MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Silnice nebo železnice
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dotační projekty Vysokého Mýta
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Stav realizace a přípravy dálnice D11 na území České republiky Ing. Jan Kroupa Generální ředitel ŘSD ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Seminář RHSD JMK Aktuální situace v dopravě Ing. Václav Horák, náměstek hejtmana srpen 2012 Pohled JMK na priority dálničních a silničních staveb pro současné.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Nové nařízení TEN-T a zařazení systému RS ČR do sítě TEN-T Ministerstvo dopravy Odbor strategie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
REKONSTRUKCE A VÝSTAVBA SILNIC V PARDUBICKÉM KRAJI Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR PREZENTACE ŘSD.
Co očekáváme od rekodifikace stavebního práva
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
náměstek Ministerstva životního prostředí
Směrnice č. V-2/2012 Směrnice upravující postupy Ministerstva dopravy, investorských organizací a Státního fondu dopravní infrastruktury v průběhu přípravy.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Závaznost – od (ode dne násl. Zveřejnění)
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Průběžné výsledky přípravy VRT
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování Územní ochrana koridoru pro dálnici D11

Zajištění propojení D11/S3 – územní ochrana koridoru dálnice D11  Politika územního rozvoje České republiky, ve znění Aktualizace č. 1  Zásady územního rozvoje Královéhradeckého kraje

 dne 15. dubna 2015 byla schválena vládou ČR Aktualizace č. 1 PÚR ČR usnesením vlády č. 276/2015  v současné době probíhá plnění úkolů stanovených v PÚR ČR, ve znění Aktualizace č. 1  je závazná pro vydávání ÚPD krajů a obcí a pro rozhodování v území Politika územního rozvoje České republiky, ve znění Aktualizace č. 1 (dále „PÚR ČR“)

OB4 Rozvojová oblast Hradec Králové / Pardubice území ovlivněné rozvojovou dynamikou krajských měst Hradce Králové a Pardubic OS4 Rozvojová osa Praha-Hradec Králové/Pardubice (podél dálnice D11)–Trutnov–hranice ČR/Polsko(–Wroclaw) území ovlivněné dálnicí D11 a jejím připravovaným pokračováním do Jaroměře, připravovanou rychlostní silnicí (dálnicí II. třídy) R11 Jaroměř–Trutnov–hranice ČR/Polsko PÚR ČR – rozvojové oblasti a rozvojové osy

Koncepce Čl. (80) Úkoly územního plánování:  kraje v zásadách územního rozvoje upřesní vymezení ploch a koridorů dopravní infrastruktury, při respektování důvodů vymezení a kritérií a podmínek pro rozhodování;  příslušné kraje a obce zajistí územní ochranu vymezených koridorů a ploch, případně územní rezervou;  kraje při pořizování územně plánovací dokumentace řeší územní souvislosti vymezených koridorů a ploch. PÚR ČR – koridory a plochy dopravní infrastruktury

Čl. (97) D11 Vymezení: Úsek Hradec Králové –Smiřice–Jaroměř (mezinárodní trasa „E 67“ dle Evropské dohody o hlavních silnicích s mezinárodním provozem – dále jen AGR), dále navazuje rozvojový záměr rychlostní silnice R11. Důvody vymezení: Příprava dokončení základní sítě dálnic a zabezpečení převedení očekávané zátěže intenzit dopravy na tuto kvalitativně vyšší úroveň dopravy. Součást TEN-T. PÚR ČR – koridory a plochy dopravní infrastruktury

Čl. (100) R11 Vymezení: Rychlostní silnice Jaroměř–Trutnov–hranice ČR (– Walbrzych) (E 67). Navazuje na dálnici D 11. Důvody vymezení: Pokračování koridoru dálnice. Vazba na polskou silniční síť. Součást TEN-T. PÚR ČR – koridory a plochy dopravní infrastruktury

