ELEKTROWIN a. s. KOLEKTIVNÍ SYSTÉM PRO ZPĚTNÝ ODBĚR ELEKTROZAŘÍZENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Advertisements

Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Zpětný odběr EEZ Zhodnocení roku 2010 Možnosti spolupráce v roce 2011 Lenka Vorlová regionální manažer pro KHK a PK červen 2011.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
ELEKTROWIN a. s. KOLEKTIVNÍ SYSTÉM PRO ZPĚTNÝ ODBĚR ELEKTROZAŘÍZENÍ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha, Centralizované zadávání veřejných zakázek RNDr. Jiří Svoboda ředitel Odbor veřejného investování MMR.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Spotřební a energetické daně
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příspěvek na konferenci
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Environmentální Profil
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Energetický management
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Principy fungování spolku BISON
Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Oběhové hospodářství v praxi
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Organizace práce na prodejně
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

ELEKTROWIN a. s. KOLEKTIVNÍ SYSTÉM PRO ZPĚTNÝ ODBĚR ELEKTROZAŘÍZENÍ

Struktura odpadů v ČR

Kolik se prodává každý den ?

Kolik kusů ročně prodá BSH? 5 milionů myček nádobí 8 milionů sporáků, varných desek 6 milionů ledniček 7 milionů praček 20 milionů fénů, konvic,toasterů, kavovarů

Vývoj obalů BSH

Jak se vyvíjí mobilní telefony?

Vývoj obalů Nokia

Historie zpětného odběru v ČR Filozofie zákona – jeden systém pro historická elektrozařízení v jedné skupině EEZ, byla připravována od roku 2003 v rámci několika pracovních skupin v rámci MŽP, a to včetně projektu implementace směrnice financovaného holandskou vládou – Senter - IBIS v letech 2003 – 2005, dále v rámci řešeného projektu VaV 720/07/03 Bezpečná recyklace elektrošrotu a v neposlední řadě i Realizační program POH ČR. Hlavním důvodem byl požadavek na eliminaci nákladů na oddělenou správu financí a rovnost podmínek pro všechny výrobce, aby nebyla porušena jejich konkurenceschopnost na trhu, pokud mají převzít povinnosti za elektroodpad z elektrozařízení, které z největší části ani v České republice na trh neuvedli Výrobci z 1. a 2. skupiny EEZ se od roku 2002 na přijetí zákona aktivně připravovali a této filozofii podřídili způsob realizace zpětného odběru i financování Česká republika jako jedna z mála zemí EU přijala Směrnici 2002/96/ES ve stanoveném termínu Zákon o odpadech – díl 8 - je se Směrnicí 2002/96/ES plně kompatibilní (nutno vzít v úvahu připravovanou novelu této Směrnice)

Kolektivní systém Kolektivní systém by měl splňovat následující kritéria: – Nezisková společnost – Rovný majetkový podíl všech zakladatelských firem – Kolektivní systém založený, vlastněný, řízený a kontrolovaný výhradně výrobci elektrozařízení – Převzetí povinností účastníků KS vyplývající z novely zákona č. 185/2001 Sb., v platném znění (§ 37h, odst. 1, písm. c) – Stejné podmínky jak pro zakladatelské společnosti, tak i pro ostatní účastníky kolektivního systému – Oddělení logistických a recyklačních procesů – křížová kontrola – Viditelný příspěvek a jeho aktualizace – Transparentnost všech činností kolektivního systému – Zapojení logistických a recyklačních společností do systému výhradně formou výběrových řízení – Vysoký stupeň zabezpečení dat – Povinný audit prováděný renomovanou auditorskou společností – Certifikace dle norem ISO 9001, eventuelně 27001

Povinnosti výrobců Nepoužívat nebo omezit nebezpečné látky při výrobě nových spotřebičů a označit elektrozařízení Uvádění elektrozařízení na trh Zápis do seznamu výrobců elektrozařízení Zpětný odběr elektrozařízení a oddělený sběr elektroodpadu Zpracování a využití elektroodpadu Financování Informování

Skupiny elektrozařízení – příloha č. 7, zákona 1.velké domácí spotřebiče 2.malé domácí spotřebiče 3.IT a telekomunikační zařízení 4.spotřebitelská zařízení a solární panely 5.osvětlovací zařízení 6.elektrické a elektronické nástroje 7.hračky, vybavení pro volný čas a sport 8.lékařské přístroje 9.Přístroje pro monitorování a kontrolu 10.automaty

Financování Zpětný odběr elektrozařízení z domácností uvedeného na trh před , jeho zpracování, využití a další související náklady - PHE Zpětný odběr elektrozařízení z domácností uvedeného na trh po , jeho zpracování, využití a další související náklady - PNE

Systém s rezervami Způsob financování tak, aby nebyli ohroženi výrobci sami mezi sebou na trhu Základ = viditelné příspěvky stejné podmínky pro všechny výrobce Finanční rezervy tak, aby v budoucnu nenesl žádný výrobce zátěž za zkrachovalého výrobce nebo výrobce, který odejde z českého trhu, apod. Využité zkušeností systémů již dlouhodobě fungujících v rámci EU Výhody se projevily při poklesu prodejů a nárůstu ZO

Průběžný systém Aktuálně může nabídnout nižší ceny Netvoří rezervy v budoucnu hrozí zvýšení nákladů za zaniklé výrobce Extrémní tlak na snižování nákladů využívání „levných“ zpracovatelů „Nakupování čísel“ Zvýšení nákladů pro výrobce v okamžiku zvýšení ZO a poklesu trhu

Způsob výpočtu příspěvku I.

