Noční prostředí a větrné elektrárny; carbon fee-and-dividend Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lomené algebraické výrazy
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
SPOLEČENSKÁ KRONIKA narozeninstarosty Ondřeje Na návsi Ondřejovy Lhoty se konala velkolepá oslava 27. narozenin místního starosty.
Organizace ochrany přírody v ČR
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Globální oteplovaní.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Větrné elektrárny Energie a ekonomika ve světě 3.A Jan Frydrych.
Kyselý déšť.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Vyšívání.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Větrné Elektrárny Martin Svoboda. Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Pomáhají snížit český příspěvek ke globálním změnám klimatu i závislost.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Zdroje energie.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Krajina a životní prostředí
BALENÁ VODA – potřebujeme ji? Balená voda stojí více než $1,50 za láhev. To je x cena vody z vodovodu!
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Tepelná elektrárna.
2.Marketingové prostředí
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Desetinná čísla – dělení
Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace.
Konzumní společnost Petr Machala.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
TRANSPORT POLLUTANTŮ V ENVIRONMENTU. Obr.1A1 Obsah CO2 v zemské atmosféře v závislosti na letopočtu.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Jak vysvětlovat skleníkový jev a jeho změnu Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.
Fosilní zdroje je nutné opustit Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Znečištění vzduchu dopravou
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
POPÁVKA, UŽITEK A CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE TNH 1 (S-3)
Ekonomika životního prostředí
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
Snižování spotřeby energie, udržitelné zdroje
Nerovnice v podílovém tvaru
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
Nerovnice v podílovém tvaru
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Lomené algebraické výrazy
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Lomené algebraické výrazy
Transkript prezentace:

Noční prostředí a větrné elektrárny; carbon fee-and-dividend Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i

Co je to znečištění? před staletími: jen náboženský pojem 60. léta: toxické přídavky do prostředí nyní: změna oproti přirozenému stavu – jestli škodlivá pro nás nebo jiné organismy, to může být těžké zjistit

Vizuální znečištění Změna vzhledu oproti stavu... někde i přírodnímu, u nás spíše stavu kulturní krajiny nedávných nebo dávno minulých dob, který (omylem?) považujeme za přirozený nebo stavu, který považujeme za žádoucí či aspoň dobře přijatelný...na který jsme zvyklí Souvisí s konceptem krajinného rázu

Větrné turbíny nepochybně v tomto neutrálním, vědeckém pojetí (vizuálním) znečištěním jsou ale jako u mnohých jiných typů znečištění (zvukem, světlem, teplem...) je mohou lidé tolerovat nebo dokonce vítat

Světlo jako polutant Light pollution – no heavy issue? Světelné znečištění: každé světlo z umělých zdrojů přidané do venkovního prostředí (to je z definice: změna stavu oproti přírodnímu...) v interiéru: až takové jeho množství, které by mohlo škodit zdraví

Co je ve dne nenápadné se užitím umělých světel může během stmívání stát dominantou zmizí stožáry a vrtule, začnou kralovat světla

NIMBY - Not In My Backyard - noční krajině dnes dominují umělá světla - ta na větrných turbínách jsou v nezvyklých směrech a nezvyklého chování - lze odhadovat, že přispívají neoblíbenosti větrných elektráren - vytvářejí dominanty dokonce i na nebi

Je jen důsledkem užívání velmi hloupé technologie, že jsou světla na turbínách vidět i zespodu - svícení směrem dolů totiž nikdo nepožaduje, naopaknikdo nepožaduje, naopak Ale i svícení šikmo vzhůru má svou alternativu: OCAS = Obstacle Collision Avoidance System

Světlo je dobrý sluha, ale zlý pán!

Fee-and-dividend Dokud budou fosilní paliva nejlevnější alternativou, budou se (stále více) těžit a užívat Závazky vlád atd. s tím nic nezmůžou Dotace jiným zdrojům (ostatně menší než dotace fosilnímu systému) tento trend nezvrátí K cíli může vést jen velké a rostoucí zpoplatnění vytěženého uhlíku

Fee-and-dividend Vytěžili jsme už dvě třetiny množství, které je snad ještě přijatelné (tj. zastavilo by oteplování pod hranicí 2 K) Musíme dnešní zdroje a techniku použít k tomu, abychom vybudovali infrastrukturu, která fosilní paliva nebude potřebovat Přímé zpoplatnění fosilního uhlíku se v tom ukazuje účinné (jako v Britské Kolumbii v Kanadě, viz např. )

Fee-and-dividend Aby mohl poplatek za uhlík (či za CO 2, kterého je 3,67x více) být dost velký, nesmí jít o dodatečný příjem státního rozpočtu, ale musí se vrátit obyvatelstvu Nejlépe celý, rovným dílem na dospělé a menším omezeným dílem na jejich děti (dividenda) Tak to již léta navrhuje čelný představitel vědy o klimatu, James Hansen ( )

Uskutečnit to není snadné např. proto, že EU daně vybírat nemůže Ale obdoba spotřební daně na pohonné hmoty (~200 eur za tunu CO 2 ) ukazuje, že to jde a ekonomice to neškodí Samo takové opatření nestačí, nicméně bez něj emise k nule nepůjdou Aby se realizovalo, musí se s ním ztotožnit ekonomové i veřejnost – zdejší fórum nejdřív...