1 Trh hnědého uhlí v ČR a jeho pravděpodobný vývoj Ing. Ladislav Pelcl VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Životnost výroben energie na tuhá paliva
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Teplárna Otrokovice a.s.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Surovinová politika ČR z pohledu Severočeských dolů Chomutov
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

1 Trh hnědého uhlí v ČR a jeho pravděpodobný vývoj Ing. Ladislav Pelcl VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti

2 Trh hnědého uhlí v ČR a jeho pravděpodobný vývoj Hnědé uhlí v energetickém hospodářství ČR Současný trh hnědého uhlí Zdroje hnědého uhlí, zásoby HU, jejich životnost, možné těžby Možné potřeby HU Bilance hnědého uhlí

3 Hnědé uhlí v energetickém hospodářství ČR Primární zdroje energie: Spotřeba PEZ v ČR klesá, klesá i energetická náročnost HDP. K růstu HDP je potřeba stále méně zdrojů energie. Diverzifikace zdrojů energie roste jen pozvolna (patrný vliv státní podpory - plyn, jádro, OZE) Spotřeba HU i podíl HU v bilanci PEZ klesá: 1990: 876 PJ (42%), 2000: 651 PJ (37%), 2010: 551 PJ (29%), 2014: 469 PJ (27%) Konečná spotřeba energie: KSE klesá, pokles spotřeby je cílem řady politik HU v KSE (na teplo pro sebe) – podíl minimální a dále klesá ( ,3 PJ, 3% KSE). HU je v bilanci KSE zastoupeno ve spotřebované elektřině a centrálně vyrobeném teple.

4 Elektřina: Výroba elektřiny – hlavní způsob užití HU Na výrobu elektřiny jde 75% HU (asi 30 mil. tun + 1,3 mil. tun na energoplyn v SUAS) Roste diverzifikace výroby elektřiny. HU je stále nejvýznamnější zdroj pro výrobu elektřiny: 1990: 41,3 TWh (60%), 2000: 47,2 TWh (64%), 2010: 41,1 TWh (48%), 2014: 35,7 TWh (41,4%) Centrálně vyráběné teplo: HU je v ČR nejvýznamnějším zdrojem energie pro výrobu dodávkového tepla Na výrobu tepla jde 16% HU (6 – 6,5 mil. tun) Celková výroba tepla mírně klesá, podíl HU na výrobě mírně roste Z HU se vyrobí 50 – 56 PJ tepla, v roce 2014 činil podíl 43%. Hnědé uhlí v energetickém hospodářství ČR

5 Elektrizační soustava: Dlouhodobé relace mezi btto výrobou, spotřebou a obchodním saldem elektřiny ES je přeinvestovaná, přebytek výkonu je od roku 2000 řešen exportem elektřiny. Vrchol salda v roce 2011 (přes 17 TWh) Spotřeba elektřiny dlouhodobě stagnuje. Prognózy jsou mírně rostoucí - nástup nových spotřeb (elektromobily) Nestandardní vývoj ES v roce Spotřeba vzrostla o 2,2 TWh (o 3,5%), hlavně VO – vlivem růstu ekonomiky. Výroba elektřiny klesla o 2,2 TWh (o 2,9%), vlivem výpadku výroby v JE Dukovany. Výpadek byl řešen zvýšením dovozu elektřiny, částečně i vyšší výrobou ze ZP, ČU a OZE. Výpadky výroby v EDU dosud trvají.

6 Hnědé uhlí v energetickém hospodářství ČR Spotřeba HU a dovozní energetická závislost: Dovozní energetická závislost ČR bez jádra činí 28 – 30%, s jádrem 47 – 49% Užití tuhých paliv dlouhodobě snižuje dovozní energetickou závislost, od roku 2000 i díky elektřině z HU Trendem je snižování vývozu a růst dovozů zdrojů energie a růst čistého dovozu. Dopad řešení OKD na bilanci. HU do roku 2013 mělo aktivní obchodní saldo, v roce 2014 a 2015 v tunách záporné saldo – vliv dovozů z Německa a z Polska. V J bylo saldo kladné. Velké výkyvy obchodů se zdroji energie v korunovém vyjádření – vliv cen. Bilance HU v Kč kladná: 0,9 mld. Kč.

