Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření 3.11.2012 VY_32_Inovace_D_9_13_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Advertisements

Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_13_Rozbití Československa Téma:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost  Okruh dle RVP:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_08_20
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
ZÁNIK ČESKOSLOVENSKA DRUHÁ REPUBLIKA
Celá čísla VY_32_INOVACE_2.14.M.7 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 8
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Otázka sudetských Němců v ČSR
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Občanské soudní řízení I.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_41D9 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ /1. 4
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Název a číslo materiálu:
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Název projektu: Moderní škola
Češi za první světové války
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
EVROPSKÉ STÁTY V 1. POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Téma (název prezentace)
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Mgr. Lenka Linhartová SocioFactor s.r.o.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základní škola Čelákovice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Revoluce v evropských zemích 1848
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Rada EU.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_13_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis Téma – název učebního materiálu Mnichov 1938 Anotace Pomocí prezentace s výkladem se seznamují s významem mnichovské konference

Mnichov 1938

Křížovka Nejvyšší vikingský bůh 2 Předmět svatého 1 Zábradlí z kuželek 3 Kultura Řecka a Říma 1 Keltští kněží 1 Věžička u mešity 2 Vyhození z oken 2 Kruhová románská stavba 1

Řešení křížovky Odin Atribut Balustráda Antika Druidové Minaret Defenestrace Rotunda

Stupňují se nároky sudetských Němců. Vidina silných krajanů za hranicemi je pro ně lákavá.

Hitler využívá teorie, že všichni německy mluvící jsou Němci a zabírá Rakousko.

Appeasement Teorie usmiřování a neustálého ustupování. Demokratické státy se děsily možnosti opakování hrůz 1. světové války, za ŽÁDNOU cenu nechtěly další válečný konflikt.

Karlovarský program Na sjezdu Sudetoněmecké strany v Karlových Varech byly československé vládě předloženy v podstatě nesplnitelné požadavky. I příslib jejich splnění ovšem nestačil…

Mobilizace Všichni muži do zbraně

Mnichovská konference „O nás bez nás“ Chamberlain Daladier Hitler Mussolini

Mnichovský diktát Velmoci se shodly, že nároky sudetských Němců jsou oprávněné a pokud se Československo nevzdá Sudet, nemůže počítat s vojenskou pomocí Anglie a Francie.

Dohoda uzavřená mezi Německem, Spojeným královstvím, Francií a Itálií v Mnichově 29. září 1938 Mnichov 29. září 1938 Německo, Spojené království, Francie a Itálie se dohodly se zřetelem k dohodě, jíž už bylo ve věci odstoupení sudetoněmeckého území v zásadě docíleno, na těchto podmínkách a modalitách tohoto odstoupení a na opatřeních z něho vyplývajících a prohlašují, že jsou jednotlivě odpovědné za zajištění kroků nutných k jeho zabezpečení. 1. Vyklizení začne 1. října. 2. Spojené království, Francie a Itálie ujednávají, že se vyklizení území provede do 10. října, a to bez zničení jakýchkoli existujících zařízení, a že je československá vláda odpovědná za to, že se vyklizení provede bez poškození uvedených zařízení. 3. Modality vyklizení stanoví v jednotlivostech mezinárodní výbor složený ze zástupců Německa, Spojeného království, Francie, Itálie a Československa. 4. Etapovité obsazování převážně německého území německými oddíly začne 1. října. Čtyři části území, označené na přiložené mapě, obsadí německé oddíly v tomto pořadí: Část území označenou I 1. a 2. října, část území označenou II 2. a 3. října, část území označenou III 3., 4. a 5. října, část území označenou IV 6. a 7. října. Zbývající území převážně německého charakteru neprodleně určí shora uvedený mezinárodní výbor a německé oddíly je obsadí do 10. října. 5. Mezinárodní výbor zmíněný v § 3, určí oblasti, v nichž se má konat plebiscit. Tato území obsadí až do ukončení plebiscitu mezinárodní formace. Týž výbor stanoví modality, za nichž se plebiscit provede, přičemž je třeba pokládat modality sárského plebiscitu za základ. Výbor určí rovněž den konání plebiscitu; tento den však nesmí být pozdější než konec listopadu.

