Materiál je určen žákům 2. a 3.třídy k procvičování učiva o živočiších. Materiál je inovativní tím, že je určen pro použití na interaktivní tabuli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Anotace – Hmyzožravci Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, na základě znalostí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
HÁDANKY Z LESA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Škola:. Základní škola a Mateřská škola,. Kostelní 560, Svoboda n
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_III.Vu_DOMÁCÍ.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
ZAJÍCOVITÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ekosystém louka Živočichové
Autor: Kouglová Rita Název : VY_32_INOVACE 14C_07 Téma Zimní příroda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2012
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_58_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
PTÁCI (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): listopad 2011 Ročník: 4
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Materiál je určen žákům 2. a 3.třídy k procvičování učiva o živočiších. Materiál je inovativní tím, že je určen pro použití na interaktivní tabuli. Žáci se mohou do práce aktivně zapojit, informace se odkrývají postupně a žáci mohou nejdříve odpovědět, teprve potom učitel odpověď odkryje dalším kliknutím. Materiál je doplněn o fotografie k tématu. V materiálu jsou animované prvky pro zpestření výuky. Materiál podporuje rozvíjení čtenářské a informační gramotnosti, představivosti, poskytuje rozšiřující informace a souvislosti, není výčtem učiva, je pouze podkladem pro práci učitele. Pomůcky: papír a tužka pro žáky, aby si mohli zaznamenávat body za správné odpovědi.

Hádanky

Poznáš, o kterém zvířeti se píše? Budeme hádat hádanky:

Je to hlodavec. Má dlouhé uši a dlouhé zadní nohy. Umí dobře běhat. Žije v pelechu. Na podzim se na něj pořádají hony. Zajíc.

Žije v lese, má dlouhý huňatý ocas. Při skocích ze stromu na strom je velmi čiperná. Bývá rezavá a černá. Často na nás shodí šišku. Veverka.

Říká se o ní, že je lstivá a chytrá. Živí se ptáky a savci. Má rezavý kožich a dlouhý huňatý ocas. Znáte ji z pohádky „O Budulínkovi“. Liška.

Je to savec, hmyzožravec. Jeho tělo je pokryto bodlinami. Je-li napaden, stáčí se do klubíčka. Jeho hlavním nepřítelem bývá zmije. Ježek.

Nazývá se králem zvířat. Patří mezi největší kočkovité šelmy. Jeho ozdobou je hříva. Lev.

Podobá se koni, ale je pruhovaná. Žije volně ve stádech. U nás ji můžeme vidět pouze v Zoo. Zebra.

Samice mají na břichu zvláštní vak, v němž nosí mláďata. Velmi dobře skáče. Přední nohy mají krátké, zadní dlouhé. Klokan.

Bývá nazýván korábem pouště. Je o něm známo, že vydrží mnoho dní bez vody. Velbloud.

Je to savec, přítel člověka. Mívá různou srst. Nejraději chodí se svým pánem na procházky a nosí aport. Štěká. Pes.

Je to domácí zvíře. Má rohy a je mlsné. Žere listy, které mu chutnají. Dává nám velmi zdravé mléko. Využíváme z něj i maso a kůži. Mečí. Koza.

Je to domácí zvíře. Je čistotné, jazýčkem si umývá celý kožíšek. Loví myši. Rádo odpočívá na polštáři, ale umí lézt i po stromech. Mňouká. Kočka.

Je užitečný, loví hmyz. Někteří lidé se ho bojí, štítí. Nejvíce lidem vadí, že je trochu chlupatý a má hodně nohou. Tká pavučiny. Prý nosí štěstí. Pavouk.

Je to malý obtížný hmyz. Živí se krví. Létá v hejnech a bzučí. Přenáší nemoci. Komár.

Žije v zemi, loví hmyz. Má přední nohy jako lopatky, kterými dělá v zemi chodbičky a krtiny. Je také hlavní postavou pohádky pro děti. Krtek.

Je to pták. Žije na dvoře, svýma nohama rád vyhrabává larvy ze země. Žere i zrní. Chováme ho pro maso a pro vajíčka. Nocuje v kurníku. Dělá kokodák. Slepice.

Je to zpěvný pták. Živí se hmyzem, je to stěhovavý pták. O svá mláďata se nestará, vajíčka klade do cizích hnízd. Hezky zpívá kuku. Kukačka.

Je to savec. Živí se hmyzem. Přední končetiny má přeměněny v křídla. Umí létat. Spí hlavou dolů, zimu přečká zimním spánkem. Netopýr.

Je to užitečný hmyz. Létá z květiny na květinu a tím je opyluje. Sbírá z květin sladké šťávy a vytváří z nich med. Pokud dá žihadlo, zahyne. V pohádce se jmenuje Mája. Včela.

Je to plaz, ohrožený živočich, chráněný živočich. Patří mezi beznohé ještěrky. Živí se hmyzem. Zimu přečká zimním spánkem. Při nebezpečí může odlomit konec ocásku, který doroste. Slepýš.

Je to malý obtížný tvor. Bývá na vysoké trávě. Nelétá. Když trávou procházíme, vleze na nás a přisaje se na kůži. Saje krev. Přenáší těžké nemoci. Klíště.

Je to plaz, chráněný živočich. Loví malé živočichy – myši, žáby, vejce. Usmrcuje je jedem. Zimu přečká zimním spánkem. Zmije.

Zkus podobnou hádanku o nějakém jiném zvířátku vymyslet! Byly hádanky lehké?

Seznam použitých materiálů: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět: prvouka pro 3. ročník. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 2 sv. Duhová řada. ISBN ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět: prvouka pro 2. ročník : učebnice. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 2 sv. Duhová řada. ISBN ŠTIKOVÁ, Věra. Metodický průvodce učební prvouka. Ilustrace Alena Baisová. Brno: Nová škola, 2004, 43 s. ISBN ŠTIKOVÁ, Věra. Metodický průvodce učebnicí prvouka 3. Brno, nám. SNP 9: Nová škola, 2007, ISBN FRIC, Zdeněk. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ARCHAEODONTOSAURUS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAREK_BYDG. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KARWATH, André. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HABEROVÁ, Tamara. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SEANMACK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek archiv autorky.