Indikátory sociálního podniku podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP ZAMĚSTNANOST MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU Ing. Helena Petroková
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. ENVIRONMENTÁLNÍ SOCIÁLNÍ PODNIK Karel Gregor , Praha.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov Libor Duchoň (radní města Jirkov, předseda představenstva) Miroslav Koranda (Člověk v tísni) Gabriela.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dokument KAP MSK - obsah
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Ing. Kateřina Lichtenberková
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Hlavní město praha a integrace cizinců
Zákon o sociálním podnikání
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Komunitní centrum v přírodní zahradě
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Podpora sociálního podnikání
Ing. Stanislava Správková
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Klíčové aktivity projektu
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Cílové skupiny sociálního podnikání
Život bez střeva , Praha.
Sociální podnikání Sociální firma.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Transkript prezentace:

Indikátory sociálního podniku podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory

Podpora sociálního podnikání Nutné zkontrolovat, jestli náš podnák je sociálním podnikem: Nutné zkontrolovat, jestli náš podnák je sociálním podnikem: podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory podnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory

S kým je možné podnikat osoby se zdravotním postižením a duševním onemocněním mladí dospělí po střední škole etnické menšiny a osoby z jiného sociokulturního prostředí imigranti a azylanti osoby bez přístřeší osoby opouštějící zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a osoby opouštějící výkon trestu odnětí svobody oběti trestné činnosti, oběti domácího násilí, oběti obchodu s lidmi, osoby komerčně zneužívané osoby pečující o osobu blízkou osoby dlouhodobě vyčleněné z trhu práce

S kým je možno podnikat zaměstnanci podniku: min 30 – 50 procent osob z cílových skupin NEBO klienti podniku: alespoň 50 procent z cílových skupin

C o je sociální podnik C o není sociální podnik chce dělat věci jinak ( a lépe ), tj. prvotní motivace vychází z odlišného hodnotového žebříčku zakladatelů a managementu sociálním podnikem není automaticky každý zaměstnavatel, který se takto označí umí podnikat a respektuje ekonomickou realitu, podnikání je základem většiny jeho finančních zdrojů není to každý společensky odpovědný podnik (tzv. CSR), protože ten bývá zřízen primárně za účelem zisku většinu z případného zisku vrací zpět do podniku nebo ho věnuje na společensky prospěšné účely není to nestátní nezisková organizace (dále jen NNO), která si přivydělává prodejem výrobků nebo služeb, ale podnikatelské projevy NNO mohou být základem sociálního podniku respektuje zájmy a individuální potřeby svých zaměstnanců, usiluje o jejich identifikaci se sociálním podnikem není to sociálně terapeutické pracoviště (zpravidla NNO), protože se jedná v zásadě o službu klientům a nejde v ní o zaměstnávání v ekonomickém smyslu zpravidla zaměstnává znevýhodněné osoby (integrační sociální podnik), není to ale podmínkou integračním sociálním podnikem nemusí být automaticky každý zaměstnavatel s více jak 50% osob se zdravotním postižením je nezávislý, spolupracuje s místní komunitou a zainteresovanými skupinami (stakeholdery), chová se partnersky není to nadnárodní společnost ani její část, případně podnik na této společnosti závislý

Právní forma sociálního podniku - jakou zvolit? viz. soubor Právní forma sp

Podpora sociálnímu podnikání v ČR z fondů EU výzva v rámci Operační program Zaměstnanost – OPZ. (MPSV) : spuštění programu pro žadatele v srpnu 2015 – viz. Plán výzev.pdf politiky-zamestnanosti (file OPZ 2014 – pdf Prioritní osa 2., , Prioritní osa 2 Sociální začleňování a boj s chudobou str. 32, str : cílové skupiny) Zajímavé : str. 81 – 82: rozvoj sociálních služeb. str. 89 : Komunitně vedený místní rozvoj

Podpora Sp v rámci OPZ (MPSV) Aktivity v rámci specifického cíle 2.1.2: Vznik a rozvoj podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání, zavedení systému podpory startu, rozvoje a udržitelnosti sociálních podniků (zapojení i soukromého sektoru), včetně aktivit vedoucích k zajištění snadnějšího přístupu k jejich financování Aktivity k posílení postavení sociálně vyloučených osob na trhu práce prostřednictvím aktivního začleňování osob v sociálně- podnikatelských subjektech; Zavedení vzdělávacích programů, vzdělávání a poradenství související s podporou vzniku, založením, provozem a marketingem sociálního podniku; Podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků, včetně společensky odpovědného zadávání zakázek; zvyšování povědomí a informovanosti o sociálním podnikání a spolupráce všech relevantních aktérů.

