„ Co je třeba udělat….!“ Rozvoj a usnadnění výstavby sítí nové generace v ČR Digitální cesta k ekonomickému růstu ICT Unie Spolek pro informační technologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Programy prevence před povodněmi v gesci Ministerstva zemědělství.
Jana Smiggels Kavková Praha, PODPORA VYVÁŽENÉHO ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ V ROZHODOVACÍCH POZICÍCH.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
Název vzdělávacího materiálu
Seminář pro příjemce OPVK
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Tisková konference ČMKOS
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Obecně k legislativě 17. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Národní akční plán čisté mobility
Integrované operační středisko – „srdce policie“
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

„ Co je třeba udělat….!“ Rozvoj a usnadnění výstavby sítí nové generace v ČR Digitální cesta k ekonomickému růstu ICT Unie Spolek pro informační technologie a telekomunikace Svatoslav Novák Praha 2/2015

Fakta Digitální agendy  Za každá dvě ztracená „offline“ pracovní místa vytváří internetová ekonomika pět nových pracovních míst.  Digitální ekonomika EU roste ročně o 12% a je nyní větší než národní hospodářství Belgie.  V Evropské unii je více mobilních telefonů než lidí.  Do odvětví informačních a telekomunikačních technologií spadá v Unii 7 milionů pracovních míst.  Odhaduje se, že polovina růstu produktivity plyne z investic do informačních a komunikačních technologií.

Vysokorychlostní přístup k internetu FTTx- 2013

Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Vláda dne 20. března 2013 svým usnesením č. 203 schválila materiál aktualizované Státní politiky v elektronických komunikacích - Digitální Česko v. 2.0, Cesta k digitální ekonomice včetně úkolů. 1.Posílení digitální ekonomiky. 2.Podpora rozvoje vysokorychlostních přístupových sítí k internetu + usnadnění výstavby. Vláda podporuje v souladu s cíli Digitální agendy rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu umožňující přenosové rychlosti 30 Mbit/s do roku 2020 pro všechny obyvatele a 100 Mbit/s minimálně pro polovinu domácností. Usnesení Vlády ČR č.203 z Opatření č. 3: Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost vypracuje návrh dalších opatření pro podporu výstavby NGA sítí, která se zaměří na využití veřejných zdrojů, zjednodušení administrativy spojené s výstavbou a na snížení poplatků spojených s věcnými břemeny.Tento návrh po veřejné konzultaci předloží vládě ke schválení do

Podpora rozvoje vysokorychlostního přístupu k internetu USNADNĚNÍ VÝSTAVBY PODPORA VÝSTAVBY Politika EU a členských zemí pro splnění cílů strategie EVROPA 2020 by měla především snížit náklady na zavádění širokopásmového připojení v celém na celém území EU, zajistit řádné plánování a koordinaci a snížení administrativní zátěže! Odpovědnost: MPO, MMR, Pro investice do sítí v řídce osídlených regionech bude nutná spoluúčast státu, což by mělo zároveň pozitivně motivovat soukromé investice. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – PRIORITNÍ OSA 4: Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií. 14 mld. Kč z evropských fondů + spoluúčast investorů. Odpovědnost: MPO, CzechInvest

Státní podpora budování NGA Evropská komise EVROPA 2020 Digitální Agenda MPO Digitální Česko v.2.0 (3/2013) MPO Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 MPO /dotace Program podpory MPO /Digi.ekonomika Národní plán rozvoje sítí nové generace CzechInvest VÝZVY Standardy, procesy, technologie, ČTÚ Mapování relevantní infrastruktury

Rizika projektu NGA Převod, zrušení/snížení nebo vracení objemu finančních prostředků ze zdrojů EU z důvodů:  Nepřipravenost a neschválení klíčových dokumentů Vládou ČR a EC a tím významný časový skluz  Špatně definované procesy a parametry přidělování dotací, nepřipravenost standardů, norem a plánování po odborné stránce  Nesplnění zadaných cílových parametrů projektu NGA Evropskou komisí  Nefunkční řízení projektu ze strany státu  Nemožnost vysoutěžení realizátorů dílčích výzev (ZoVZ)  Zásadní nenávratnost soukromých investic a neudržitelnost projektů  Ne-transponování dotčených směrnic EU do českého právního řádu  Nemožnost stavět levněji a blokace projektů ze strany stavebních úřadů  Zásadní neshoda a blokace přípravy projektu ze strany průmyslu  Ztráta podpory projektu na vládní či politické úrovni  Převedení finančních zdrojů do jiných odvětví

Co je třeba udělat aby se neztratilo 14mld.Kč a splnily se cíle Digitálního Česka… 1.Co nejdříve transponovat Směrnici EC o usnadnění výstavby NGA do české legislativy tj. Zákon o podpoře rozvoje sítí vysokorychlostního internetu a reálně usnadnit výstavbu telekomunikační infrastruktury. 2.Co nejdříve dokončit Národní plán rozvoje NGA a Program podpory /dotace. 3.Co nejdříve zajistit systém pro korektní a aktuální měření parametrů nejen „bílých míst“ v souvislosti s dotacemi do NGA. 4.Co nejdříve navrhnout standardy dotovaných sítí a procesy pro přidělování dotací žadatelům, kteří budou mít zájem budovat NGA. 5.Co nejdříve dořešit definici NGA v souvislosti s technologickou neutralitou a unijními pravidly pro přidělování dotací. 6.Co nejdříve vyřešit nediskriminaci malých provozovatelů bezdrátových i kabelových sítí v souvislosti s pravidly pro přidělování dotací v „bílých místech“. 7.Co nejdříve zahájit výstavbu sítí NGA v ČR, v souvislosti s vyhlašováním výzev CzechInvestem a zejména se zákonem o veřejných zakázkách. 8.Co nejdříve zajistit podporu plnění vládních cílů Digitálního Česka v regionech. 9.Ze strany státu brát vážně a profesionálně závazky Digitální agendy EU a zajišťovat reálnou podporu digitální ekonomiky v ČR.

„Pokud nebude prioritou vlády informační společnost, tak se nám to všem, jednou opravdu nevyplatí…“ Svatoslav Novák prezident ICT Unie