Přednáškový kurz DEMAS, 2013 Česká republika a transformační spolupráce Konkrétní případy podpory demokracie a lidských práv na Ukrajině Iveta Paličková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Česká evaluační společnost, o.s., 5.května 65, Praha 4, Czech Repulic, Česká evaluační společnost (ČES) Czech.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Evropská Unie.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Prezentace projektu doktorského studia
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Vzdělávací politika.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Demokracie, lidská práva a občanská společnost Přednáškový kurz Asociace DEMAS Konkrétní případy podpory demokracie a lidských práv na Ukrajině Iveta Frízlová.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Maryna Puzdrova, DEMAS ÚVOD DO PROBLEMATIKY DEMOKRACIE A LIDSKÝCH PRÁV.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Přednáškový kurs DEMAS Česká republika a transformační spolupráce Konkrétní případy podpory demokracie a lidských práv na Ukrajině Iveta Paličková – CDK.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Subjekty a objekty veřejných politik
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Komunitární program PROGRESS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Přednáškový kurz DEMAS, 2013 Česká republika a transformační spolupráce Konkrétní případy podpory demokracie a lidských práv na Ukrajině Iveta Paličková – CDK

Obsah Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK) aktuální situace na Ukrajině projekty mezinárodních donorů české projekty transformační spolupráce projekty CDK

CDK transformace a podpora demokratizace výzkumné projekty monitoring a analýza legislativy EU pořádání seminářů a konferencí

Vydavatelství téměř 400 knih z oblasti společenských věd, náboženství, dějin, kultury, evropské politiky, politiky a společnosti aj. internetový obchod CDK se slevou 15 %. Časopisy CDK Kontexty - časopis o kultuře a společnosti Revue Politika - diskuse o aktuálních společenských, politických a kulturních problémech

Aktuální situace na Ukrajině označována za demokratickou po roce 2004 za Oranžovou revolucí v roce 2004 stály ve velké míře NNO vývoj v otázkách demokracie a politických reforem je relativně stabilní, avšak problematický (špatná práce soudů, zatýkání při demonstracích, kontroly NNO, nejednotná opozice) dodržování lid.práv – zhoršování, cenzura, důvěra v instituce nízká problém korupce vážný (152. z 178) V. Janukovyč - nezájem o členství v NATO, ale o členství Ukrajiny v EU Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) 1/2012: kritická rezoluci k situaci na Ukrajině, USA – požadavek propustit vězněnou Tymošenkovou Asociační dohoda s EU – podmíněna propuštěním Timošenkové  zvažován podpis v listopadu 2013

Volby říjen 2012 Parlamentní volby – 22 pol. stran Svobodné ale ne fair Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče, 35 % Sjednocená opozice Vlast expremiérky Julije Tymošenkové 22,5 % Opoziční strana UDAR (Ukrajinská demokratická aliance pro reformy) Vitalije Klička 14 % Strana Svoboda (ultra pravice), koministé Účast 58 % Jednokomorový parlament (450 mandátů), většinový/poměrný systém hlasování Přes zahraničních pozorovatelů voleb

Aktuální situace na Ukrajině organizace NNO řeší otázky:  zvyšování povědomí o tématech rozvoje  práva občanů  dopad politického rozhodování na život legální status NNO je nejasný (regulace, nelehká registrace, finanční neudržitelnost apod.) neexistuje fond či odbor pro systematické financování projektů NNO několik zákonů zlehčující fungování NNO apod., ale problém s implementací

NNO Počet NNO v ČR: (občanská sdružení, nadace, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti): 1990: 4000; 2011: přes NNO Počet NNO na Ukrajině: 2010: Platformy: GURT, portál Gromadskij Prostir Nezávislé NNO: Amnesty International, Výbor voličů Ukrajiny, Charkovská skupina na ochranu lidských práv, Doněck Memorial, La-Strada Ukraine Organizace OPORA, New Citizen, Stop cenzuře (2010), Chesno (2012) Chesno snahy zavést zákon na přístup k veřejným informacím soukromé nadace: Open Ukraine, Victor Pinchuk Foundation, Development of Ukraine Foundation