7 Hnědé uhlí v energetickém hospodářství ČR Rekapitulace významu HU HU je v ČR nejvýznamnějším zdrojem energie ve třech základních energetických bilancí, v bilanci celkové spotřeby PEZ a v bilancích výroby elektřiny a tepla dodávaného na trh. V bilanci KSE je podíl HU malý – HU zde je ale HU obsažené ve spotřebě elektřiny a tepla. Vysoké využívání tuzemského hnědého uhlí v energetickém hospodářství ČR se dlouhodobě příznivě odráží v nízké dovozní energetické závislosti ČR. Ke změně energetických mixů výroby elektřiny a tepla dojde - zvýší se i dovozní energetická závislost ČR. Hlavním důvodem bude zhoršující se disponibilita HU, vyplývající z omezenosti stavu jeho zásob a zpřísňující se podmínky provozu uhelných spotřebičů. Významnou pozici HU v základních energetických bilancích nelze v krátkém čase zásadně změnit. Tvoří ji spotřeba desítek velkých uhelných výroben elektřiny, velkých tepláren a výtopen, stovek středních zdrojů a statisíců malých uhelných spotřebičů, zejména v domácnostech. K postupné náhradě HU v energetických bilancích bude bezesporu docházet, mělo by ale jít o vyvážený proces.

8 Současný trh hnědého uhlí – zdroje HU Zdrojová stránka trhu HU - 4 HU společnosti, 5 dolů, dovoz HU - produkce HU postupně klesá, pokles v roce 2015 se pokles zastavil, částečně i vlivem výpadku JEDU a vyšší výroby tepla - produkce 2015: celkem 38,2 mil. tun, v tom 35,6 HUPR a 2,6 HUTR - Nástup 11,5, Bílina 9,4, ČSA 4,8, Vršany 5,9, SUAS 6,5 mil. tun - proměnlivý vývoj dovozu HU. Změny v zahraničním obchodě s HU: - dovoz HU dlouhodobě tvořil jen malou částí zdrojů (0,5%), v roce 2014 skoková změna (1,5 mil. tun, tj. 3,9% prod.), která trvala i v roce 2015, - v roce 2016 obrat, v 1.Q dovoz HUPR necelých 10 kt, hlavně z Polska, dovoz briket 24 kt z Německa.

9 Současný trh hnědého uhlí – užití HU Tuzemské dodávky, spotřeba HU: -postupný pokles domácí spotřeby HU - v roce 2015 se dočasně zastavil - na tuzemský trh dodáno 37,4 mil. tun, v tom 35,2 HUPR a 2,2 HUTR (vyšší) - dodávky:do ČEZ 22,8 mil tun (60%) vlastní spotřeba 5,98 mil. tun vývozy 0,8 mil. tun všichni ostatní 8,6 mil. tun Vývoz HU: - vývoz HU do 2,5% produkce - pokles vývozu HU po roce ve vývozu dnes hlavně HUTR (51%) - vývozy: Polsko, Slovensko, Maďarsko - vyváží se i HU multiprach

10 Současný trh hnědého uhlí – užití HU Tuzemská spotřeba HU: - Převládá spotřeba velkých zdrojích – elektrárnách a teplárnách (rok ,6 mil. tun) - na druhém místě je spotřeba HU v domácnostech (rok ,7 mil. tun) - nejmenší kategorií jsou střední zdroje (do 5 MWt) (rok 2013 jen 80 tis. tun). Spotřeba HU podle krajů: - spotřeba HU má stále plošný charakter - rozhodující je umístění velkých výroben energie ČEZ a nezávislých výrobců

