Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová
Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), nepřesně cukry, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů 2
Struktura 3 Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy, které jsou samy o sobě nejjednoduššími cukry vůbec. Existují ve dvou základních strukturních formách, mezi nimiž se ustavuje chemická rovnováha, a to lineární a cyklické. V cyklické formě se karbonylová skupina (aldehydická nebo ketonická) propojí s jednou z hydroxylových skupin na vzdáleném konci řetězce a vytvoří většinou šestičlennou nebo pětičlennou heterocyklickou strukturu (pyranozový nebo furanozový cyklus).
4 Monosacharidy- jsou tvořeny právě jednou cukernou jednotkou aldózy (glukóza). ketózy (fruktóza). Oligosacharidy - jsou tvořeny dvěma až deseti cukernými jednotkami. disacharidy - jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami (sacharóza). trisacharidy - jsou tvořeny třemi cukernými jednotkami (rafinóza). tetrasacharidy - jsou tvořeny čtyřmi cukernými jednotkami. GLUKÓZAFRUKTÓZA SACHARÓZA
5 Polysacharidy - jsou tvořeny více než deseti cukernými jednotkami. Nízkomolekulární polysacharidy, tvořené nejvýše několika desítkami cukerných jednotek a vznikající většinou z vysokomolekulárních polysacharidů částečnou hydrolýzou (např. rozpustný škrob). Vysokomolekulární polysacharidy, jsou přírodní polymery složené z mnoha desítek až stovek cukerných jednotek; v živých organismech slouží například jako zásobárna energie (např. škrob, glykogen), nebo mají stavební funkci (např. celulóza, chitin). Celulóza
Význam 6 Sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech. Rostliny a ostatní autofototrofní organismy je dokáží vyrábět procesem zvaným fotosyntéza z vody a oxidu uhličitého pomocí sluneční energie. Ostatní organismy jsou závislé na jejich příjmu v potravě. Při krátkodobém nedostatku je mohou syntetizovat z aminokyselin a glycerolu. Sacharidy mají v organismech důležité funkce: zdroj a krátkodobá zásoba energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin) stavební materiál (celulóza, chitin) složka některých složitějších látek (nukleových kyseliny, hormonů) Sacharidy mají také průmyslový význam, jsou přírodními surovinami pro výrobu papíru, textilních vláken, ethanolu a výbušnin.
Literatura, zdroje informací Vše dostupné online