Podpora SP v rámci IROP (MMR) Na aktivity v této investiční prioritě navazují aktivity v prioritní ose 2 IROP „Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů“ zaměřené na sociální a zdravotní oblast. Smyslem podpory je zde vytvoření a zajištění standardních a nezbytných podmínek pro aktivní začleňování osob a sociálních skupin do společnosti. Evropský koncept aktivního začleňování vyloučených osob je prakticky založen na třech základních pilířích, a to na podpoře adekvátního příjmu, na inkluzivním trhu práce (přístup k zaměstnání) a na přístupu ke kvalitním službám (bydlení, vzdělání, zdravotní péče, doprava, sociální služby a služby zaměstnanosti aj.). V souladu s uvedeným konceptem vyvstává potřeba budovat infrastrukturu, posilovat absorpční kapacity komunitně založených služeb a podpořit výstavbu nových integračních komunitních center, přispět k začleňování sociálně vyloučených osob do společnosti prostřednictvím trhu práce a ke zvýšení dostupnosti a kvality základních zdrojů a služeb, vč. přístupu k bydlení (výstavba a rekonstrukce bytů pro účely sociálního, příp. podporovaného bydlení) a ke zdravotní péči. V oblasti podpory sociálních podniků budou intervence IROP směrovány zejména na aktivity rozšiřování a inovace zázemí sociálních podniků, na investiční aktivity podporující orientaci sociálních podniků na lokální potřeby a zdroje. V rámci koordinace intervencí v dané oblasti mezi OPZ a IROP bude zabezpečeno, aby nedocházelo k překryvům a duplicitám. V projektech financovaných v OPZ z ESF bude umožněna podpora rovněž nezbytného zařízení a vybavení pro fungování sociálního podniku včetně možnosti využití křížového financování tak, aby příjemci mohli zahrnout celé potřebné spektrum aktivit do jednoho projektu.

Podpora sociálnímu podnikání v ČR z fondů EU EU/ /Operacni- programy/Integrovany-regionalni-operacni- program EU/ /Operacni- programy/Integrovany-regionalni-operacni- program nutné sledovat výzvy v r. 2016

- nově: komerční společnosti musí prokázat 15 procent finanční spoluúčast

Další možnosti financování sp V zákoně č. 435 / 2004 Sb. o zaměstnanosti, kde je chráněné pracovní místo zakotveno v paragr 75, je definováno, že se jedná o místo, které je zřízeno za účelem zaměstnávat osobu se zdravotním postižením. Na zřízení tohoto místa dostává zaměstnavatel příspěvek od ÚP s tím, že musí být obsazeno po dobu 3 let a příspěvek slouží k potřebám vybavení pracovního místa. MPSV uvádí, jaké příspěvky od ÚP zřizovatel obdrží. V případě zaměstnání zdravotně postižené osoby může obdržet částku do výše max. osminásobku průměrné mzdy v národním hospodářství, a v případě zaměstnání jedince s těžším zdravotním postižením dosáhne na příspěvek až dvanáctinásobku. Výše průměrné mzdy v národním hospodářství se pak vypočítá za čtvrtletí předchozího roku.

Náhradní plnění – jako jeden ze zdrojů zakázek pro sp Zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a vyhláška č. 518/2004, kterou se zákon č. 435 provádí, ukládá v § 81 odst. 1 zaměstnavatelům s více než 25 zaměstnanci, včetně státních institucí a rozpočtových organizací, zaměstnávat osoby se zdravotním postižením – OZP (dříve ZPS ) ve výši povinného podílu těchto osob na celkovém počtu zaměstnanců zaměstnavatele. Povinný podíl činí 4%.

ad Náhradní plnění Každá organizace má možnost splnit tuto povinnost třemi způsoby: zaměstnat tolik občanů OZP, aby jejich počet činil minimálně 4 % z celkového počtu pracovníků zaměstnavatele - povinný podíl. odvodem do státního rozpočtu ve výši 2,5 násobku průměrné měsíční mzdy (zveřejněné Českým statistickým úřadem) za každého zdravotně postiženého spoluobčana podle povinného podílu. odebíráním výrobků a služeb od organizací zaměstnávajících více než 50 % zaměstnanců OZP ( může to být sociální podnik !!). Hodnota odběrů je stanovena sedminásobkem průměrné měsíční mzdy zjištěné za čtvrtletí sledovaného roku násobeného povinným podílem zaměstnanců OZP v dané organizaci - jedná se o tzv. náhradní plnění. Zkušenosti s využitím náhradního plnění - např. sf Modrý Domeček (nutné budovat sociální kapitál sociálního podniku)

Příprava podnikatelského záměru