Projekt Ultrajemné částice a zdraví v programu Cíl3, frakce PM 1 v Ústí nad Labem Aleš Soukup ZÚ se sídlem v Ústí nad Labem 26.4.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Ing. Stanislava Správková
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Ing.Miroslava Rýparová
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Zhodnocení koncentrací kovů v atmosférickém aerosolu v Litoměřicích. Identifikace zdrojů znečištění za pomoci faktorové analýzy Václav Synek, Jan Leníček,
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Program Česko/saské spolupráce Ultrajemné částice a zdraví v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji (Ultraschwarz) Eva Rychlíková,Ivan Beneš, Pavel Kutil,Jiří.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Vývoj monitoringu venkovního ovzduší v Ústeckém kraji Mgr. Lenka Janatová Ing. Tomáš Hrbek.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Závěrečná konference projektu
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
OdCom – Objektivizace stížností na zápach v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji – příspěvek k analýze příčin a zjišťování zdravotních následků Porada.
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Program spolupráce SN – CZ
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Projekt Ultrajemné částice a zdraví v programu Cíl3, frakce PM 1 v Ústí nad Labem Aleš Soukup ZÚ se sídlem v Ústí nad Labem

Informace o programu Cíl 3/Ziel 3 Program Cíle 3/Ziel 3 je určen na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko V rámci Programu Cíle 3 je možno získat finanční podporu EU pro přeshraniční projekty nejrůznějšího charakteru v oblasti hospodářské i sociální Website: Na těchto stránkách jsou informace v němčině i češtině Nadřazeným cílem poskytování podpory je trvalý rozvoj česko-saského dotačního území pomocí vytváření a realizace hospodářských, sociálních a ekologických přeshraničních aktivit a pomocí společných strategií.

Informace o projektu UltraSchwarz Název projektu: UltraSchwarz – Ultrafeinstaub und Gesundheit im Erzgebirgskreis und Region Ústi/Ultrajemné částice a zdraví v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji Projekt byl schválen Schválené prostředky ,01 EUR Doba realizace je od 7/2011 do 12/2014

Informace o projektu UltraSchwarz Na projektu spolupracuje šest institucí –LP0 - Technische Universität Dresden –PP1 - Sächsisches Landesamt für Umwelt, Landwirtschaft und Geologie, Dresden –PP2 - Liebnitz-Institut für Troposphärenforschung e.V., Leipzig –PP3 - Český hydrometeorologický ústav Praha, pracoviště Ústí nad Labem –PP4 - Ústecký kraj, Ústí nad Labem –PP5 - Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem

Informace o projektu UltraSchwarz Práce na projektu jsou rozděleny do několika pracovních celků – úkolů –Příprava projektové žádosti –Projektový management a spolupráce –Příprava inovativních environmentálních měření, rešerše dat a vytvoření databáze –Měření a sběr dat odborného sledování –Vytvoření zprávy environmentálního zdraví –Příprava budoucích přeshraničních aktivit pro udržitelné zlepšení kvality ovzduší a životních podmínek, doporučení pro návrh limitních hodnot UFP pro ochranu lidského zdraví –Zajištění informovanosti a publikační činnost

Informace o projektu UltraSchwarz Měření a sběr dat odborného sledování WP4 –Měření, odběr vzorků suspendovaných částic a sběr zdravotnických dat probíhají na dvou místech Ústí nad Labem Annaberg-Buchholz v Sasku

Informace o projektu UltraSchwarz Měření a odběr vzorků lze rozdělit na –Kontinuální –Kampaňovité Snahou je zajistit sběr dat a měření na obou místech stejně –Bylo nutné dovybavit měřící stanice o UFP SMPS a analyzátor hmotnosti sazí v ultrajemném prachu pro automatický režim –Pořízení sekvenčního velkooběmového zařízení Digitel DHA-80 pro kampaňovité odběry

