Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

VY_32_INOVACE_06_EKO_307_Dri
Základní lidská práva.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Listina základních práv a svobod
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Sociálně právní ochrana dětí
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Základní práva a svobody
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Základy ústavního práva IX sarkarlova LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (LZPS) Katolog P a S, které vytváří status občana (aj. subjektů) Ideové zdroje:
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti mezi manželi
DOKUMENTY UPRAVUJÍCÍ LIDSKÁ PRÁVA
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Ochrana základních práv a svobod
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Práva a svobody a veřejná moc
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Lidská práva Leden 2016.
Právo na spravedlivý proces, právo na obhajobu a přípravné řízení
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
LIDSKÁ PRÁVA y.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního pořádku. LZPS je členěna na preambuli a 6 hlav. Listina zejména:  Uznává neporušitelnost přirozených práv člověka.  Uznává práva občana a svrchovanost zákona. Navazuje na obecné hodnoty humanismu a na demokratické a samosprávné tradice národa.  Vychází z práva českého národa na sebeurčení. Vyjadřuje vůli, aby se ČR zařadila mezi státy, které takové hodnoty rovněž ctí.

Listina základních práv a svobod Myšlenka svobody, rovnosti a důstojnosti v právech Rovnost v důstojnosti Rovnost v právech Základní práva = nezrušitelná, nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná

Základní práva a svobody(čl. 5-16) Právní subjektivita Právo na život Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí Osobní svoboda Zákaz nucených prací nebo služeb Ochrana osobnost Právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života Ochrana osobních údajů

Základní práva a svobody(čl. 5-16) Právo vlastnit majetek Nedotknutelnost obydlí Nedotknutelnost listovního tajemství Svoboda pohybu a pobytu Svoboda myšlení, svědomí, náboženského vyznání a bezvěrectví Svoboda vědeckého bádání a umělecké tvorby Civilní služba Svoboda projevovat své náboženství a víru Nezávislost církví na státu

Politická práva (čl. 17 – 23) Svoboda projevu a právo na informace Povinnost informovat o činnosti Petiční právo Právo shromažďovací Právo spolkové (sdružovací) Právo zakládat a sdružovat se v politických stranách a hnutích Právo občanů podílet se na správě veřejných věcí

Práva národnostních a etnických menšin Čl Právo na vzdělání ve svém jazyku, užívat svůj jazyk v úředním styku a právo účastnit se řešení věcí týkajících se těchto menšin.

Práva hospodářská,kulturní,sociální,ekologická Čl Právo povolání, právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost Speciální sdružovací právo na ochranu hospodářských a sociálních zájmů Právo na stávku Právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky Zvláštní hospodářská a sociální práva sociálních menšin Právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří, při nezpůsobilosti k práci, při ztrátě živitele

Práva hospodářská,kulturní,sociální,ekologická Právo na ochranu zdraví Práva rodičů a dětí + zvláštní ochrana rodinně právních vztahů Právo na vzdělání Kulturní práva Právo na příznivé životní prostředí

Právo na soudní a jinou právní ochranu (čl.36-40) Právo na spravedlivý proces Právo na náhradu škody způsobené nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem Právo odepřít výpověď Právo na právní pomoc Právo na tlumočníka Právo na zákonného soudce Práva účastníků v řízení a podmínky vyloučení veřejnosti

Právo na soudní a jinou právní ochranu (čl.36-40) Presumpce neviny Právo na obhajobu Právo obviněného odepřít výpověď Nikdo nesmí být pravomocně odsouzen za čin, pro který již byl odsouzen nebo zbaven žaloby Zákaz retroaktivity

Dětská práva Jak lze nahlížet na dětská práva? Definice dítěte Současné představy o dětství a dítěti

Vývoj dětských práv Počátek 20.století Safe of children – Zachraňte děti Deklarace o pávech dítěte Dětský fond UNICEF Deklarace práv dítěte – zásady:  dítě nesmí trpět žádnou diskriminací;  má dostávat veškeré příležitosti ke svobodnému a důstojnému  vývoji;  má využívat výhod sociálních jistot;  handicapované dítě má dostávat potřebnou péči;  dítě má právo na vzdělání a odpočinek;  má být první, komu se má dostat ochrany a pomoci;  má být chráněno před všemi formami násilí