Projekty mezinárodních donorů Nejvýznamnější donoři: EU, členské státy EU, USA, Kanada a mezinárodní finanční instituce, od roku 1991 EU Program TACIS Od ENP podpora institucionální, právní a administrativní reformy, soukromého sektoru, ekonomického rozvoje, snižování sociálních důsledků transformace, rozvoj demokracie a dobré vládnutí; ekonomické reformy a vzdělávání veřejné správy; rozvoj infrastruktury v oblasti dopravy, energetiky, aj. Pro období 2011 – 2013 dobré vládnutí a vláda práva Asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou dlouhodobě udržitelný rozvoj V roce 2010 EU implementovala více než 250 projektů EIDHR (Evropský nástroj pro demokracii a lidská práva) ENPI (Evropský nástroj politiky sousedství) Non-state actors and local authorities

Projekty mezinárodních donorů UNDP ( , 45 projektů: 150 mil. $), Světová banka ( : 2-6 mld. $) USAID, Velvyslanectví USA v Kyjevě Demokracie a vládnutí, podpora vzniku občanské společnosti: aktivismus, reformy, vytváření stabilních NGOs, reprezentace občanů; podpora soutěže politických stran (školení, vzdělávání), lidská práva, svobodná média. National Endowment for Democracy (NED), Open Society Foundations/IRF (7 mil.$ ročně) podpora NNOs, think tanků, politických iniciativ, místních demokratických skupin další organizace: Mott Foundation, German-Marshall Fund, International Republican Institute, National Democratic Institute, kanadská CIDA (2009: 21 mil. $) německé organizace, British Council, švédská SIDA, V4 (Polsko, 2010: 13 mil. €)

Cílová skupina a nástroje cílová skupina: mladí lidé, studenti, budoucí policy-makeři, osoby, které mohou informace předávat, aktivisté NNO, zástupci samosprávy nástroje: internet, webové portály, publikace na CD, ke stažení na internetových stránkách, sociální sítě Facebook, Twitter, apod. osobní kontakt, přímé předávání zkušeností - výukové kurzy, semináře, tréninky, stáže, návštěvy institucí v ČR apod.

ČR a Ukrajina nová koncepce transformační politiky ČR pro období Ukrajina mezi 10 prioritních zemí Tématické priority  občanská společnost, obránci lidských práv;  média a přístup k informacím;  právní stát a řádná, demokratická správa;  volební procesy;  rovnost a nediskriminace Regionální priority  Východní a střední Ukrajina  Krym – silný vliv Ruska  Západní část zastoupena polskými organizacemi Výhoda ČR  zkušenost s obdobím komunismu a následnou transformací;  ČR není podezírána z další agendy jako např. Polsko, Maďarsko nebo Rumunsko;  dobré jméno ČR na Ukrajině;  kulturní a jazyková blízkost

ČR a Ukrajina V letech implementováno 18 projektů v rámci programu TRANS MZV Řada projektů českých NNO podpořena organizacemi Open Society Foundation, National Endowment for Democracy nebo EK.

Projekty českých NNO Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), Člověk v tísni, Institut pro evropskou politiku Europeum, občanské sdružení Agora CE, Transitions OnLine (TOL), Forum oblast environmentální, rozvojová pomoc (Společnost pro Fair Trade, Nadace Partnerství, Hnutí Duha, Síť ekologických poraden STEP) vzdělávací a analytická činnost (občanské sdružení Jagello 2000, Prague Security Studies Institute PSSI) lidská práva (Český helsinský výbor, Transparency International) Oblast EU: Europeum Platformy: PASOS, DEMAS

