ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Advertisements

ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, kvíz finančních pojmů AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Zopakování finančních pojmů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Anotace – Otázky Anotace - Pracovní list k procvičení tvoření otázek pomocí tázacích zájmen, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština,
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Snellův zákon Číslo DUM: III/2/FY/2/3/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Přírodopis – Neživá příroda Koloběh vody Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o neživé přírodě. Jejím obsahem je koloběh vody. Jednoduchými.
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Anotace - Animals Anotace - Pracovní list k procvičení slovní zásoby Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština, angličtina Očekávaný výstup - Plynulé.
ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA VY_32_INOVACE_1C_14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Anotace – Měsíce v roce Anotace Pracovní list k procvičení slovní zásoby – doplnění chybějících slov, spojování slov s čísly měsíců, křížovka, spojování.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Úraz není náhoda - úrazy dětí
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace – Dny v týdnu Anotace Autor Čeština, angličtina Jazyk
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Volně žijící zvířata – rybník, potok
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Název projektu: Moderní škola
Květiny VY_52_INOVACE_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Přírodní vědy DUM 23 HOUBY - TEST
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Věcné učení První pomoc
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
První pomoc.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Anotace Prezentace seznamuje žáky se základními postupy první pomoci, řešením neočekávaných událostí a přivoláním záchranné zdravotnické služby. Na závěr žák odpovídá na jednoduché kvízové otázky. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák ví, co je to první pomoc. Ví, jak se má zachovat během nečekané události. Je schopen přivolat pomoc záchranné zdravotnické služby. Zná důležitá telefonní čísla. Speciální vzdělávací potřeby Lehké mentální postižení Klíčová slova První pomoc, důležitá telefonní čísla Druh učebního materiálu Výukový materiál- prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina let Celková velikost 734 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

První pomoc je okamžitý a přímý zásah, když je nějaký člověk v ohrožení nebo čeká- li na pomoc lékaře. Např.: První pomocí je i včasný telefonát na linku 155. Příklady ohrožení- dušení, bezvědomí, tonutí, popáleniny, zlomenina,...

NEČEKANÉ UDÁLOSTI Nečekané události jsou ze své podstaty nepředvídatelné. Proto je třeba nenechat se nebezpečnými událostmi zaskočit. Důležité je znát telefonní čísla pro přivolání první pomoci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA ZÁCHRANNÁ SLUŽBA- 155 POLICIE ČR- 158 HASIČI- 150 JEDNOTNÉ EVROPSKÉ ČÍSLO TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ- 112 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

ZÁKLADNÍ ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Nejhorší je nedělat nic! Nereaguje-li osoba ani na bolestivý podnět a zdá se vám, že ani po záklonu hlavy nedýchá normálně nebo nedýchá vůbec, ihned začněte provádět masáž hrudníku a umělé dýchání. Vždy dbejte na bezpečnost ošetřovaného i svoji vlastní. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Nevíte-li si rady anebo vám vaše první pomoc připadá nedostatečná, volejte zdravotnickou záchrannou službu (ZZS) na tel. 155 nebo linku 112. Povinnost poskytnout zdravotní pomoc osobě, která jeví známky poruchy zdraví, je dána zákonem a platí tedy pro každého, neposkytnutí první pomoci je sankcionováno dle zákona. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PŘIVOLÁNÍ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY Dbejte všech pokynů dispečera a nikdy nezavěšujte jako první. Kvalifikovaný dispečer rozhodne o nutnosti vyslání výjezdové skupiny s lékařem či bez lékaře, popřípadě s vámi povede tzv. telefonicky asistovanou první pomoc. Po volání záchranné služby buďte dále na telefonu, z něhož jste volali – pro případ potřeby doplnění dalších informací či dalšího kontaktu. Při čekání příjezdu záchranné služby se snažte záchranářům jejich práci co nejvíce usnadnit – vyjděte na příjezdovou cestu, rozsviťte světlo, otevřete dveře apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

KVÍZ: ODPOVÍŠ SPRÁVNĚ NA OTÁZKY? 1. Co je to první pomoc? a) Ochrana vlastní osoby před nebezpečím. b) Pomoc druhé osobě, která je v ohrožení života. c) První pomoc, je umění zachovat klid během nebezpečných událostí. 2. Čím se vyznačují nečekané události? a) Jsou to běžné věci, které musíme řešit každý den. b) Jsou to vyhledávané adrenalinové zážitky. c) Jsou to nebezpečné události, které neřešíme každý den. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3. Jaké je telefonní číslo záchranné zdravotnické služby? a) 150 b) 155 c) Kam se dovoláme při vytočení čísla 150? a) Hasičům. b) Na policii ČR. c) Záchranné zdravotnické službě. 5. Jaké je telefonní číslo policie ČR? a) 112 b) 158 c) 150 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6. Je naší zákonnou povinností pomoci člověku v ohrožení? a) Ano. b) Ne. c) Pouze pokud je postižená osoba náš příbuzný. 7. Může vám nějak pomoci dispečer záchranné služby při poskytování první pomoci? a) Nemůže, není to jeho povinností. b) Může, ale jen pokud má dobrou náladu. c) Může, pomocí telefonické asistované první pomoci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8. Jak usnadníte záchranářům hledání postižené osoby? a) Vyjdeme na příjezdovou cestu. b) Odejdeme, přivoláním záchranné služby naše povinnost pomoci končí. c) V žádném případě neopouštíme postiženého, zdravotníci si poradí sami. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 1b, 2c, 3b, 4a, 5b, 6a, 7c, 8a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Použité materiály:  TRAPANI, Gianfranco a Enrico BERTINO. První pomoc a zdraví dítěte. Praha: Portál, ISBN  [online]. [cit ]. o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit ]. Dostupné z o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit ]. Dostupné z o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit ]. Dostupné z o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit ]. Dostupné z o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit ]. Dostupné z o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit ]. Dostupné z o Autor obrázku neuveden. [online]. [cit ]. Dostupné z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).