti, kterou bude vykonávat být řádně vyškolen vykonávat činnost naplňující jeho očekávání odmítnout činnost (pozn. odmítnutí je možné také ze strany organizace) kontakt s koordinátorem dobrovolníků a kontaktní osobou supervize pojištění náhrada cestovních výdajů spojených s dobrovolnickou činností aj. Povinnosti: dodržovat zákon o dobrovolnické službě a podmínky smlouvy absolvovat přípravu k dobrovolnické činnosti zachovávat mlčenlivost dodržovat zásady bezpečnosti práce daných organizací být spolehlivý v rámci svého závazku účastnit se supervizí dobrovolníků odevzdávat dobrovolnické hodiny aj.

odměňování dobrovolníků udílení ceny Křesadlo – cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci potvrzení o dobrovolnické činnosti výlet pro dobrovolníky, přednáška, beseda vánoční setkání dobrovolníků spojené s poděkováním, drobným dárkem a příjemným programem zmínka v místních periodikách, na webu apod.

Dobrovolnické centrum pro region Havlíčkův Brod a Chotěboř - spolupracující organizace FOKUS Vysočina Domov pro seniory Havlíčkův Brod Sociální služby města Havlíčkova Brodu Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod Pečovatelská služba města Přibyslav Dětský domov Nová Ves u Chotěboře Iporadna Olomouc + další

Dobrovolnické centrum pro region Havlíčkův Brod a Chotěboř - konkrétní činnosti dobrovolníků individuální práce s klienty, uživateli daného zařízení organizace skupinových aktivit realizace vlastních nápadů, projektů spolupráce na propagaci dobrovolnictví jednorázové akce organizací + další

příklady dobré praxe dobrovolnictví seniorů pracovní uplatnění pro nezaměstnané zkušenosti a praxe pro studenty dobrovolnictví duševně nemocných

pro více informací (záložka dobrovolnictví) Bc. Michaela Miřátská, koordinátorka dobrovolníků tel. č facebook DC– Dobrovolnické centrum pro region Havlíčkův Brod a Chotěboř

Děkuji za pozornost!