Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Advertisements

Financování sociálních služeb
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Pravidla tvorby a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a jejich implementace v rámci tvorby sítě 2015 – 2016 a dotačním řízení na.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Vymezení služeb pro stanovení vyrovnávací platby
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Financování sociálních služeb pro města a obce v r Obec – poskytovatel, zřizovatel, donátor Vyrovnávací platba, zapojení obcí a jejich PO Role obcí.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Mezinárodní spolupráce Informace o změnách v systému sociálních služeb a o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb – krajská síť a vyrovnávací platba Ing.
Aktuální informace k financování sociálních služeb v roce 2015 a 2016 Brno, Ing. Linda Maršíková Oddělení koncepce financování sociálních služeb.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje D. Vrána.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jednání Kolegia pana radního K 21 v rámci KKS dne
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Uvažované modely financování sociálních služeb v r PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Změna systému financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji v roce 2016 v návaznosti na aplikaci pravidel veřejné podpory Ing. Jan Tuček
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Kvalita v sociálních službách jako proces
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Informační systém sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji 1 Jiří Zeman, Královéhradecký kraj Brno,

Obsah prezentace Síť sociálních služeb Pověření zajištěním služby obecného hospodářského zájmu Vyrovnávací platba Systém řízení sítě sociálních služeb – on-line aplikace 2

Základní východiska Podpora principů plánování sociálních služeb na místní úrovni a spolupráce kraje a obcí Uplatňování principu subsidiarity Garance sociální služby jako veřejné služby Jistota, transparentnost a předvídatelnost – jednotná pravidla Platba za dostupnost 3

Principy sítě sociálních služeb Princip stability Princip koncentrace kapacit Princip řízení změny Princip jednotnosti a spolupráce Princip hodnoty za peníze Princip transparentnosti Princip rovnosti poskytovatelů

Síť sociálních služeb Pravidelná aktualizace 2x ročně Platnost na období 3 let (u pobytových služeb sociální péče až 6 let) Územní rozměr sítě – potřebnost Rozměr poskytovaných služeb – obsazení sítě Základem jsou úvazky přímé práce a lůžka (postupně další parametry služeb) 5

Aktualizace sítě sociálních služeb Podněty podávají poskytovatelé a obce Věcné odůvodnění podnětu Vyjádření obcí a obecních úřadů Hodnocení žádostí Komise pro plánování a financování sociálních služeb 6

Hodnocení podnětu k aktualizaci Potřebnost služby Soulad s principy a prioritami střednědobého plánu kraje Způsob zajištění služby poskytovatelem Územní rozměr služby – kritéria min. velikosti služby Podpora ze strany obcí a realizace místních strategií 7

Hodnocení poskytovatelů x potřebnosti Podněty ze zdola (obce a poskytovatelé) Benchmarking (kritéria výkonnosti) Finanční kontrola – obsah plnění Vyřazení nebo omezení služby nebo poskytovatele Hodnocení služeb v síti 8

Víceletá smlouva kraje a poskytovatele Vychází ze schválené sítě sociálních služeb Obce k ní přistupují v rámci aktů financování Upravuje rozsah a podmínky poskytování a financování sociálních služeb Je základním nástrojem jednotnosti přístupu obcí a kraje Zajišťuje pružnost v návaznosti na aktualizaci Pověření službou obecného hospodářského zájmu 9

Platba za dostupnost (lůžka a/nebo úvazky) Koordinovaný přístup kraje a obcí k financování služeb Propočet oprávněné výše nákladů a příjmů za poskytování sociálních služeb a jeho posouzení Stanovena vyrovnávací platba Naplňování odděleným dotačními řízeními Financování sociálních služeb 10

Vychází ze složek nákladů a příjmů – sociální, hotel, strava a zdravotní péče pro druh (skupinu) služeb Respektuje oprávněné provozní rozdíly mezi poskytovateli Zohledňuje odůvodněné propady příjmů od uživatelů Zmírňuje historické rozdíly Podíl jednotlivých zadavatelů jsou předmětem dohody Propočet a stanovení vyrovnávací platby 11

Průběh vícezdrojového financování ve vazbě na vyrovnávací platbu Stanovení a připomínkování ekonomicky oprávněných nákladů a předpokládaných příjmů Poskytnutí dotace ze státního rozpočtu + dotace města 1. kolo (ideálně i 2. kola měst) Aktualizace rozsahu a vyrovná- vací platby (je-li relevantní) +/- Dofinancování služeb z rozpočtu KHK (příp. 2. kola měst) Má-li organizace vyšší příjmy než bylo předpokládáno Společné posouzení ekonomicky oprávněných nákladů a předpokládaných příjmů Vratka finančních prostředků na základě nadměrného vyrovnání (u PO obce = obce; u ostatních dle dohody = vyšší bere; zejm. místní služby = obce

Systém řízení sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje On-line aplikace Komunikuje změny se všemi zainteresovanými stranami Obsahuje data k síti sociálních služeb a specifikace zadání sociálních služeb Je nástrojem pro proces aktualizace sítě služeb Je nástrojem pro společné financování sociálních služeb kraje a obcí

Systém řízení sítě sociálních služeb finanční část Obsahuje data k vyrovnávacím platbám jednotlivých služeb Obsahuje data k naplňování vyrovnávacích plateb jednotlivými zadavateli Je nástrojem pro poskytování financí Sleduje údaje o plnění rozsahu služeb a finančních parametrech (náklady, výnosy) v průběhu roku

Děkuji za pozornost 15 Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor sociálních věcí Oddělení analýz, koncepcí a financování Mgr. Jiří Zeman,