Vývoj dětských práv Související dokumenty: Mezinárodní pakt o občanských a politických právech (1966) Mezinárodní pakt o hospodářských sociálních a kulturních právech

Úmluva o právech dítěte VS OSN schválilo Úmluvu V platnost vstoupila Právní dokument nejvyššího řádu Procesuální stránka podpisu a přijetí Proces ratifikace Proces přistoupení (akcese)

Význam Úmluvy Obecně humánní Význam legislativně-technický Rozhodující dokument v systému mezinárodně-právní ochrany dětí. Je však také součástí širšího komplexu mezinárodní ochrany lidských práv. Jednotný přístup s ohledem na rozdílnost kultur … Zahrnuje práva občanská, politická, ekonomická, sociální i kulturní Děti = nositelé práv

Filozofie Úmluvy Vychází z humanistické psychologie Maslowova teorie potřeb Práva, která jsou v Úmluvě požadována, lze obsahově seřadit takto:  Dítě potřebuje, aby mu společnost poskytovala ochranu.  Dítě potřebuje být respektováno jako jedinec ve společnosti.  Dítě potřebuje emočně kladně laděné prostředí a projevování lásky.  Dítě má být respektováno jako jedinec s možností rozvoje.  Dítě má být respektováno jako individualita, která si utváří svůj vlastní život.

Členění Úmluvy Obecné principy Hmotná ustanovení (ustanovení procesní) Občanská práva a svobody Rodinné prostředí a vedení dítěte Základní zdravotní a sociální péče o dítě Výchova, vzdělání, volný čas a rekreace Zvláštní ochranná opatření Uskutečňování a monitoring Výzva

Významné články Úmluvy článek 1 – definice dítěte (každá lidská bytost mladší 18 let, pokud zletilost není zákonem stanovena jinak) článek 2 – vylučuje jakoukoli diskriminaci kteréhokoliv dítěte z jakéhokoliv důvodu (všechna práva se vztahují bez výjimky na každé dítě, stát je povinen chránit děti před diskriminací) článek 3 - upřednostňuje zájem dítěte jako přední hledisko při jakékoli činnosti nebo rozhodování týkajícím se dítěte

Významné články Úmluvy článek 6 – každé dítě má právo na život a rozvoj v nejvyšší možné míře článek 7 – dítě má od narození právo na jméno, právo nabývat státní příslušnost, pokud je to možné. znát své rodiče článek 8 – stát má chránit, příp. obnovit základní znaky identity dítěte článek 9 – dítě má právo žít s oběma rodiči, pokud to není v rozporu s jeho zájmy článek 11 – stát se zavazuje předcházet únosům nebo držení dětí v zahraničí rodičem

Významné články Úmluvy článek 14 – státy budou respektovat právo dítěte na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání článek 15 – děti mají právo se navzájem setkávat, spojovat nebo vytvářet sdružení článek 16 – ochrana soukromí článek 20 – ochrana dítěte bez rodiny (stát má zabezpečit vhodnou náhradní rodinu s ohledem na kulturní zázemí dítěte) článek 21 – osvojení

Významné články Úmluvy článek 22 – uprchlické děti článek 23 – postižené děti (mají právo na zvláštní péči a výchovu) článek 24 – zdraví a zdravotnické služby článek 25 – dítě svěřené do péče, ochrany, léčení má právo, aby jeho umístění bylo pravidelně kontrolováno článek 26 – dítě má právo na výhody sociálního zabezpečení článek 27 – životní úroveň článek 28 – dítě má právo na vzdělání a stát je povinen zajišťovat bezplatné a povinné základní vzdělávání článek 29 – hovoří o cílech výchovy

Významné články Úmluvy článek 30 – děti menšin a domorodého obyvatelstva mají právo užívat vlastní kulturu, jazyk a náboženství článek 31 – volný čas články 33, 34 – zneužívání drog, sexuální zneužívání článek 38 – účastnické státy se zavazují, že děti mladší 15 let se neúčastní bojových akcí článek 40 – justice pro mladistvé