BEZPEČNOST REGIONU V KONTEXTU BEZPEČNOSTNÍ STRATEGIE ČESKÉ RUPUBLIKY 2011. DOC.ING.PAVEL ZAHRADNÍČEK, CSC VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Veřejná moc a veřejná správa
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Základy veřejné správy
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Veřejná správa – úvod.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ochrana kritické infrastruktury
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Koncepce environmentální bezpečnosti
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Kybernetická obrana české republiky
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Kybernetická kriminalita
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Úvod, základní principy a cíle
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST REGIONU V KONTEXTU BEZPEČNOSTNÍ STRATEGIE ČESKÉ RUPUBLIKY DOC.ING.PAVEL ZAHRADNÍČEK, CSC VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA

ÚVOD Položme si otázku: Proč se vůbec věnovat bezpečnostním otázkám? Protože společnost České republiky a jejích jednotlivých regionů je účastníkem vývojových procesů 21. století, které jsou sice různě modifikovány konkretním prostředím ČR, ale jejich příčiny a podstata se nemění.

BEZPEČNOST Bezpečností, pro potřeby tohoto sdělení, budeme rozumět – stav systému (státu, energetiky, životního prostředí atd.), při kterém je přijatelná pravděpodobnost vzniku újmy na chráněných zájmech. Roste strach o bezpečnost. Ten spočívá v obavě z nebezpečí ztráty životní úrovně, sociálních i existenčních jistot, které jsou bez státních a stále se zeslabujících záruk zdrojem nebezpečí.

1. BEZPEČNOST ČR. Bezpečnostní strategie České republiky (ČR) je základním dokumentem bezpečnostní politiky ČR, na který navazují dílčí strategie a koncepce. Bezpečnostní strategie ČR představuje základní hodnoty, zájmy, přístupy, ambice a nástroje ČR při zajišťování své bezpečnosti

ČR ROZLIŠUJE SVÉ BEZPEČNOSTNÍ ZÁJMY (DÁLE JEN ZÁJMY) PODLE STUPNĚ DŮLEŽITOSTI - 1 Životní zájmy. Životním zájmem je zajištění svrchované existence, územní celistvosti a politické nezávislosti ČR, zachování všech náležitostí demokratického právního státu včetně záruky a ochrany základních lidských práv a svobod obyvatel. Strategické zájmy. Naplňování strategických zájmů napomáhá ochraně životních zájmů. Zároveň slouží k zajištění společenského rozvoje a prosperity ČR. K jejich prosazování jsou voleny přístupy a prostředky přiměřené situaci.

ČR ROZLIŠUJE SVÉ BEZPEČNOSTNÍ ZÁJMY (DÁLE JEN ZÁJMY) PODLE STUPNĚ DŮLEŽITOSTI – 2. Další významné zájmy. Účelem prosazování dalších významných zájmů je přispět k zajištění životních a strategických zájmů a zvyšovat odolnost společnosti vůči bezpečnostním hrozbám. Pozn. Mezi hlavní zdroje hrozeb v současnosti patří vyhrocené postoje vůči hodnotovým základům naší společnosti, zpochybňující koncept demokratického právního státu a popírající základní lidská práva a svobody.

BEZPEČNOSTNÍ HROZBY  Terorismus  Šíření zbraní hromadného ničení  Kybernetické útoky  Nestabilita a regionální konflikty v euroatlantickém prostoru a jeho okolí  Negativní aspekty mezinárodní migrace  Organizovaný zločin a korupce  Ohrožení funkčnosti kritické infrastruktury  Přerušení dodávek strategických surovin nebo energie  Pohromy přírodního a antropogenního původu a jiné mimořádné události

2. STRATEGIE PROSAZOVÁNÍ BEZPEČNOSTNÍCH ZÁJMŮ ČR – 1. ČR rozvíjí nástroje k prosazování svých bezpečnostních zájmů jak na národní úrovni, tak i prostřednictvím aktivního působení v multilaterálních a bilaterálních vztazích. Úspěšné prosazování bezpečnostních zájmů vyžaduje také zapojení občanů, právnických a fyzických osob a orgánů veřejné správy do zajištění bezpečnosti a celkové posilování odolnosti společnosti vůči bezpečnostním hrozbám.

2. Vybrané myšlenky:  ČR se aktivně zasazuje o potírání všech forem terorismu jak na národní úrovni, tak v rámci mezinárodních organizací, včetně sjednávání a provádění protiteroristických úmluv.  V souvislosti s hrozbou kybernetických útoků patří k prioritám vlády zajištění bezpečnosti a ochrany informačních a komunikačních systémů zapojených do kritické infrastruktury ČR pomocí vládního koordinačního místa pro okamžitou reakci na počítačové incidenty (Computer Security Incident Response Team – CSIRT).

3.  Nestabilita a regionální konflikty v euroatlantickém prostoru a jeho okolí mají negativní dopad na bezpečnost ČR. Vláda se v souladu se svými zahraničně-politickými prioritami zaměřuje zejména na země východní Evropy a západního Balkánu.  Komplexním jevem, který může ovlivnit bezpečnost ČR, je mezinárodní migrace. Pro hodnocení migračních jevů, nastavení souvisejících politik a řešení možných hrozeb je určující účast ČR v EU a schengenském prostoru. Pro prevenci případných rizik je klíčové řízení přistěhovalectví, včetně integrace cizinců pobývajících na území ČR.