Kontinuální měření a odběr, sběr dat Automatické měření velikosti a počtu UFP (SMPS, 3-800nm), v Ústí n.L. zajišťuje ČHMÚ a KÚ Automatické měření hmotnostní koncentrace BC-sazí, ČHMÚ Odběr suspendovaných částic PM 2,5 a PM 10, ČHMÚ, ZÚ Měření koncentrací běžných imisních polutantů (NO X, SO 2, O 3, benzen), ČHMÚ Měření klimatických a povětrnostních podmínek, ČHMÚ Získávání dat o dopravě, ZÚ Sběr dat o ambulantním vyšetření u specialistů pro interní choroby, spolu s vyplňování dotazníku o příjmu a ošetření, ZÚ Zajištění průběžných dat o hospitalizaci z ÚZIS pro specifické dg., ZÚ Sběr dat o hospitalizaci v MN, ZÚ

Použité přístroje

Kampaňovité měření a odběr Odběr bude prováděn vždy v zimním a letním období ve čtrnáctidenních kampaních v Ústí n.L. a následně v Annaberg-Buchholzu po dobu dvou let –Odběr suspendovaných částic PM 1 pro organickou i anorganickou analýzu, zajišťuje ZÚ –Odběr UFP pro organickou i anorganickou analýzu (Berner, SDI impaktor nm), ZÚ+AV ČR ÚCHP –Měření klimatických a povětrnostních podmínek, ZÚ

DIGITEL DH-80 Pro PM 2,5 Hlavice PM 1

Prováděné analýzy Ve vzorcích suspendovaných částic frakcí UFP, PM 1 a PM 2,5 z kampaňovitých i kontinuálních odběrů budou analyzovány (včetně hmotnostních koncentrací) –anorg. látky - kovy, ionty, (ICP-MS, Dionex, PIXE/ICP) –org. látky a markery - EC/OC, PAH, nitro-PAH, oxo-PAH, alifatické uhlovodíky, hopany, alkoholy, steroly, fenoly a organické kyseliny (Sunset EC/OC analyzátor, GC-MS, HPLC)

Vyhodnocení analýz UFP, saze, frakce PM 1 a PM 2,5 budou analyzovány na obsah látek a výsledky analýz poslouží pro statistické zpracování metodami faktorové a klastrové analýzy a receptorového modelování za využití specifických markerů a identifikaci zdrojů UFP a ostatních částic Statisticky vyhodnocena bude dopravní situace a její možné vlivy na zdraví Statisticky budou vyhodnocena i data o zdraví, hospitalizacích a zhoršování chronických onemocnění Bude vyvinuta snaha nalézt vzájemné interakce mezi zdravotnickými daty, dopravní situací a výsledky analýz z měření částic a jiných polutantů v ovzduší

Výstupy projektu Základním výstupem projektu UltraSchwarz bude závěrečná zpráva Bude vytvořen strategický dokument obsahující opatření vedoucí k minimalizaci znečištění ovzduší zpracovaný pro regionální úřady v Německu a ČR Z analýz budou odvozena doporučení limitních hodnot UFP a PM 1 pro ochranu lidského zdraví a tyto informace budou připraveny pro rozhodování odpovědných institucí Budou zpracovány výsledky projektu v podobě srozumitelné pro obyvatelstvo spolu s informacemi a návrhy, co mohou obyvatelé sami pro ovzduší udělat Bude pokračováno v měření UFP a PM 1 v pohraničí. Pro zajištění kvality po ukončení projektu bude vypracován metodický návod měření UFP a PM 1

Prezentace výsledků Informace a publikace o projektu, jeho průběžné výsledky budou pravidelně zveřejňovány v průběhu realizace projektu (Účast na národních a mezinárodních konferencích) Výsledky projektu stejně jako opatření pro zlepšení stavu ovzduší a tím i opatření k prevenci rizik budou předneseny obyvatelstvu Účast na regionální konferenci v Drážďanech a zajištění závěrečné konference v Ústí nad Labem Prezentace projektu v tisku, na webu a ostatních médiích

Děkuji za pozornost