Brazílie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 8.června 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_336.
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Státy Jižní Ameriky.
Mezinárodní námořní kontejnerová přeprava se zaměřením na relaci Asie – Evropa Martin Zeman DLO3.
Aktuální informace z oblasti NCTS
Smíšená pracovní skupina pro e-Customs
Zahraniční obchod Dodací podmínky.
Základní pojmy celnictví
Praktické dopady modernizace CS ČR z pohledu držitelů povolení
Nigérie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 21.srpna 2013.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Registr dlužníků státu
Jižní Amerika.
Zahraniční obchod II. Dovozní a vývozní operace
Celnictví Celní řízení.
Řízení zahraničních obchodů
Celní správa České republiky
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Dopravní zeměpis Venezuely a Kolumbie
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
BRAZÍLIE Jan Dušek.
Zdeněk Bergman, G Teplice
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
INCOTERMS 2000 Tereza Kyselovská.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU [N_ROb] Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Arménie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 28.dubna 2016.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 25. a
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 30. a
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Uzbekistán logistické aspekty
Irák logistické aspekty
Besip Zlínského kraje Zlín,
Dopravní ceniny, tarify, slevy, letový řád
Malé a střední podnikání
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
4. c Brazílie a severní sousedé
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Transkript prezentace:

Brazílie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 8.června 2016

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií BRAZÍLIE, Brazílie je z pohledu dopravní geografie, a to jak v rámci kontinentu LATAM, tak i světové zcela výjimečnou zemí. Země disponuje živými mezinárodními letišti, přístavy, rozvinutou silniční sítí i pohraničními přechody pro obchodní výměnu se sousedícími zeměmi. Letiště i přístavy jsou s vysokou četností obsluhovány celou řadou mezinárodních dopravců. V Brazílii jsou běžně akceptovány a prováděny mezinárodní úmluvy týkající se všech dotčených druhů přeprav.

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Specifikem Brazílie z pohledu podmínek obchodní výměny je velmi přísný a komplikovaný systém celní ochrany ekonomiky, splnění celních předpisů vyžaduje jejich podrobnou znalost a bezpodmínečné splnění všech jednotlivých ustanovení a nařízení. Brazilská federace se nachází na východní a jižní polovině jihoamerického kontinentu, od rovníku hluboko pod Obratník Kozoroha. Z větší částí je omývána Atlantickým oceánem, a dále sousedí s Uruguayí (1068 km), Argentinou (1261), Bolivií (3423), Paraguyaí (1365), Peru (2995), Kolumbií (1644), Venezuelou (2200), Fr. Guayanou (730), Guayanou (1606) a Surinamem (593). Jedinými „nesousedy“ jsou Chile a Ekvador. Tyto hranice až na jižní sousedy jsou zatím dopravně málo prostupné.

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Námořní doprava 1. Mezinárodní přístavy Manaus, Belém, Pecem, Fortaleza, Suape, Salvador, Vitoria, Rio de Janeiro, Santos, Paranagua, Sao Fr. do Sul, Itajaí, Rio Grande, Porto Alegre 2. Spojení z HAM/BRV/RTM hlavní linky týdně (cca 5 spojení) 3. Požadované dokumentyoriginály OBL i HBL, balicí list, obchodní faktura, certifikát o původu 4. Celní projednánív přístavu nebo transit 3. země 5. Doporučený IncotermsCFR přístav určení (rejdaři nenabízí Freight Collect) Námořní spojení :

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Letecká doprava 1. Počet letišť 4000, z toho 27 světových 2. Mezinárodní letiště Sao Paulo Guarulhos (GUA), Virácopos (VCP), Rio de Janeiro (RDJ), Manaus (MAO); méně pak ostatní velká města 3. Spojení z PRG/FRA denně 4. Požadované dokumentyoriginály MAWB i HWB, balicí list, obchodní faktura, certifikát o původu 5. Celní projednání na letišti 6. Doporučený Incoterms CPT letiště určení Letecké spojení :