4.  Důležitým úkolem bezpečnostních složek země je boj proti všem formám organizovaného zločinu a korupce.  Zvláštní význam připadá ochraně kritické infrastruktury. ČR sleduje zahraniční investice do odvětví kritické infrastruktury a do strategických podniků, aby nepředstavovaly hrozbu jejich zneužití při prosazování hospodářských a politických zájmů cizí moci na úkor ČR  V souvislosti s hrozbou přerušení dodávek strategických surovin nebo energie je prioritou vlády vytvářet předpoklady pro diverzifikované dodávky strategických surovin a v domácím prostředí pak předpoklady pro stabilní dodávky elektrické energie a pro tvorbu strategických rezerv státu

5.  V případě pohrom přírodního nebo antropogenního původu či jiných mimořádných událostí, které ohrožují životy, zdraví, majetek, životní prostředí, vnitřní bezpečnost či veřejný pořádek v ČR, vláda využívá integrovaný záchranný systém a další relevantní složky.  Pro zajišťování odpovídající úrovně prevence a potlačování hrozeb vláda vytváří podmínky pro zvyšování odborné úrovně pracovníků institucí veřejné správy, odpovědných za plnění úkolů v oblasti bezpečnosti.

EKONOMICKÝ RÁMEC ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTNÍCH ZÁJMŮ.  Hospodářská politika spoluvytváří podmínky pro zajišťování bezpečnosti a obrany ČR.  Zdrojovým rámcem politik vyplývajících z Bezpečnostní strategie jsou veřejné rozpočty s důsledně prováděnou fiskální konsolidací  Úroveň výdajů související se zajištěním vnější a vnitřní bezpečnosti musí být taková, aby zajistila požadovanou obranyschopnost státu a ochranu životů, zdraví a majetku jeho občanů.  K prosazování účinné bezpečnostní a obranné politiky a její realizaci vláda vytvoří předvídatelný a adekvátní rozpočtový rámec.

INSTITUCIONÁLNÍ RÁMEC ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI  Institucionálním nástrojem bezpečnostní politiky státu je odpovídající bezpečnostní systém, jehož základní funkcí je integrovat, koordinovat a řídit jednotlivé složky a pružně reagovat na vzniklé hrozby.  ČR rozvíjí systém krizového řízení a metodiku krizového plánování s cílem posílit odborné zázemí pro plánování, přípravu, koordinaci a sjednocení postupů orgánů veřejné správy, právnických a podnikajících fyzických osob při jejich přípravě na krizové situace.

BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY - 1  K zajištění svých bezpečnostních zájmů ČR vytváří a rozvíjí komplexní hierarchicky uspořádaný bezpečnostní systém, který je propojením roviny politické (vnitřní a zahraniční), vojenské, vnitřní bezpečnosti a ochrany obyvatel, hospodářské, finanční, legislativní, právní a sociální.  Základní funkcí bezpečnostního systému ČR je řízení a koordinace činnosti jednotlivých složek odpovědných za zajišťování bezpečnostních zájmů ČR.  Funkční bezpečnostní systém představuje nejen nástroj pro účinné zvládání krizových situací vojenského i nevojenského charakteru, ale zajišťuje i prevenci a přípravu na možné krizové situace a jejich včasnou identifikaci a varování

BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY - 2 Struktura bezpečnostního systému ČR zahrnuje :  prezidenta republiky,  parlament ČR, vládu,  bezpečnostní radu státu a její pracovní orgány,  ústřední správní úřady,  krajské a obecní úřady,  ozbrojené síly, ozbrojené bezpečnostní sbory,  zpravodajské služby,  záchranné sbory, záchranné služby  havarijní služby.

3. MOŽNÉ ODEZVY BEZPEČNOSTNÍ STRATEGIE STÁTU 2011 V REGIONECH.  Zajištění bezpečnosti je funkcí státu a zprostředkovaně i funkcí samosprávných celků.  Obsah bezpečnostní politiky státu je i obsahem bezpečnostních aktivit na samosprávné úrovni, samozřejmě přiměřeně modifikovanými konkretními podmínkami ( prostředím) každého samosprávného celku

STRATEGIE PROSAZOVÁNÍ BEZPEČNOSTNÍCH ZÁJMŮ NA CELOSTÁTNÍ I SAMOSPRÁVNÉ ÚROVNI TKVÍ K KOORDINOVANÉM A KONCEPČNÍM ÚSILÍ, ZALOŽENÉM NA :  poznání hrozeb,  analýze hrozeb a vyvození potenciálních důsledků  prevenci k bezpečnostní hrozbě v regionu  řízení sil a prostředků v průběhu mimořádné nebo krizové situace  obnově ( normalizaci) situace po mimořádné či krizové situaci

ODRAZ PŘIPRAVENOSTI KRAJE K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ LZE POSOUDIT NA ZÁKLADĚ:  personálního zabezpečení řídících i výkonných bezpečnostních složek  zdrojového rámce, odrážejícího aktuální i perspektivní potřeby kraje  kvality krizových plánů  výsledků všech druhů cvičení a nácviků

ZÁVĚR  Bezpečnostní strategie České republiky 2011 vývoj v oblasti globální i lokální bezpečnosti zohledňuje a respektuje.  Zcela nově je akcentována problematika pohrom přírodního nebo antropogenního původu či jiných mimořádných událostí, které ohrožují životy, zdraví, majetek, životní prostředí, vnitřní bezpečnost či veřejný pořádek v ČR.  Vláda i územně samosprávné celky využívají a budou využívat k řešení těchto událostí integrovaný záchranný systém a další relevantní složky, což je či bude pro samosprávnou úroveň kraje typické.

DĚKUJI ZA POZORNOST.