Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je kybernetická bezpečnost dostačující?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je kybernetická bezpečnost dostačující?"— Transkript prezentace:

1 Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Ministerstvo obrany ČR Je kybernetická bezpečnost dostačující? PRAHA 11. listopadu 2016

2 Kybernetická bezpečnost x zajištění obrany státu
Je kybernetická bezpečnost dostačující pro zajištění obrany státu?

3 Kybernetická bezpečnost čr
NBÚ gestor problematiky kybernetické bezpečnosti a zároveň národní autoritou za tuto oblast usnesení vlády č. 781 ze dne 19. října 2011 Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti Vyhláška č. 316/2014 Sb., o bezpečnostních opatřeních, kybernetických bezpečnostních incidentech, reaktivních opatřeních…. Vyhláška č. 317/2014 Sb., o významných informačních systémech…. Vláda České republiky přijala dne usnesení č. 781 o ustanovení NBÚ gestorem problematiky kybernetické bezpečnosti a zároveň národní autoritou pro tuto oblast.

4 Zákon o kybernetické bezpečnosti
Ukládá zavést a provádět bezpečnostní opatření Správcům IS kritické informační infrastruktury Správcům KS kritické informační infrastruktury Správcům významných IS Povinnost detekovat kybernetické bezpečností události Kybernetické bezpečností incidenty bezodkladně hlásit

5 Činnosti vyplývající ze zákona na straně nbú
Evidence kybernetických bezpečnostních incidentů Vydávání opatření Varování Reaktivní opatření Ochranné opatření Vyhlášení stavu kybernetického nebezpečí Možnost úkolovat poskytovatele el. komunikací, případně orgány a osoby zajišťující významnou síť

6 bude kybernetická bezpečnost dostatečná?

7 Kybernetická válka

8 Hybridní války a kybernetické útoky
Estonsko 2007 Gruzie 2008

9 Odhad ztrát při některých kybernetických útocích

10 Bezpečnostní strategie čr
Bezpečnostní strategie ČR aktualizovaná v únoru 2015 Jednou z hrozeb uvedeny kybernetické útoky Co dělat v případech, kdy kybernetická bezpečnost nebude dostačující ? V průběhu budování schopností kybernetické bezpečnosti vyvstaly otázky aktivního působení v kyberprostoru a potřeby jeho ukotvení a to jak technicky tak legálně v právním řádu ČR. Vzhledem k definici kybernetické obrany a jejímu právnímu rámci bylo zřejmé, že NBÚ nemůže v rámci své gesce působit aktivně v kyberprostoru, bylo tedy nutné najít odpovědný subjekt za tuto oblast.

11 Národní strategie kb Národní strategie kybernetické bezpečnosti ČR 2015 – 2020 Hlavní cíle: C. Ochrana národní KII a VIS Průběžně navyšovat technologické a organizační předpoklady k aktivnímu odvrácení (potlačení) kybernetických útoků Zvyšovat národní možnosti, schopnosti a kapacity v oblasti aktivní obrany a protiopatření proti kybernetickým útokům Po vzniku NKCB a aplikaci zákona o KB bylo nutné stanovit gestora pro oblast kybernetické obrany ČR. Tato role byla Vládou České republiky přidělena Ministerstvu obrany potažmo Vojenskému zpravodajství. V průběhu roku 2015 probíhalo velké množství jednání mezi NBÚ a VZ, kde se řešilo detailní rozdělení kompetencí a oblastí působení v kyberprostoru.

12 AKČNÍ PLÁN K STRATEGII KB
Akční plán k Národní strategii kybernetické bezpečnosti ČR 2015 – 2020 Úkol C.9.01 V rámci Vojenského zpravodajství vytvořit Národní centrum kybernetických sil (NCKS), které bude schopné provádět široké spektrum operací v kyberprostoru a aktivity nutné pro zajištění kybernetické obrany ČR. NCKS bude schopné provádět vojenské operace v kyberprostoru, a to jak na podporu zahraničních operací AČR v rámci NATO nebo EU, tak i v případě hybridního konfliktu za účelem obrany ČR. V rámci plnění úkolu budování kybernetické obrany ČR bylo nutné definovat také kompetence v rámci resortu MO. V rámci resortu MO je gesce rozdělena tak, že BŘ MO bude odpovědný za kybernetickou bezpečnost v rámci resortu MO a ochranu vlastních sítí.

13 Národní centrum kybernetických sil
Schopnost eliminace závažných kybernetických útoků mířených proti ČR a jejím zájmům. Provádění vojenských operací v kyberprostoru na podporu konvenčních vojenských sil. Navýšení možností a kapacit v oblasti obrany státu. V rámci plnění úkolu budování schopností kybernetické obrany ČR je velké úsilí věnováno také legislativní části. Bez těchto změn by VZ nebylo schopné v kyberprostoru legálně plnit úkoly spojené s kybernetickou obranou ČR.


Stáhnout ppt "Je kybernetická bezpečnost dostačující?"

Podobné prezentace


Reklamy Google