11 Současný trh hnědého uhlí – užití HU Tuzemská spotřeba HU: - velká koncentrace spotřeby HU ve velkých energetických zdrojích - plošná spotřeba HUTR - různý vývoj spotřeby HU v kategoriích (velké zdroje a domácnosti se drží), střední zdroje padají – přechod na ZP - změny v kategorizaci zdrojů dle EU Rok: 2013 Počet zdrojů Spotřeba HU (tis. tun) Podíl na spotřebě Počet uhelných kotlů Velké zdroje (nad 5 MW t ) ,86 %343 v tom: zvlášť velké (nad 50 W t ) ,80 %141 ostatní velké (5 – 50 MW t )968282,06 %202 Střední zdroje (0,3 – 5 MW t )372790,2 %582 v tom zdroje 0,3 – 1 MW t ,06 %339 v tom zdroje 1 – 5 MW t ,14 %243 Domácnosti ,17 % Ostatní spotřeba-5761,44 %- Statistické rozdíly1390,33 % Spotřeba HU celkem ,0 %- Produkce HU Vývozy Dovozy-583--

12 Zdroje - zásoby HU, jejich životnost, možné těžby Stavy podnikatelsky vytěžitelných zásob HU k obsahují i podmínečně, hlubinně vytěžitelné zásoby na ČSA (3,15 mil. tun) i na DNT a Bílině (41,7 mil. tun + 25 mil. tun). Stavy zásob na Bílině se upřesňují studiemi o dopadech posunu linie těžby HU na Bílině od lidských sídel na 500 metrů. V tabulce je uveden expertní názor na rozsah tohoto snížení o 20 mil. tun.

13 Zdroje - zásoby HU, jejich životnost, možné těžby V prognóze těžeb HU je diskutabilní zařazení podmínečně vytěžitelných zásob do bilance zdrojů HU a jejich využití (chodbicování i zbilančňování) i odhady dovozů HU.

14 Možné potřeby HU Řada kvantifikací a odhadů budoucích potřeb HU (ASEK, VUPEK, EGÚ Brno) – liší se v odhadech chování účastníků trhu HU ASEK akceptuje priority unijní energetické dekarbonizační politiky a snížení spotřeby a váhy HU v energetických mixech Cíle pro uhlí v ASEK: (% dnes a v roce 2040 – výroba elektřiny, PEZ) –OZE a druhotné zdroje:13% a 8,8%8 – 25% 17 – 22 % –Zemní plyn 6% a 15%5 – 15% 18 – 25% –Jaderné palivo:32% a 19%46 – 58% 25 – 33% –Hnědé a černé uhlí 48,5% a 38,3% 11 – 21% 11 – 17% Regulace trhu – dva materiály MPO (k explicitní regulaci trhu HU a k zajištění přednostních dodávek HU pro teplárny) Dlouhodobě regulaci spotřeby a provoz uhelných spotřebičů řeší legislativa úspor energie, ochrany klimatu (ETS), ochrany ovzduší (emisní limity a stropy), integrovaná prevence (BAT a BREF), regulace investičních energetických aktivit do uhelných spotřebičů, připravovaný antifosilní zákon Opatření k regulaci spotřeby HU ve velkých zdrojích (nad 50 MW), ve středních zdrojích (1 – 50 MW) i v malých spotřebičích (do 1 MW) – BREF + 3 Směrnice EU k implementaci v naší legislativě Nová ohrožení pro trh HU představuje vývoj cen elektřiny (nekonkurenční kondenzační výroba elektřiny v teplárnách) a cen zemního plynu (zvyšuje konkurenceschopnost ZP ve výrobě elektřiny).

15 Možné potřeby HU Nástroje ochrany ovzduší (zákon o ochraně ovzduší č. 201/2012) a integrovaná prevence + vyhláška 415/2012 a připravovaných BREF: ilustrace zpřísnění podmínek pro provoz (měrných emisí mg/m3) ve dvou velkých zdrojích – LCP – nad 50 MW. Náklady na ekologizaci velkých uhelných výroben energie se pohybují v řádech desítek mld. Kč a jsou realizovány s podporou fondů MŽP. Většina výroben využila přechodné opatření – přechodový národní plán s odkladem účinnosti nových limitů do poloviny roku 2020, řada z nich i podmínky pro malé teplárenské soustavy s ještě delším obdobím 2022, 2023.