Způsob výpočtu příspěvku II.

Schéma finančních toků a zajištění povinnosti zpětného odběru a recyklace elektrozařízení VÝROBCI PHE + PNE VÝROBCE PHE + PNE VÝROBCE PHE+ PNE ELEKTROWIN FINANCOVÁNÍ ZPĚTNÉHO ODBĚRU OBCE FINANCOVÁNÍ ZPĚTNÉHO ODBĚRU PRODEJCI FINANCOVÁNÍ PŘEPRAVY ZPĚTNĚ ODEBRANÝCH EEZ DOPRAVCI A SVOZOVÉ FIRMY FINANCOVÁNÍ ZPRACOVÁNÍ ZPRACOVATELÉ PŘÍMÉ NÁKLADY SYSTÉMU INFORMOVANOST ADMINISTR. NÁKLADY AUDITY INFORMAČNÍ SYSTÉM TVORBA REZERVY NA BUDOUCÍ ZPĚTNÝ ODBĚR A RECYKLACI HISTORICKÝCH EEZ

Výrobci mohou účtovat PHE pouze po dobu 8 – 10 let, ale musí zajistit financování historických EEZ po celou dobu životnosti, která např. u velkých domácích spotřebičů může přesáhnout i 20 let, tedy do roku 2025 PHE – financování EEZ

Model financování ZO a stav rezerv na zpracování EZZ

Příklad financování ZO EEZ uvedených na trh v roce 2006 a rozpouštění příspěvků PNE

Problémy ZO Nedostatečné vymáhání legislativy ze strany MŽP Nekompletnost elektrozařízení Aktivity „nelegálních zpracovatelů“ Existence Free riders Nepřiměřené nároky potenciálních partnerů Existence různých finančních systémů Není povinnost uvádět viditelně příspěvek Nízké povědomí o problémech životního prostředí Vliv odpadových společností Nízký podíl malých EEZ v ZO

WEEE Forum

Vývoj sběru v Evropě

Uvedení na trh (v tunách)

Uvedení na trh (45% průměru v kg/obyvatele)

Zpětný odběr 2012 – 2014 (v tunách)

Zpětný odběr (kg/obyv.)

Míra sběru – sběr/uvedení na trh 2014

Zpětný odběr (kg/obyvatel) cíl pro rok 2016 /ZO 2012

Novela směrnice EU Zvýšení cílů ZO Snížení počtu sběrných skupin Posílení opětovného použití Možnost uvádět příspěvek odděleně Kontrola vývozu WEEE Standardy pro nakládání s WEEE Cíl : Zajistit suroviny pro Evropu

Integrovaná strategie EU v oblasti surovin Zajistit rovné podmínky v přístupu ke zdrojům ve třetích zemích Udržitelné dodávky z evropských zdrojů Zvýšit efektivitu využívání zdrojů a recyklaci (urban mining – „těžba“ ve městě)

Závislost EU na importu

Vývoj těžby Much more technology metals mined in the last 3 decades than in the entire history of mankind

Přírodní zdroje vzácných prvků Production concentration of critical raw mineral materials

Těžba a rezervy vzácných prvků Rare earth mining is a new industry that rapidly grew - and now fully depends on China -

Projekty vzácných prvků mimo Čínu

Porovnání rizika

Zdroje v Evropě

Primární využití prvků v elektronice

Co obsahují spotřebiče ?

Míra využití prvků z elektrozařízení

Je velké množství „starých“ spotřebičů problémem? V evropských domácnostech stále čeká 188 milionů velkých domácích spotřebičů starších 10 let. Důvody: 1.Stále nízké povědomí o efektu výměny starého spotřebiče za nový. 2.Spotřebitelé používají spotřebič až do jeho rozbití, k výměně je přinutí pouze vysoká cena opravy.

Využití WEEE

5g Au v 1 t rudy 200g Au v 1 t PCBs 300g Au v 1t mobilů „Těžba“ zlata ve městě

Rozdělení recyklace WEEE

ELEKTROWIN a.s. STABILNÍ KOLEKTIVNÍ SYSTÉM pro zpětný odběr elektrozařízení, založený, řízený a kontrolovaný výrobci

Akcionáři ELEKTROWIN a. s. BSH domácí spotřebiče s.r.o. CANDY HOOVER ČR s.r.o. ELECTROLUX, s.r.o. ETA a.s. FAST ČR, a.s. Gorenje spol. s r.o. Groupe SEB ČR s.r.o. Indesit Company Česká s.r.o. MIELE, spol. s r.o. Philips Česká republika s.r.o. Whirlpool CR, spol. s r.o.

