Možnosti obce při zajišťování sociálních služeb pro duševně nemocné Mgr. Zuzana Domesová, poslankyně PSP ČR, místostatostka města Hodonína Brno, 06.10.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Vedoucí OJ Domova Přístav Henk van Hattem
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Regionální péče v Praze
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Plánovaný rozvoj služeb
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
DOMOVA DŮCHODCŮ HRUBÁ VODA
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně terapeutické dílny
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Možnosti obce při zajišťování sociálních služeb pro duševně nemocné Mgr. Zuzana Domesová, poslankyně PSP ČR, místostatostka města Hodonína Brno,

Město Hodonín v Hodoníně působí několik organizací, které poskytují sociálních služby pro duševně nemocné klienty jedná se o subjekty, které s touto cílovou skupinou již dlouhodobě pracují a mají s péčí o duševně nemocné klienty zkušenosti Na zmíněnou cílovou skupinu pamatuje také Plán rozvoje sociálních služeb pro Hodonín a spádové obce do roku 2010

Plán rozvoje sociálních služeb pro Hodonín a spádové obce do roku 2010 Město Hodonín patří k prvním městům v Jihomoravském kraji, které začalo pracovat na procesu komunitního plánování sociálních služeb Procesem komunitního plánování se Město Hodonín zabývá už od roku 2004 V roce 2006 byl vydán Komunitní plán sociálních služeb na léta , který byl následně aktualizován a rozšířen pro všech šestnáct spádových obcí spadajících pod rozšířenou působnost Hodonína V rámci komunitního plánování působí několik pracovních skupin, duševně nemocnými se zabývá pracovní skupina pro oblast péče o těžce zdravotně postižené

Plán rozvoje sociálních služeb pro Hodonín a spádové obce do roku 2010 Na základě podnětů ze strany některých členů pracovní skupiny se do budoucna uvažuje o zřízení samostatné pracovní skupiny pro oblast péče o duševně nemocné Členy pracovní skupiny zabývající se problematikou duševně nemocných jsou také odborníci – psycholog-terapeut a psychiatr Například jedním z opatření „Zvýšení informovanosti o sociálních službách“ v průřezové oblasti jsou soustavné vzdělávací aktivity pro rodinné příslušníky dlouhodobě duševně nemocných (realizátorem je Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s.) Záměrem tohoto opatření je předat osobám blízkým informace o příčinách, ale i důsledcích a samotném průběhu duševních onemocnění a předcházet tak alespoň částečně nedorozuměním a konfliktům, které mohou vznikat

Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s.

Obecně prospěšná společnost byla zaregistrována u Krajského soudu v Brně dne založena za účelem poskytování obecně prospěšných služeb spočívajících v provozování sociálních služeb. POSLÁNÍ: Poskytovat odbornou ambulantní a pobytovou pomoc a podporu osobám v krizových životních situacích s cílem zamezit jejich sociálnímu vyloučení a chránit je před vlivy, které je do této situace přivedly. Psychocentrum poskytuje služby určené duševně nemocným klientům:

Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s. Služba: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ PRO DLOUHODOBĚ DUŠEVNĚ NEMOCNÉ

Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s. služba: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ PRO DLOUHODOBE DUŠEVNĚ NEMOCNÉ kapacita je 10 lůžek služba může být poskytována mužům i ženám soc. pracovníci a pracovníci v soc. službách zabezpečují poskytování služby v rozsahu stanoveném § 51 zákona 108/2006 o soc.službách k dispozici je psychiatrická ambulance přímo v zařízení, lékař je odborným garantem Psychocentra

Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s. služba: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ PRO DLOUHODOBE DUŠEVNĚ NEMOCNÉ Chráněné bydlení (pobytová služba) svým klientům umožňuje žít po určitou, časově omezenou dobu v chráněných podmínkách v prostředí, které klientovi poskytuje pomoc a podporu v jeho složité životní situaci a trénink v připravenosti na běžný život ve společnosti. Uživatelům těchto služeb je zajišťována služba, která zahrnuje: poskytnutí ubytování podmínky a pomoc při zajištění stravy podporu a pomoc s chodem domácnosti. rok 2006 rok 2007 rok 2008 Celkový počet klientů7915 Průměrný věk klienta4950,250,8 Počet klientů absolvujících rehabilitační program 799 Počet vedených případů (ubytovaných klientů i zájemců) Výroční zpráva Psychocentra Domeček Hodonín 2008

Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s. Služba: PSYCHOSOCIÁLNÍ CENTRUM

Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s. služba: PSYCHOSOCIÁLNÍ CENTRUM Služby Psychosociálního centra (ambulantní služba sociální rehabilitace) se zabývají činnostmi vedoucími k sociálnímu začlenění uživatelů v programech, jejichž společným rysem je to, že se odehrávají v jasně strukturovaném, bezpečném a příjemném prostředí. Všechny jsou účelově zaměřeny na rozvoj a podporu konkrétních schopností a dovedností klientů s využitím metod a technik pracovní terapie, arteterapie, psychomotorické terapie a dalších podpůrných psychoterapeutických postupů. Mezi cílovou skupinu této služby patří mimo jiné právě osoby s psychickými problémy (klienti Psychologické poradny a klienti doporučení odbornými specialisty - psychiatry) rok 2006 rok 2007 rok 2008 Počet klientů Celkový počet konzultací Výroční zpráva Psychocentra Domeček Hodonín 2008

