OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
ZPRACOVAL ING. JAN WEISER Spotřebitelské smlouvy Smlouvy uzavřené v obchodě, smlouvy uzavřené prostředky komunikace na dálku.
Marketing. nástroje marketingu mix 5P product – produkt product – produkt price – cena (prodej) price – cena (prodej) place – distribuce (pozice) place.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
9. Obchodní činnost podniku charakteristika, hlavní prodejní cesty velkoobchod, maloobchod franchising průběh obchodní činnosti, stanovení ceny ochrana.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
1 Zajištění rizik v zahraničním obchodě a INCOTERMS 2000 Ing. Frantisek Janatka, CSc. IMODS o.p.s.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Daň z nabytí nemovitých věcí
Spotřební a energetické daně
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ochrana spotřebitele v právu EU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Malé a střední podnikání
Společné a koordinované politiky EU
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Historické milníky EU Monika Matysová.
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Občanské soudní řízení I.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Zákon o sociálním podnikání
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Etapy procesu a řízení.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
Správa sociálního zabezpečení
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
-v tržním hospodářství zaujímá klíčovou pozici
Principy fungování spolku BISON
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Na podporu PEK PEK - Písemná a elektronická komunikace je předmět na Obchodních akademiích Jeho obsahem je naučit žáky psát desetiprstou technikou (námaha.
Transpozice evropské spotřebitelské legislativy a její vymahatelnost
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
EVROPSKÁ UNIE.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Finanční arbitr 17. dubna 2019 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016

S LUŽBY PRO CESTOVÁNÍ Zdroje úpravy Směrnice Rady 90/314/EHS, o hotových programech na cesty, prázdniny a zájezdy; Občanský zákoník 89/2012 Sb. Přínosy pro spotřebitele povinnost písemné smlouvy se zákonnými náležitostmi; Povinnost uvádět konečnou cenu právo na odstoupení od smlouvy v případě dodatečného zvýšení cen o více než 8 %. povinné pojištění cestovních kanceláří.

Z ÁRUKY U SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ Zdroje úpravy Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/44/ES, o určitých aspektech prodeje spotřebního zboží a záruk u spotřebního zboží; součást nového Občanského zákoníku (účinnost od ). Přínosy pro spotřebitele dvouletá doba pro uplatnění práv z rozporu s kupní smlouvou ; POZOR! Dvouletou dobu pro uplatnění rozporu s kupní smlouvou nelze ztotožňovat s dvouletou zárukou, jak ji známe v českém právu. minimálně jednoletá záruční lhůta na použité zboží; spotřebitel musí obdržet záruční list se srozumitelným vysvětlením poskytovaných záruk.

R EKLAMACE VAD V EU v celé EU právo reklamovat zboží u obchodníka, který mu toto zboží prodal spotřebitel nemá právo na tzv. „ eurozáruku “. místní pobočka prodejce v jiné zemi zástupce nepřijme reklamaci zboží zakoupeného v jiné zemi Unie výjimky - právo reklamovat vady auta autorizovaného servisu v jiném státě prodejce elektroniky - písemně sdělí, že daný výrobek lze reklamovat v pobočce jeho obchodu v jiné zemi. „Eurozáruka“ je tedy pouze smluvní.

R EKLAMACE VAD V EU - LHŮTA reklamace má být vyřízena v „přiměřené době“ lhůta mezi 4 až 6 týdny (u nás a na Slovensku je ze zákona max. délka na vyřízení reklamace 30 dní, v Polsku 14 dní) V některých zemích se lhůta pro uplatnění reklamace se neprodlužuje o dobu, po kterou byl výrobek v opravě Nutné náklady spojených s reklamací nemusí spotřebitel platit žádné náklady související s vyřízením reklamace nutno požádat o úhradu těchto nákladu prodávajícího požádejte.

SPORY ZE SPOTŘEBITELSKÝCH SMLUV (ROZHODČÍ ŘÍZENÍ – ALTERNATIVA K SOUDNÍMU ŘEŠENÍ SPORŮ) Směrnice ES 93/13 o nepřiměřených podmínkách ve spotřebitelských smlouvách Novelizace zákona o rozhodčím řízení 2012 Přenáší do práva ČR ustanovení na zvýšení ochrany spotřebitele jako strany sporu při mimosoudním rozhodování Spory v nichž je spotřebitel většinou žalovaným

SPECIFIKA ROZHODČÍHO ŘÍZENÍ VE SPOTŘEBITELSKÝCH SPORECH Písemnost a samostatnost rozhodčí doložky Informační povinnost při uzavírání smlouvy zvláštní náležitosti rozhodčí doložky Požadavky na osobu rozhodce (nezávislost) Povinné poučení v rozhodčím nálezu (RN) možnost rozšířeného soudního přezkumu RN (fakticky má funkci „odvolání“ k soudu) Odklad vykonatelnosti rozhodčího nálezu než soud přezkoumá

I NSTITUCE EU NA OCHRANU SPOTŘEBITELE 1989 Poradní rada spotřebitelů 1989 Komise pro ochranu spotřebitele a ochranu životního prostředí, GŘ pro ochranu životního prostředí, spotřebitele a jadernou bezpečnost Spotřebitelský výbor – pomocný orgán Komise EU GŘ XXIV – Generální ředitelství – politika na ochranu spotřebitele poradní výbory (1997 Úřad pro veterinární medicínu a potraviny – Dublin) Výkonná agentura pro zdraví a spotřebitele (EAHC), (2005) sídlo v Lucemburku.

E VROPSKÉ SPOTŘEBITELSKÉ CENTRUM poskytuje informace spotřebitelům o jejich právech na jednotném evropském trhu, ESC ČR – v rámci 30-členné sítě Evropských spotřebitelských center (ECC-Net). zvyšování důvěry k nakupování zboží a služeb v ČS právníci ESC bezplatně mimosoudní pomáhají s řešením přeshraničních sporu financuje Česká obchodní inspekce podněty prostřednictvím elektronického formuláře – em na

K ONEC PREZENTACE