Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O BYVATELSTVO SVĚTA - ROZMÍSTĚNÍ Autor: Hana Brýdlová.
Advertisements

Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Tvorba panorámat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_07_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE-MĚŘENÍ VZDÁLENOSTÍ.
Určování zeměpisné polohy
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Poledníky rovnoběžky.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Danuše Chrastecká Matematika 2. ročník Logaritmus ChrM619 leden 2014 Číslo klíčové aktivity:III/2.
P LODY SUCHÉ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Zeměpisná poloha zeměpisná šířka zeměpisná délka rovník rovnoběžka
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_Vac_I_04 Orientujeme se na planetě Zemi - 2 Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Danuše Chrastecká Matematika 2. ročník Mocninná funkce ChrM613 říjen 2013 Číslo klíčové aktivity:III/2.
Předmět:MATEMATIKA Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dagmar Válková Anotace:Prezentace slouží jako pomůcka k seznámení se s učivem Pythagorova.
VY_32_INOVACE_
Číselné množiny - přehled
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VY_32_INOVACE_ZE7-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Matematika – 8.ročník Přímka a kružnice
Aritmetická posloupnost
Sloupkový diagram Tematická oblast
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
WORD Číslování stránek
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Kartografie Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s orientací na Zemi, zeměpisnými souřadnicemi a používáním.
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_
Planeta Země má přibližně tvar koule
Parametrická rovnice přímky
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
Evropa – jeden ze světadílů
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
WORD Tabulky - ohraničení
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Matematika – 8.ročník Přímka a kružnice
Severní Amerika – Kanada 1
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VY_32_INOVACE_06_05_zeměpisná šířka a délka
Napiš do sešitu text a doplň chybějící části textu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy Autor: Hana Brýdlová

Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638, 568 02 Svitavy IČO 62033026 Operační program OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.ZE.01…45 Tematická oblast Znázornění Země na mapách Název vzdělávacího materiálu Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy Druh učebního materiálu  EVM - prezentace Anotace Výuková prezentace, seznámení s tématem, procvičení s atlasem a glóbusem Klíčová slova  souřadnicová síť, zeměpisná délka, zeměpisná šířka, poledníky, rovnoběžky Ročník  prima Typická věková skupina  11 – 12 let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Hana Brýdlová Zhotoveno Duben 2014 Celková velikost Velikost souboru 5 990 kB Anotace

Souřadnicová síť Používá se k určování polohy na glóbu a na mapách Tvoří ji poledníky a rovnoběžky, určují zeměpisnou délku a zeměpisnou šířku

Poledníky Myšlené čáry, které spojují severní a jižní pól Jsou polokružice Jsou stejně dlouhé Jsou označeny stupni Hlavní poledník má 0° - nazývá se nultý Od hlavního poledníku se počítá 180° na východ a 180° na západ Označují zeměpisnou délku – východní (v.d.) a západní (z.d.)

Rovnoběžky Myšlené čáry, ukazují směr od západu k východu Jsou kružnice Směrem k pólům se zkracují, nejsou stejně dlouhé Jsou označeny stupni Základní rovnoběžkou je rovník – rozděluje Zemi na severní a jižní polokouli - 0° Od rovníku se počítá 90° na sever a 90° na jih Označují zeměpisnou šířku – severní (s.š.) a jižní (j.š.)

Práce s glóbusem Prohlédni si glóbus – proč na něm nejsou vyznačeny rovnoběžky 90°? Na 90° stupni severně od rovníku leží ………… . Rovnoběžka 0° se nazývá …………… . Hlavní poledník se podle označení 0° nazývá ………….. . Délka všech poledníků je (stejná x různá). Vyhledejte na glóbusu Českou republiku a doplňte: ČR prochází …………. poledník a ……………….rovnoběžka.

Určování zeměpisné polohy Polohu každého místa na Zemi určujeme pomocí zeměpisné sítě. pro přesné určování se používají stupně a minuty 1 zeměpisný stupeň je rozdělen na 60 minut 1° = 60´

Každým místem na zeměkouli probíhá jedna rovnoběžka a jeden poledník Každým místem na zeměkouli probíhá jedna rovnoběžka a jeden poledník. Můžeme tak u každého místa zjistit jeho zeměpisnou šířku a délku - určit jeho zeměpisné souřadnice.

Určete polohy bodů A B C D

30°severní šířky, 20°východní délky B Řešení A 30°severní šířky, 20°východní délky B 20°jižní šířky, 10°východní délky C 10°jižní šířky, 30°západní délky D 40°severní šířky, 40°západní délky Jižní š.

Práce s atlasem, procvičení Turista navštívil 2 velká města. Do svého deníku si zapsal následující údaje: 50°s.š., 20° v.d. 60°s.š., 30° v.d. Určete, ve kterém světadílu města leží. Na mapě příslušného světadílu (Atlas světa – str. 50) vyhledejte, která města turista navštívil.

2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi 2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi. Napište název světadílu nebo oceánu, ve kterém místo leží: 20°s.š., 10° v.d. 40°s.š., 90° z.d. 0°š., 60° z.d. 20°j.š., 130° v.d. 90°j.š., 0° v.d.

Správné řešení Turista navštívil 2 velká města. Do svého deníku si zapsal následující údaje: 50°s.š., 20° v.d. - Krakow 60°s.š., 30° v.d. - Sankt-Petěrburg (Petrohrad) Určete, ve kterém světadílu města leží. Na mapě příslušného světadílu vyhledejte, která města turista navštívil.

2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi 2. Na mapě světa vyhledejte místa s těmito zeměpisnými souřadnicemi. Napište název světadílu nebo oceánu, ve kterém místo leží: 20°s.š., 10° v.d. - Afrika 40°s.š., 90° z.d. – Severní Amerika 0°š., 60° z.d. – Jižní Amerika 20°j.š., 130° v.d. - Austrálie 90°j.š., 0° v.d. - Jižní pól

HERINK, Josef a Stanislav TLACH HERINK, Josef a Stanislav TLACH. Základy zeměpisných znalostí: sbírka úloh k sestavování testů, k procvičování a ověřování učiva zeměpisu podle Standardů základního vzdělávání pro 6.-9. ročník. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1999, 70 s. ISBN 80-860-3432-1. HOLOVSKÁ, Helena a Radek PAVLŮ. Vesmír ; Mapa: zeměpis pro 6. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií. Vyd. 1. Všeň: Alter, 1998, 55 s. ISBN 80-857-7578-6. Zeměpisná síť: Poledníky a rovnoběžky [online]. [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: http://www.zsdobrichovice.cz/programy/zemepis/zemepisna_sit/index.htm