Psychocentrum Domeček Hodonín, o.p.s. služba: PSYCHOSOCIÁLNÍ CENTRUM Psychosociální centrum provozuje tyto specifické činnosti: Dílnu – podpůrná psychoterapeutická skupina, opírající se o arteterapeutické a ergoterapeutické postupy. Klub FIT – podpůrná psychoterapeutická skupina využívá prvky psychomotorické terapie a psychohygieny a zaměřuje se na možnosti autoregulace a posílení duševního zdraví. Herní klub – je věnován aktivizaci a rehabilitaci zacílenou na kognitivní funkce formou tréninku paměti, koncentrace, představivosti, logického myšlení za pomoci herních aktivit. Motivační kurzy – kurz zvyšování osobní efektivity a adaptability. Klient má možnost lepšího sebepoznání, osvojuje si vhodné strategie chování, získává potřebné informace.

Domov na Jarošce, p.o.

Domov na Jarošce (dříve Ústav sociální péče Hodonín) poskytuje sociální služby domova se zvláštním režimem podle § 50 Zákona č. 108/2006 o sociálních službách. Zřizovatel: Jihomoravský kraj Služby Domova na Jarošce jsou určeny osobám starším 26 let s trvalým pobytem na území Jihomoravského kraje, které trpí chronickým duševním onemocněním nebo jsou závislé na alkoholu a v důsledku svého zdravotního stavu vyžadují pravidelnou péči, ne však péči v lůžkovém zdravotnickém zařízení. Tyto osoby v důsledku svého onemocnění: ztratily nebo mají omezenou schopnost péče o vlastní osobu špatně komunikují s institucemi, úřady, rodinou mají sníženou schopnost uplatňovat a prosazovat svá práva nejsou schopny odpovědného jednání

Domov na Jarošce, p.o. Služba: DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM

Domov na Jarošce, p.o. služba: DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM Posláním domova se zvláštním režimem je poskytování služeb sociální péče osobám (uživatelům), které se v důsledku chronického duševního onemocnění nebo závislosti na alkoholu octli v nepříznivé sociální situaci a potřebují pravidelnou pomoc při zajišťování svých potřeb. Cílem našich služeb je zachovat a rozvíjet jejich soběstačnost, sociální a společenské návyky a dovednosti.

Domov na Jarošce, p.o. služba: DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM Skladba aktuálně umístěných uživatelů Kapacita zařízení: 79 lůžek Počet lůžek ve sledovaném období: 4 jednolůžkové pokoje 24 dvoulůžkových pokojů 7 tří a vícelůžkových pokojů Průměrný počet uživatelů v roce: 78,44 z toho na ošetřovatelském oddělení: 40 Průměrný věk obyvatel domova: 61,7 let z toho dospělí (27-64 let)53 mladší senioři (65-80 let) 25 starší senioři (nad 80 let) 1 Výroční zpráva Domova na Jarošce 2008

S-centrum Hodonín, p.o.

Historie domova důchodců v Hodoníně se datuje od 7. března 1926, kdy byl původně na místě dnešního Domova na Jarošce V prosinci roku 2002 byla do provozu uvedena stávající moderní budova v ulici Na Pískách 11 Zřizovatel: Jihomoravský kraj Zařízení poskytuje sociální služby Domova pro seniory, ale také Domova se zvláštním režimem

S-centrum Hodonín, p.o. Služba: Domov se zvláštním režimem

S-centrum Hodonín, p.o. služba: DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM Cílovou skupinou domova se zvláštním režimem S-centra jsou mladší a starší senioři, kteří z důvodu kompenzovaného chronického duševního onemocnění, stařecké nebo jiné demence, potřebují částečnou nebo úplnou podporu při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu formou ubytování, stravování, hygieny, zajištěním zdravotní a ošetřovatelské péče, zabezpečením kontaktu se společenským prostředím, uspokojováním psychosomatických, sociálních a společenských potřeb a podporou při aktivizačních činnostech. Ve roce 2008 došlo v S-centru Hodonín k rozšíření služby domova se zvláštním režimem z 34 lůžek na 72 lůžek a naopak ke snížení kapacity služby domova pro seniory ze 107 lůžek na 69 lůžek (Výroční zpráva 2008)

S-centrum Hodonín, p.o. služba: DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM Kapacita zařízení - oddělení domova se zvl. režimem 72 lůžek Počet uživatelů celkem72 Z toho ženy53 Z toho muži19 Průměrný počet uživatelů za rok71,77 Výroční zpráva S-centra Hodonín 2008

Město Hodonín Město Hodonín dlouhodobě podporuje fungování a rozvoj sociálních služeb, které jsou jeho obyvatelům a obyvatelům spádových obcí dostupné díky různým typům poskytovatelů. Služby pro duševně nemocné klienty nejsou výjimkou. Nezbývá proto než si přát, aby například díky procesu komunitního plánování byly nám všem do budoucna dobře známy potřeby klientů s duševním onemocněním a dostupnost, kvalita a efektivita žádaných služeb se stále zvyšovala.

Děkuji za pozornost! Kontakt: Mgr. Zuzana Domesová Město Hodonín Masarykovo nám Hodonín