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Kontinentální doprava Silniční1,751,868 km silnic, z toho 96,353 km I. třída. Provoz vpravo.Estrada Real, Transamazonská dálnice BR-230 Vodní50,000 km na veletocích, včetně přístupu k hlubokému sladkovodnímu přístavu Manaus ve vnitrozemí Amazonie Železniční28,857 km různých rozchodů, nejrozšířenější je široký rozchod 1600 mm a úzkorozchodné železnice (průmyslové povahy) 1000 mm Potrubníprudký rozvoj na šelfových nalezištích Ostatní2.místo na světě ve vrtulníkovém provozu

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií

SISCARGA – Předpisy pro celní deklaraci zboží na vstupu do Brazílie Počínaje platí nové předpisy pro deklaraci zboží pro celní účely. Zásilky musí splňovat přísné předpisy pro vstup, které především zakládají zadávání údajů o zásilkách před jejich vstupem do země a předkládání originálů dokumentů v určeném čase. Jakákoliv odchylka či porušení předpisů je tvrdě postihováno; pokuty se pohybují okolo Rs 5000 (cca USD 3000) za jeden dopravní doklad. Zde jsou některé ze zásadních bodů, které je dobře mít na paměti již při sjednávání obchodu: Celní omezení a ochrana před zavlečením škůdců a chorob

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Deklarace na dopravních dokumentech musí být správná a úplná U příjemce musí být nutně – kromě jména a adresy – uveden daňový kód CNPJ Zásilky obchodované na dokladech „na řad“ jsou zakázány Notify musí být výslovně uveden, i když je totožný s příjemcem Zboží musí být určeno podrobným popisem a odpovídajícím HS-kódem v alespoň základní 4- místné pozici Počet kolli, hmotnost jednotlivých nákladových kusů, rozměry/objem v cbm jednotlivých nákladových kusů musí být v naprostém souladu s údaji na balicích listech a obchodních fakturách Originály musí být zjevně originály; nepostačí plnobarevné kopie z tiskárny Celní omezení a ochrana před zavlečením škůdců a chorob

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Dopravní dokumenty musí pro potřeby výpočtu cla umožňovat zjištění ceny dopravy Z těchto důvodů nelze předkládat B/L či AWB dopravce v deklaraci „Collect“. Námořné resp. letecké dovozné musí být rejdaři / letecké společnosti prokazatelně uhrazeno v místě nakládky. U zásilek FOB je tedy nutné zapojit zasilatele s agentem v určení a vystavit „House“ B/L či AWB Dopravné se nesmí lišit, pokud jsou předloženy současně HBL/HAWB a MBL/MAWB Místní poplatky (pokud jsou předem uhrazeny) musí být uvedeny v brazilské měně (RS) Celní omezení a ochrana před zavlečením škůdců a chorob

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií U zásilek / komodit s předepsanou dovozní licencí musí být dovozce prokazatelně připraven před odesláním zásilky –Vybrané komodity (např. léčiva či vybrané druhy potravin) podléhají licencování pro dovoz do Brazilské federace. Nositelem licence je vždy vyjmenovaný dovozce –Získání licence se v obtížnosti liší dle komoditní skupiny (NHM 4-číslí), doba vyřízení 1-60 dnů –Předkladatelem licence k celním účelům je celní agent (broker) dovozce; tento broker však v žádném případě nemůže dovozce při žádosti o licenci zastoupit Celní omezení a ochrana před zavlečením škůdců a chorob

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Zásilky s dlouhou dodací paritou (DDU/DDP) do Brazílie –Dodací podmínka DDP není v Brazílii Centrální bankou povolena –U zásilek DDU musí být před první dodávkou vyřízena Plná moc kupujícího pro celního brokera. Vystavení a uznání Celním úřadem je zdlouhavé (až 3 měsíce) –V okamžiku celně-dovozní aplikace jsou žádosti (a odpovídající procedury) rozděleny do několika skupin pozornosti: Zelená = okamžité zvolnění, 1-2 dny pro vyřízení Žlutá = kontrola dokladů před propuštěním do dalšího oběhu = 3-4 dny Červená = kontrola dokladů zboží, 5-15 dnů pro ukončení Šedá = úplná kontrola včetně šetření správnosti výše ceny na faktuře = pracovních dnů Celní omezení a ochrana před zavlečením škůdců a chorob

Logistické aspekty při obchodech s Brazílií Děkuji Vám za pozornost ! Petr Rožek Lektor ICC Praha