Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sacharidy.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - názvosloví
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - procvičení. D - fruktóza D - galaktóza D - glukóza D - manóza D - ribóza 2 – deoxy –D -ribóza Do vyznačených polí nakresli Fischerovy vzorce.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy - I

Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci

Výskyt, vznik a význam sacharidů Nejrozšířenější přírodní látky Fotosyntéza – rostliny 6CO H 2 O C 6 H 12 O O 2 + 6H 2 O Jednoduché sacharidy kondenzují do složitějších struktur, až do molekul polysacharidů.

Biologický význam sacharidů Stavební funkce (celulóza, chitin) Zdroj energie Zásobní funkce ( škrob, glykogen) Můžou být prekurzory při výstavbě jiných látek – lipidů, bílkovin Speciální funkce – vitamin C, kyselina hyaluronová( sklivec, pupečník)

Rozdělení sacharidů Sacharidyjednoduchéaldózyketózysložité Oligosacharidy 2 – 10jednotek DisacharidyTrisacharidy atd, do 10 jednotek polysacharidy

Monosacharidy Aldózy Aldehydická skupina - CHO Ketózy Keto skupina -CO- Podle počtu C atomů v molekule hovoříme o aldo – (keto) -triózách, tetrózách, ….

Struktura monosacharidů, názvosloví V molekule glyceraldehydu je chirální centrum, dvě různá prostorová uspořádání. Od D-glyceraldehydu odvozujeme monosacharidy řady D -, L-. Od dihydroxyacetonu odvozujeme ketózy V přírodě převaha monosacharidů řady D dihydroxyaceton

Typy vzorců

D - glukózaD - manózaD - galaktóza D - fruktózaD - ribóza 2 – deoxy – D -ribóza

Konformace Šestičlenný cyklus pyranóz má ve skutečnosti tvar židličky s vazebnými úhly 109° α -D- glukopyranosa

Chemické vlastnosti monosacharidů Oxidačně-redukční reakce Kyselina D- glukonováD- glukóza D -glucitol

Glykosidy Cyklické formy monosacharidů reagují svou poloacetalovou OH skupinou s alkoholy. Uvolní se molekula vody a zbytky reagujících molekul se spojují glykosidickou vazbou. Produkty reakce jsou α,β-glykosidy. methyl- α-D-glukopyranosid methyl-β-D-glukopyranosid

Estery monosacharidů Biologicky nejvýznamnější – estery s kyselinou fosforečnou Přednostně se fosforyluje poloacetalové OH a OH na 6. C atomu α-D- glukosa -6 - fosfát α-D- glukosa – 1 - fosfát

D - glukóza D- glukóza( hroznový cukr) – volná se vyskytuje - sladké plody, med, vinné hrozny Vázanou jí obsahují téměř všechny polysacharidy. Živočišný monosacharid – v krvi 3,3 – 5,6 mmol/l V lékařství – umělá výživa – vstřebává se cévní stěnou Zahřátím na hnědou taveninu karamel – barvení lihovin a octa Kvašením glukózy – ethanol a oxid uhličitý (alkoholové kvašení), kyselina mléčná (mléčné kvašení – kysání zelí, silážování) Výroba hydrolýzou škrobu,používá se k výrobě: ethanolu,glycerolu,acetonu, kyseliny citronové, L-askorbové,..

D - fruktóza D- fruktóza – ovocný cukr – společně s D- glukózou je v ovoci a v medu( 50%).Nejsladší cukr,otáčí rovinu polarizovaného světla vlevo – levulóza ( ostatní –glukóza, mannóza, galaktóza vpravo) S D-glukózou vytváří disacharid sacharózu

Epimery glukózy – liší se polohou 1 OH skupiny na 1 C atomu Vázaná v disacharidu laktóze, je obsažena v mléce, součástí některých polysacharidů. Galaktóza – obsažena v mozku a v nervových tkáních. D - galaktóza

Rozšířena v rostlinné i živočišné říši jako složka složitějších polysacharidů Je v semenech palem, skořápkách ořechů, luscích svatojánského chleba, v pomerančové kůře. D - manóza

D-ribosa a 2-deoxy-D- ribosa Jsou součástí nukleových kyselin

Zdroje: Obrázky By User:ŠJů (Own work) [CC-BY-SA-3.0 ( sa/3.0)], via Wikimedia Commonshttp://commons.wikimedia.org/wiki/F ile:Brouk.jpg aridu.png Literatura Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství