Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POPÁVKA, UŽITEK A CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE TNH 1 (S-3)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POPÁVKA, UŽITEK A CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE TNH 1 (S-3)"— Transkript prezentace:

1 POPÁVKA, UŽITEK A CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE TNH 1 (S-3)
Pavel Seknička

2 Užitek a mezní (marginální) užitek
Užitek znamená uspokojení, týká se subjektivního potěšení nebo užitečnosti, které člověk získává spotřebováním zboží nebo služby. Mezní (marginální) užitek je dodatečný či další užitek, který poměřujeme k užitku posledního spotřebovaného statku.

3 Zákon klesajícího mezního užitku
Zákon klesajícího mezního užitku tvrdí, že roste-li množství spotřebovaného statku, mezní užitek tohoto statku obvykle klesá.

4 Zákon rovnosti mezních užitků
Zákon rovnosti mezních užitků na korunu tvrdí, že každý statek je považován až do té doby, dokud je mezní užitek posledního koruny, která byla na něj vynaložena, přesně stejný mezní užitek poslední koruny vynaložené na jakýkoliv jiný statek.

5 Tržní poptávka Sčítáním individuálních poptávek při každé ceně nakonec dostaneme křivku tržní poptávky.

6 Spotřebitelský přebytek
Spotřebitelský přebytek ukazuje dodatečný užitek, který spotřebitelé získali navíc oproti tomu, co zaplatili za statek. Pojem spotřebitelského užitku je mimořádně významný při přijímání mnoha rozhodnutí o veřejných statcích. V praxi byl vyzužíván při rozhodování o letištích, silnicích, železnicích, přehradách apod.

7 Geometrická analýza spotřebitelské rovnováhy – ordinalistický přístup
Indiferenční křivka – zákon substituce, tj. čím vzácnější je statek, čím větší je jeho relativní substituční hodnot: Jeho mezní užitek vzhledem meznímu užitku statku, který se stal hojný, roste. Indiferenční mapa Rozpočtová přímka Rovnovážná poloha tečny Odvození poptávkové křivky


Stáhnout ppt "POPÁVKA, UŽITEK A CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE TNH 1 (S-3)"

Podobné prezentace


Reklamy Google