Člověk v tísni „Lidská práva v ofsajdu“ během fotbalového šampionátu EURO Fotovýstava a veřejné akce - 20 ukrajinských organizací (Krym 2012) 4 občanskoprávní poradny, (Krym 2012), studijní cesty do ČR zmírňování etnického napětí (představitele místní samosprávy, učitele a novináři (Doněck, Luhaňsk, Dněpropetrovsk, Charkov, Krym (studijní pobyt v ČR, seminář, evaluační cesta školitelů na Krym, pracovní cesta novinářů do ČR; 2009, 2011, 2012) podpora místních NGO - minigranty kampaň proti homofobnímu zákonu

AMO Od roku 2007 Projekt Evropská alternativa pro východní Ukrajinu - zprostředkování informací o vstupu ČR do EU a transformaci české společnosti po roce 1989: novinářům a učitelům východní Ukrajiny (2007) Projekt Občanská alternativa pro východní Ukrajinu – česká zkušenost s transformací školství a vzdělávacího systému (výuka občanské výchovy) Alternativní vzdělávání pro učitele Ukrajiny ( ) Stáže Pavla Tigrida pro ukrajinské úředníky (2013)

Europeum Předávání zkušeností s procesem evropské integrace českých nevládních organizací ukrajinským partnerům I, II - navázání vazeb s ukrajinskými NNO: zkušenosti s evropskou integrací. Studijní cesta do Prahy Strategie a nástroje pro zvyšování povědomí veřejnosti o různých aspektech evropské integrace S rumunským partnerem Institute for Public Policy - projekt Strengthening Democracy in South-Eastern Europe through Accountable Control of Political Parties (komparace legislativy, financování pol. stran apod.)

Další projekty Agora Central Europe: projektTransmission of Czech experience with introduction of citizens participation methods and principals on local level in Ukraine - předávání české zkušenosti v oblasti iniciativ na komunitní úrovni zástupcům místní samosprávy, státní správy a nevládních organizací v Luhaňské oblasti Nadace Partnerství ( ) - projekt Propojení regionů Bílých Karpat a Hutsulských Karpat pro uplatňování udržitelného rozvoje v praxi - ekologické zemědělství Pasos - analytický a evaluační projekt monitoringu Friendly EU Border - vízová politika a konzulární praktiky 8 zemí EU ve čtyřech zemích bývalého SSSR Forum tréninkový kurz: projektový management: řízení dlouhodobých projektů; Youth Leadership Training: mladí pracovníci NNO ze středoevropských, kavkazských a východoevropských zemí; trénink v oblasti crisis managementu Mládež v konfliktních situacích

Projekty CDK na Ukrajině Jak končí starý režim a začíná nový; čeho se vyvarovat a co podpořit? (2006)  Týdenní přednáškový cyklus – Charkov  demokracie a transformace, zkušenosti ČR v oblastech: moci zákonodárné, výkonné a soudní, státní správy a samosprávy, volebních systémů, politických stran, bezpečnostních složek, zájmových skupin, médií, ale i v zahraniční politice. Posílení demokracie a struktur občanské společnosti na východní Ukrajině (2008)  Přednáškový cyklus: Charkov, Sumy, Doněck  Kniha Vzdělávací institut pro demokracii a občanskou společnost na východní Ukrajině ( )  10 tří denních seminářů  Kniha na CD  10 denní pobyt pro 3 studenty v ČR Vzdělávací institut pro demokracii a občanskou společnost na východní Ukrajině, II. ročník (2011)  4 tří denní semináře  brožura  10 denní pobyt pro 5 studentů v ČR

Odkazy Delegation of the European Union to Ukraine ( USAID Uraine ( International Renaissance Foundation ( National Democratic Institute ( International Republican Institute ( programs/eurasia/ukraine) World Bank – Projects & Operations: Ukraine MZV ČR – Program transformační spolupráce ( Asociace pro mezinárodní otázky ( Člověk v tísni ( DEMAS – Institut pro evropskou politiku Europeum ( Agora Central Europe ( TOL ( Forum 2000 ( Nadace Partnerství ( Hnutí Duha ( STEP – Síť ekologických poraden ( Prague Security Studies Institute, on-line: ( Pasos – Policy Association for an Open society (

Děkuji za pozornost