Závaznost PÚR pro vydávání zásad územního rozvoje upřesnění a vymezení záměrů a úkolů vyplývajících z PÚR ČR do Zásad územního rozvoje Královéhradeckého kraje (dále „ZÚR KHK“)  upřesnění Rozvojové osy OS4 Praha-Hradec Králové/Pardubice (podél dálnice D11)–Trutnov–hranice ČR/Polsko(–Wroclaw)  upřesnění koridoru dopravní infrastruktury pro dálnici D11

Upřesnění rozvojové osy OS4 v ZÚR KHK

výřez z PÚR ČR upřesnění v ZÚR KHK

Upřesnění koridoru D11(R11) v ZÚR KHK

výřez z PÚR upřesnění v ZÚR KHK

Vymezení veřejně prospěšných staveb pro dopravní infrastrukturu v ZÚR KHK

Možnost spolufinancování připravovaných úseků D11 z finančních prostředků EU Celý úsek plánované dálnice D11 Hradec Králové – státní hranice ČR/Polsko je součástí hlavní sítě TEN-T (Core Network).  Úsek dálnice D11 Hradec Králové – Jaroměř (rozdělen na dva dílčí úseky Hradec Králové – Smiřice a Smiřice – Jaroměř) je zařazen mezi projekty, které mají být spolufinancovány z OP Doprava v programovém období 2014–2020.  Úsek dálnice D11 Jaroměř – státní hranice ČR/Polsko (rozdělen na dva dílčí úseky Jaroměř – Trutnov a Trutnov – státní hranice ČR/Polsko) by měl být zařazen mezi projekty spolufinancované z komunitárního nástroje CEF (tzv. Nástroj pro propojení Evropy nepatřící mezi ESIF – Evropské strukturální a investiční fondy pro programové období 2014–2020).

Stav připravenosti jednotlivých úseků D HRADEC KRÁLOVÉ – SMIŘICE – stanovisko EIA z r (podle zákona č.244/1992 Sb.), vydáno územní rozhodnutí, dokončuje se majetkoprávní příprava, podána žádost o vydání stavebního povolení – uvedeno v rozpočtu SFDI pro střednědobý výhled SMIŘICE – JAROMĚŘ – stanovisko EIA 2003 (podle zákona č. 100/2001 Sb.) + závazné stanovisko EIA k ověření souladu 12/2015, vydáno územní rozhodnutí, dokončuje se majetkoprávní příprava, podána žádost o vydání stavebního povolení – uvedeno v rozpočtu SFDI pro střednědobý výhled JAROMĚŘ – TRUTNOV - stanovisko EIA 2012 (podle zákona č. 100/2001 Sb.) – posouzeny varianty, 2014 zpracováno Hodnocení ekonomické efektivnosti souboru staveb D11/R11 + schválen investiční záměr, jsou zahájeny projekční práce na DÚR TRUTNOV – STÁTNÍ HRANICE ČR/PL - stanovisko EIA 2011 (podle zákona č. 100/2001 Sb.), 2014 zpracována Studie proveditelnosti + schválen investiční záměr, 01/2016 zpracováno zezávaznění stanoviska EIA podle požadavků aktuální legislativy, jsou zahájeny projekční práce na DÚR

Kroky vlády k zajištění realizace prioritních dopravní záměrů vláda projednala a schválila návrh novely zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a vzala na vědomí informaci o stavu přípravy 10 prioritních dopravních záměrů. Cílem navrhované právní úpravy je zajistit realizaci vybraných klíčových dopravních staveb, pro které bylo vydáno stanovisko o hodnocení vlivů na životní prostředí podle předchozí právní úpravy (zákon č. 244/1992 Sb.). Návrh zákona definuje prioritní dopravní záměry a zavádí pro ně speciální režim, v rámci něhož Ministerstvo životního prostředí vydá na základě stanovených podkladů závazné stanovisko k vlivům aktuálního technického řešení záměru na životní prostředí. Mezi vybrané klíčové dopravní stavby patří stavba dálnice D11 - úsek 1106 Hradec Králové – Smiřice

Děkuji za pozornost