16 Možné potřeby HU Regulace spotřeby uhlí a provozu dalších zdrojů: a) Směrnice Evropského parlamentu a rady č. 2025/2193 o omezení emisí ve středních spalovacích zařízení ( MWt), listopad 2015). Zvýšený důraz na emise síry: Střední zdroje budou bez nástupu nových technologií (fluidní spalování, multiprach a pod.) a kompletní rekonstrukce kotelny, vč. odsíření neprovozovatelné. b) Dvě směrnice o ecodesignu a regulaci prodeje a provozu malých zdrojů (pod 1 MWt). Regulace podmínek podle národní legislativy: Zákaz prodeje kotlů 1. a 2. emisní třídy (možnost legálně zakoupit a uvést do provozu pouze kotle 3., 4. a 5. emisní třídy) Povinnost na vyžádání předložit revizi kotle (včetně označení emisní třídy) Zákaz prodeje kotlů 3. emisní třídy (možnost legálně zakoupit a uvést do provozu pouze kotle 4. a 5. emisní třídy) Zákaz prodeje kotlů 4. a 5. emisní třídy (možnost legálně zakoupit a uvést do provozu pouze kotle splňující požadavky EKODESIGN) – pro celou EU Zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy (bez ohledu na to, kdy byly pořízeny) Všechny směrnice a opatření bude nutné implementovat do české legislativy – novelou zákona o ochraně ovzduší a jeho prováděcí vyhlášky.

17 Možné potřeby HU Kondenzační výroba elektřiny u ČEZ a nezávislých výrobců. U ČEZ celková výroba elektřiny 27,5 TWh, v tom 860 GWh (3,1%) v KVET, zbytek v kondenzaci. Jde ale o velké a systémové zdroje, nezbytné pro chod ES. U nezávislých výrobců celková výroba elektřiny 18,5 TWh, v tom 4,2 TWh (22,3%) v KVET, zbytek v kondenzaci, která vylapšovala ekonomiku tepláren. Nízké ceny silové elektřiny ohrožují ekonomiku tepláren, vedou k omezování kondenzační výroby elektřiny, k tlaku na zvyšování cen tepla. Dopad na nižší poptávku po HU. Odhad dopadu snížení kondenzační výroby elektřiny u nezávislých výrobců – 3 až 4 mil. tun HU/rok.

18 Možné potřeby HU

19 Bilance hnědého uhlí

20 Bilance hnědého uhlí Velké množství faktorů ovlivňujících budoucí potřeby HU – objektivně nelze spolehlivě odhadnout jejich dopad na budoucí poptávku po HU. Do roku 2020 nedojde na trhu HU k nedostatku, problémy nastanou až po zastavení těžby HU na ČSA kolem roku Rozhodnutí vlády ČR o prolomení ÚEL hnědého uhlí pouze na Dolech Bílina znamená od roku 2024 výrazné snížení disponibility hnědého uhlí pro jeho stávající spotřebitele. Pouze ČEZ má program obnovy a náhrady HU elektráren. Na základě průzkumu u provozovatelů velkých výroben energie, provedeného na jaře 2015, lze konstatovat, že tito provozovatelé s HU nadále počítají a v celé řadě případů posouvají předpokládanou životnost svých výroben až k roku Většinou počítají provozovatelé výroben pracujících na bázi HU ze Sev.en, že budou po ukončení těžby na ČSA zásobováni ze Severočeských dolů - Dolů Bílina. Nemají však tento přechod na nového dodavatele nijak zajištěn smluvně. Obdobně je tomu i u těch stávajících odběratelů HU ze Sokolovské uhelné, s nimiž SUAS pro další zásobování nepočítá. Bílina nám vychází bilančně nevyrovnaná, což podporuje návrh zapojení HU za limity i na ČSA do zdrojů.

21 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Pelcl VUPEK - ECONOMY s. r.o. Lublaňská Praha 2 Tel.: ,