6. Konečné vytyčení hranic provede mezinárodní výbor. Tento výbor má právo navrhnout čtyřem mocnostem, Německu, Spojenému království, Francii a Itálii, ve výjimečných případech nepatrné odchylky od přísně etnografického určení oblastí, aby se tyto převedly bez plebiscitu. 7. Předpokládá se opční právo pro přesídlení do odstoupených oblastí a pro vysídlení z nich. Opce musí být uskutečněna do šesti měsíců od okamžiku uzavření této dohody. Podrobnosti opce stanoví německo-československý výbor, uváží postup za účelem usnadnění výměny obyvatelstva a vyjasní zásadní otázky, jež z této výměny vyplynou. 8. Československá vláda propustí ve lhůtě čtyř týdnů ode dne uzavření této dohody z vojenských a policejních sborů všechny sudetské Němce, kteří si toto propuštění přejí. V téže lhůtě propustí československá vláda všechny sudetoněmecké vězně odpykávající si trest na svobodě za politické delikty. Adolf Hitler Neville Chamberlain Mussolini Ed. Daladier Mnichov 29. září 1938

Dodatek k dohodě Vláda Jeho Veličenstva Spojeného království a francouzská vláda se připojily k uvedené dohodě na základě toho, že stojí za nabídkou obsaženou v odstavci 6 anglicko-francouzských návrhů z 19. září, týkajících se mezinárodní záruky nových hranic československého státu proti nevyprovokovanému útoku. Jakmile bude upravena otázka polských a maďarských menšin v Československu, dají Německo a Itálie také záruku Československu. Adolf Hitler Neville Chamberlain Mussolini Ed. Daladier Dodatečné prohlášení Mnichov 29. září 1938 Čtyři přítomní předsedové vlád se shodli na tom, že se výbor předpokládaný v dnešní dohodě bude skládat ze státního tajemníka německého ministerstva zahraničí, velvyslanců Anglie, Francie a Itálie akreditovaných v Berlíně a z jednoho člena, kterého určí československá vláda. Adolf Hitler Neville Chamberlain Mussolini Ed. Daladier

Dodatečné prohlášení Mnichov 29. září 1938 Předsedové vlád čtyř mocností prohlašují, že se problém polské a maďarské menšiny v Československu, pokud nebude vyřešen do tří měsíců ujednáním mezi příslušnými vládami, stane předmětem další schůzky zde přítomných šéfů vlád čtyř mocností. Adolf Hitler Neville Chamberlain Mussolini Ed. Daladier Dodatečné prohlášení Mnichov 29. září 1938 Všechny otázky, které se vyskytnou při předávání území, spadají do příslušnosti mezinárodního výboru. Adolf Hitler Neville Chamberlain Mussolini Ed. Daladier Německo-anglické prohlášení 30. září 1938 My, německý führer a kancléř a britský ministerský předseda, jsem dnes měli další schůzku a shodli jsme se v poznání, že otázka anglo-německých vztahů má prvořadou důležitost pro obě země a Evropu. Považujeme dohodu podepsanou včera v noci a anglo-německou dohodu o námořních silách za symboly přání obou našich národů nikdy již nejít do války jeden proti druhému. Usnesli jsme se, že metoda konzultace bude metodou přijatou u k řešení jakýchkoliv otázek, jež se týkají našich dvou zemí, a jsme odhodláni pokračovat v našem úsilí při odstraňování možných zdrojů různic a tím přispět k zajištění míru v Evropě. Adolf Hitler Neville Chamberlain

Appeasement Chamberlain (tehdejší britský premiér):“Zachránil jsem světu mír.“ Churchill (budoucí britský premiér):“Volili jsme mezi válkou a zbabělostí. Zvolili jsme zbabělost a budeme mít válku!“

Vídeňská arbitráž Doplnění požadavků sudetských Němců o nároky Poláků a Maďarů.

Důsledky Mnichova Ztráta třetiny území Ztráta klíčového průmyslu Ztráta počtu obyvatel Vznikl vojensky nebránitelný státní útvar

Závěr Mnichov 1938 není jako současný Mnichov

Odkazy ch+1936.jpghttp://1.bp.blogspot.com/_0xItbPYwPwI/Svi7RnaE17I/AAAAAAAAAT4/TyZGRyDDv7M/s400/Muni ch+1936.jpg hranic%C3%ADch.jpghttp:// hranic%C3%ADch.jpg ghttp:// g