O společnosti založena 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému, a to výrobci velkých a malých domácích spotřebičů nezisková společnost (a. s. s veřejně neobchodovatelnými akciemi) Předmět činnosti: provozování a řízení kolektivního systému, zajišťujícího výrobcům podle § 37g písm. e) zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech v platném znění společné plnění jejich povinností stanovených v osmém dílu Hlavy II. zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech v platném znění pro oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování

RP – Příklady Chlazení 160,00 Kč ( chladničky, mrazničky) Velké spotřebiče 57,00 Kč ( pračky, myčky…) Střední spotřebiče 12,90 Kč ( vysavače, mikrovlnky..) Malé spotřebiče 2,90 Kč (žehličky, fény..) Nářadí a nástroje 3,90 Kč (vrtačky, pily..) Drobné spotřebiče 0 Kč ( <100 g – např. hodinky)

Sběrná síť základní síť míst zpětného odběru je vytvářena ve spolupráci s obcemi místa zpětného odběru elektrozařízení jsou tak vytvářena ve sběrných dvorech a na sběrných místech obcí > sběrných dvorů v obcích zapojeny i obce bez sběrných míst pomocí mobilních svozů > Wintejnery – pro sběrné dvory, při větším objemu objednávaných spotřebičů a při splnění technických parametrů Zapojení posledních prodejců >2 300 netradiční sběrná místa – školy, SDH, firmy a instituce >5 100 logistická návaznost na síť zpracovatelů ELEKTROWIN a. s. přispívá na sběr a motivuje ke zvýšení míry sběru prostřednictvím několika programů

Zpracovatelé

Plnění cíle EU - 4 kg/os/rok v ČR rok Celkem ZO kg/osoba/rok1,962,974,35,65,2 5,1 5,5

Vývoj ZO v EW v tunách

Vývoj ZO v EW v %

Vývoj nákladů EW na sběr v %

Výsledky EW místa zpětného odběru

Vývoj sběru v krajích Sběr EEZ v jednotlivých krajích (t) Výtěžnost sběru EEZ v jednotlivých krajích (kg/obyv.)

Spolupráce s obcemi odvoz spotřebičů a jejich recyklaci zdarma jednorázová paušální odměnu2 000 Kč paušální odměna – chlazení0,30 Kč/ kg čtvrtletní odměna za kg ostatních elektrospotřebičů (s výjimkou chlazení) 2,15 Kč/kg naplnění Wintejneru: chlazeníaž 0,95Kč/kg VMSaž 2,35Kč/kg roční odměna za kg elektrospotřebičů podle výtěžnosti na obyvatele (s výjimkou chlazení) až do 2 Kč/kg odměna z motivačního programu při splnění kritérií Kč informační materiály - letáky, plakáty apod. zdarma CD s informačními články a inzeráty k otištění v místním zpravodaji s odměnuročně až Kč finanční podpora vlastních informačních aktivit obce podporující sběr a třídění elektrozařízení – podle rozpočtu a na základě vlastního podnětu obce

Spolupráce s prodejci motivovační program za každý zpětně odebraný kus čtvrtletně VS Kč bag Kč Roční bonus až 150 Kč/ks Možnost získat informační materiály pro spotřebitele, včetně samolepky s prostorem pro dopsání informace o možnosti odevzdání vysloužilého spotřebiče na nejbližší místo zpětného odběru vytvořeného na základě smlouvy s obcí.

Projekty na podporu sběru Recyklohraní aneb Ukliďme si svět - školy Spolupráce s kraji Recyklujte s hasiči Spolupráce s e-shopy Dny Země, ZOO, roadshow

Proč WINTEJNER? Optimální skladování WEEE Ochrana před počasím a zloději Reklamní plocha – 10 m²

za období 2005 – 2015 Množství sebraných spotřebičů v tunách: v kusech: Úspora elektrická energie (MWh) Úspora ropy (l) Snížení produkce skleníkových plynů (t CO 2 ekv.) Velké, malé domácí spotřebiče, nářadí a nástroje

ELEKTROWIN a.s 2005 – 2015: – meziroční vývoj zpětného odběru 2006 – 2015 průměr 2006 – 2009 nárůst o 37% rok 2010 pokles o 13 % rok 2011 nárůst o 2 % rok 2012 pokles o 4% rok 2013nárůst o 8% rok 2014nárůst o 11% rok 2015nárůst o 18% celkem odebráno > t EEZ úspory obcí > Kč finanční podpora zpětného odběru > Kč

Děkuji za Vaši pozornost a přeji příjemný zbytek dne.