Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne 24.4. 2010 Patrik Pavlica Renata Schiebertová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne 24.4. 2010 Patrik Pavlica Renata Schiebertová."— Transkript prezentace:

1 9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne 24.4. 2010 Patrik Pavlica Renata Schiebertová

2 GLOBÁLNÍ PROBLÉMY… …lidstva a organizace zabývající se těmito problémy.

3 Na úvod… Problémy, které jsou zahrnuty pod pojmem: GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Ekologické problémy Ekologické problémy Ekonomické problémy Ekonomické problémy Hladomor Hladomor Civilizační choroby Civilizační choroby Přelidnění Přelidnění Nebezpečí války Nebezpečí války Terorismus Terorismus Rasismus Rasismus Surovinové problémy Surovinové problémy Energetické problémy Energetické problémy

4 Těmito všemi problémy se zabývají organizace např:

5 OSN OSN (někdy zkráceně nazývána Spojené národy) je mezinárodní organizace, která vznikla po druhé světové válce jako záruka míru, bezpečnosti a rozvoje ve světě. Desítky jejích programů, rad, fondů, výborů a komisí řeší nejrůznější problémy na planetě od chudoby po šíření jaderných zbraní.

6 Amnesty International (známá také jako Amnesty či AI) je celosvětové hnutí, které monitoruje porušování lidských práv a iniciuje kampaně proti jejich porušování.

7 International Energy Agency, IEA Je vládní organizace. Založila ji OECD roku 1974. Sdružuje 26 členských zemí (včetně Česka). Zabývá se prevencí přerušení zásob ropy a informacemi o ropném trhu a dalších energií a energetických zdrojů.

8 OSCE Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE; anglicky Organization for Security and Cooperation in Europe, OSCE) je mezinárodní bezpečnostní organizace vzniklá roku 1995 transformací Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE, téžHelsinská konference). OBSE sdružuje převážně evropské státy. Členem je 56 států, kromě států v Evropě a při Středozemním moři také státy zakavkazské, středoasijské a USA s Kanadou.

9 OECD Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (zkráceně OECD z angl. Organisation for Economic Co-operation and Development) je mezivládní organizace 30 ekonomicky nejrozvinutějších států na světě, které přijaly principy demokracie a tržní ekonomiky. OECD vznikla v roce 1961 Cílem OECD je napomáhat k dalšímu ekonomickému rozvoji, potlačení nezaměstnanosti, stabilizaci a rozvoji mezinárodních finančních trhů.

10 Council of Europe Rada Evropy (RE) (anglicky Council of Europe, CoE, francouzsky Conseil de l'Europe) je mezivládní organizace sdružující v současné době 47 zemí

11 WTO Světová obchodní organizace (WTO) (World Trade Organization) je organizace, která zakládá pravidla mezinárodního obchodu prostřednictvím konsenzu mezi jeho členskými státy a řeší mezinárodní obchodní spory mezi členskými státy. Vznikla v roce 1995 jako nástupce Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT). Sídlem organizace je Ženeva, Švýcarsko. V současné době má WTO 153 členů (1. srpna 2008)

12 Greenpeace Je kontroverzní nevládní organizace pro ochranu a zachování životního prostředí. Organizace má dnes přibližně 3 miliony členů ve 41 zemích světa. Organizace je, podle svých slov, apolitická a finančně nezávislá na vládách a korporacích ve světě. Greenpeace se snaží upozornit na různé problémy v rámci svých kampaní: vybíjení mláďat tuleňů pro jejich kůži, lovu velryb, problematika jaderných elektráren, ukládání radioaktivního odpadu do oceánu, kácenídeštných pralesů, pěstování geneticky modifikovaných rostlin, uvolňování toxických látek do životního prostředí a mnoho dalších.

13 Hnutí DUHA Je česká nevládní ekologická organizace. Je občanské sdružení založené v září roku 1989 Zabývá se ochranou životního prostředí a související legislativou

14 Strana zelených je česká politická strana prosazující zelenou politiku Strana zelených vznikla krátce po listopadové revoluci na podzim 1989 Co chce zlepšit: Modernizace české společnosti Ochrana životního prostředí a práv spotřebitelů Otevřená společnost s důrazem na rozvoj demokracie a lidských práv A další… Strana je provázána s neziskovými organizacemi

15 Všechny tyto organizace se snaží zlepšit život na zemi… Všechny tyto organizace se snaží zlepšit život na zemi…


Stáhnout ppt "9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne 24.4. 2010 Patrik Pavlica Renata Schiebertová."

Podobné prezentace


Reklamy Google