 Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť  Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing  FaceBook 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

Alžběta Trtková ČJ – SV  Projekt, který varuje zejména děti a dospívající před nástrahami internetu.  Projekt je pod záštitou Ministerstva školství,
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_236 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Desatero on-line bezpečnosti Vypracoval: Mgr. Rostislav Jančar ZŠ Na Planině 1393, Praha 4.
Facebook stránka – cestovní ruch Jak efektivně využívat Facebook stránku. Komunikace s fanoušky a návštěvníky. Obchodního využití.
Knihovny – zdroj informací OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Senioři a sociální sítě. Kolik je ale na sociální síti vlastně českých seniorů? Je to asi 5% z 3,5 mil.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Dítě a internet „výzva i hrozba“.   nejrychleji rozvíjející se fenomén  informační odraz naší kultury  celosvětový systém navzájem propojených počítačových.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
Společnost a informační prostředí. Informační prostředí Odborné poznatky uložené v dokumentech Instituce a jednotlivci přispívající ke komunikaci informací.
Mark Zuckerberg. Životopis Mark Elliot Zuckerberg se narodil 14. května 1984 a své dětství strávil v New Yorku. Vyrůstal v židovské rodině lékařů – otec.
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Internet.
KYBERŠIKANA.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Facebook.
Vytvořila: Mgr. Marie Kardová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inf Počítač a lidé s handicapem
Druhy sítí podle rozlehlosti
Sociální sítě a jejich rizika
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Prevence kyberšikany Veronika Skřenková.
Když slova nestačí Prezentace.
SKYPE AUTOR: KAREL ONDŘEJ.
KYBERŠIKANA JE ŠPATNÁ VĚC!
Ekologie a ochrana přírody
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_13
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Inf Princip fungování elektronické pošty
KYBERŠIKANA výukový materiál 4. základní školy – INFORMATIKA
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Právo sociálního zabezpečení
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Korporátní identita Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Právo sociálního zabezpečení
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Připojení knihoven k Internetu
Klíčové aktivity projektu
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
ePrivacy a komunikace M2M
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Pozn.: Při komunikaci přes přichází odpověď obvykle do 2-3 dnů.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

 Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť  Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing  FaceBook  Twitter, Youtube / Vimeo a další  Zaměřeno na knihovny: specializované sítě, dobré příklady z praxe, tipy, triky, …

 Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat). Internet  1969 – ARPANET  1987 – internet  1989 – www  1992 – v ČR

 Vannevar Bush Vannevar Bush ◦ 1945 – Memex – první idea „webu“ založená na mikrofilmech a mikrofiších

 Timothy John Berners-Lee Timothy John Berners-Lee ◦ popis projektu postaveného na myšlence hypertextu ◦ vznik prvního webového server na světě ve švýcarském CERNu ◦ poskytuje celou technologii zdarma bez poplatků komukoliv k plnému využití

Městská knihovna v Praze je veřejná univerzální knihovna. Jejím posláním je získávat, zpracovávat, uchovávat a poskytovat informace, literaturu a další kulturní hodnoty. Poskytuje služby široké veřejnosti v přiměřeném rozsahu, kvalitně, levně, rychle a efektivně. Zvláštní důraz je kladen na služby pro děti, mládež a studenty včetně role sociální (služby seniorům, sociálně slabým a handicapovaným). > základní informace > knihovní řád > adresy a otevírací doby poboček > časté dotazy (faq)

 Web (1.0 = klasický): ◦ Někdo „nahoře“ má informace ◦ Vytvoří server a informace publikuje ◦ Uživatelé je vyhledávají a nacházejí  Web 2.0 ◦ „Nahoře“ je jenom poskytovatel infrastruktury (technologie) ◦ Obsah vytvářejí uživatelé ◦ Animace na YT Animace na YT  Web 3.0 ???

 Sociální síť je propojená skupina lidí. V širším slova smyslu je sociální sítí každá skupina lidí, která spolu udržuje komunikaci různým prostředky. V užším, moderním a značně převažujícím pojetí se sociální sítí nazývá služba na internetu, která registrovaným členům umožňuje komunikovat spolu, sdílet informace, fotografie, videa, provozovat chat a další aktivity. Sociální

 Termín (v IT) od padesátých let  2005: Tim O´Reilly: What is Web 2.0Tim O´Reilly  y > e-konference > chat > …  : classmates.com, sixdegrees.comclassmates.comsixdegrees.com  2003: MySpace, LInkedInMySpaceLInkedIn  2004: FaceBookFaceBook  2005: Líbímseti.czLíbímseti.cz  2006: TwitterTwitter  2011: Google+Google+

 (osobní) profily  (funkce) přátelství  (ochrana) soukromí  KOMUNIKACE  VIDITELNOST

 Neuvádějte na veřejném profilu telefonní číslo nebo adresu.  Neposílejte nikomu svoji intimní fotografii, nikdy nevíte, kde se může objevit.  Udržujte hesla (k u i jiná) v tajnosti, nesdělujte je ani osobě blízké či kolegovi v práci.  Nikdy neodpovídejte na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.  Nedomlouvejte si schůzku přes internet, aniž byste o tom neřekli někomu jinému.  Nevěřte každé informaci, kterou na internetu získáte.  Když s někým nechcete komunikovat, nekomunikujte.  Nesdělujte informace typu, kdy jedete na dovolenou, po návratu by vás mohlo čekat překvapení.  Při používání webové kamery buďte obezřetní, kdokoli může na druhé straně hovor nahrávat.  Než cokoli potvrdíte, přečtěte si podmínky užívání. Zdroj:

 Bezpečnost a soukromí ◦ Zneužití informací ◦ Spam ◦ Kyberšikana ◦ … Facebook není zlo a nebere vám nic z vašeho soukromí. Je přesně takový, jaký si ho uděláte. Pokud na něj budete dávat něco ze svého soukromí, nemůžete se divit, že to dokáže patřičně využít. Nic mu ale dávat nemusíte. Daniel Dočekal

 Sociální sítě jsou marketingový nástroj ◦ Adam Zbiejczuk (h1.cz) Adam Zbiejczuk ◦ Olga Biernátová (dříve knihovna UTB, nyní Neoluxor) Olga Biernátová  Jsme tam, kde jsou uživatelé  Budování značky  CorporateIdentity  Fresh, cool, in

 Založil Mark ZuckerbergMark Zuckerberg  Nejprve uzavřená sociální síť  Nyní 1 miliarda uživatelů (podzim 2012) ◦ 50% uživatelů na FB každý den ◦ Průměrně má každý 130 přátel ◦ Průměrně je každý „fan“ 80 stránek ◦ Průměrně publikuje každý 90 příspěvků měsíčně ◦ 30% uživatelů je z USA

 Červen 2012 Zdroj:

 Červen 2013 Zdroj:

Říjen 2011Červen 2013 Červen 2012 SkupinaPodíl 13–15 let5 % 16–17 let7 % 18–24 let27 % 25–34 let28 % 35–44 let17 % 45–54 let7 % 55–64 let4 % 65–100 let3 %

 Skutečná vs. Virtuální

 Praktické ukázky, tipy, triky