BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti BOZP
Advertisements

Digitální učební materiál
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Školení zaměstnanců Kvalita, environment a BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Manipulace s výrobky a vázaní břemen
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Tato prezentace byla vytvořena
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
KONSTRUKČNÍ BEZPEČNOST VÝTAHŮ V ROCE PRINCIPY v ČR 50léta – evropská bezpečnostní špička 50léta – evropská bezpečnostní špička 60 léta – jakost.
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Dokumentace k zajištění BOZP
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
BOZP při práci ve výškách
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název projektu: Moderní škola
Interní předpisy hotelu
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci RIZIKA
Požární prevence v bytových domech
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH

BOZP PŘI PRÁCI VE SKLADECH - mají na ni právo všichni zaměstnanci – tedy i pracovníci skladů - zahrnuje povinnost podniků předcházet vzniku úrazů, nemocí z povolání a činit všechna preventivní opatření

PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ 1. Zajistit proškolení pracovníků skladu a kontrolovat dodržování předpisů 2. pečovat o stav technického zařízení skladů 3. zajistit prostředky na ochranu zdraví (pracovní oděv, rukavice, nářadí, …) ZA TUTO ČINNOST ODPOVÍDÁ PŘEDEVŠÍM VEDOUCÍ SKLADU !

ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ

VZDUCHOTECHNIKA, VOZÍK, TELEFON

Schéma: působení informací a činností při podnikání mezi podnikatelem a technikem bezpečnosti práce - pracovníkem nebo skupinou pracovníků, provádějící prevenci rizik:

POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ SKLADU - dodržovat vždy předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ SKLADU - dodržovat vždy zásady bezpečného chování na pracovišti dané pracovními postupy ( při manipulaci )

- nepožívat alkoholické nápoje a jiné omamné prostředky na pracovištích a v pracovní době - dodržovat zákaz kouření

- používat při práci ochranných zařízení a osobních ochran. pracovních prostředků a pečovat o ně

- účastnit se školení a výcviku a podrobit se zkouškám i lékařským prohlídkám (dáno předpisy)

- oznamovat nadřízenému nedostatky a závady, které by mohly ohrozit bezpečnost nebo zdraví při práci

- vyvarovat se úrazům - nepodceňovat nebezpečí z nedbalosti - opatrně manipulovat s břemeny

KOMUNIKACE VE SKLADU Komunikace ve skladu musí být nepoškozené, uklizené, čisté, nekluzké. Na komunikacích nesmí být ukládán žádný materiál ani jiné předměty. Komunikace jsou od ostatních ploch skladu se stejnou úrovní odlišeny barevně odlišenými pruhy. Šířka uliček mezi regály a stohy musí být alespoň o 40 cm větší než šířka vozíků nebo nákladu.

SKLAD POŠTY

VYBAVENÍ ZAMĚSTNANCŮ OOPP (osobní ochranné pracovní prostředky) Při ukládání palet a nástaveb do stohu či regálu ve výškách nad 200 cm musí být používány ochranné přilby. V pracovním prostoru musí používat ochranné přilby všechny osoby a zaměstnanci, kteří se tam zdržují. Pracovní prostor vymezí vedoucí skladu.

Další OOPP jsou zaměstnancům přidělovány podle Směrnice pro poskytování osobních ochranných pracovních prostředků. Vedoucí skladu odpovídá za přidělení OOPP také ostatním osobám, které se s jeho vědomím zdržují na pracovištích skladu.

SKLADOVÁNÍ MATERIÁLU NA PALETÁCH Při skladování materiálu na paletách nesmí ložený materiál přesahovat vnější půdorysné rozměry palety. Hmotnost loženého materiálu nesmí být vyšší, než je nosnost palety. Poškozené palety se nesmí používat. Pokud se palety s materiálem nezakládají do regálů, musí být ukládány na vyznačené místo.

Palety s materiálem nesmí být ukládány ani na krátkou dobu do komunikačních prostorů. Prázdné palety jsou ukládány na vyznačené místo skladu, nepotřebné pro další provoz skladu na vyznačené místo v areálu firmy. Prázdné palety se musí ukládat do stohů tak, aby se zabránilo jejich zřícení.

NĚKTERÉ NORMY VE SKLADOVÁNÍ ČSN Dopravní zařízení. Názvosloví a rozdělení ČSN Manipulace s materiálem. Názvosloví ČSN ISO 1819 Zařízení pro plynulou dopravu nákladů. Bezpečnostní předpisy. Všeobecná ustanovení ČSN EN Dopravní pásy pro všeobecné použití – Požadavky na elektrickou a požární bezpečnost ČSN Zařízení pro plynulou dopravu nákladů. Bezpečnostní předpisy pro pásové dopravníky. Příklady ochrany nebezpečných sbíhavých míst ČSN ISO 1050 Zařízení pro plynulou dopravu nákladů. Šnekové dopravníky ČSN ISO 2406 Zařízení pro plynulou dopravu nákladů. Pojízdné a přenosné dopravníky. Konstrukční požadavky ČSN ISO 2109 Zařízení pro plynulou dopravu nákladů. Lehké pásové dopravníky pro sypké hmoty. ČSN ISO 9851 Zařízení pro plynulou dopravu nákladů. Poháněné závěsné tratě jednodráhové. Terminologie a bezpečnostní předpisy

NĚKTERÉ NORMY VE SKLADOVÁNÍ ČSN ISO 5042 Zařízení pro plynulou dopravu kusových břemen. Dopravníky s deskovým řetězem. Bezpečnostní předpisy ČSN ISO 8456 Skladovací zařízení sypkých hmot. Bezpečnostní předpisy ČSN Regálové zakladače. Názvosloví ČSN Bezpečnostní předpisy pro regálové zakladače ČSN Manipulační jednotky. Názvosloví ČSN ISO 445 Palety pro manipulaci s materiálem – Slovník 2.98, změna Z ( ) ČSN Manipulace s materiálem. Šířky a výšky cest a uliček ČSN Skladování. Základní názvosloví 7.82 ČSN Názvosloví skladů 4.86, změna a.7.89 ČSN Manipulační jednotky - zásady pro tvorbu, bezpečnou manipulaci a skladování 8.98, změna Z ČSN Prosté palety. Pevnostní požadavky 4.95

Odkazy: pg

LAVN