Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro."— Transkript prezentace:

1 AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro práci na interaktivní tabuli ve formátu PDF. AutorMgr. Zdeňka Sládková Musilová Jazykčeština Očekávaný výstupČtení s porozuměním, získání nových vědomostí k tématu bydlení dříve a dnes, uvědomění si vlastních priorit a přání pro svůj budoucí styl života. Speciální vzdělávací potřebyžádné Klíčová slovaBydlení, typy staveb, stavební materiály Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityaktivita Cílová skupinažák Stupeň a typ vzdělávánízákladní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina12 – 13 let Celková velikost485 kB

2 Prezentace pro 5. třídu ZŠ speciální Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3  Naši nejstarší předci nestavěli žádné stavby - žili v jeskyních nebo pod skalními převisy.  Někdy si jeskyně zdobili malbami. Ty se dochovali na některých místech dodnes. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

4

5  Postupně se pravěcí lidé naučili vytvářet jednoduché příbytky z kůže, kostí velkých zvířat a větví.  V mladší době kamenné (cca do 5. tisíciletí př. n. l.) vznikaly celé rodové osady. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 Rekonstrukce domu z mladší doby kamenné – skanzen Březno (okres Louny)

7  se běžné stavby pro bydlení prostých lidí stavěly z přírodních materiálů s menší životností (dřevo, sláma, hlína i pálené hliněné cihly…), proto se nedochovaly.  Významné stavby, jako kostely či sídla panovníků, byly stavěny z trvanlivějších materiálů (kámen) a dochovaly se alespoň ve zbytcích dodnes. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8

9  Vznikaly stále honosnější a zdobenější stavby (opět hlavně církevní a šlechtické).  Na venkově se stavěly velké statky i menší chalupy.  Stavělo se hlavně z kamene, pálených cihel, dřeva a hlíny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

10

11  přinesla moderní stavby z nových materiálů (kov, sklo, beton a železobeton, plasty)  Také se začalo při stavění šetřit místem, a tak vznikaly a stále vznikají nové výškové domy (panelové domy, mrakodrapy). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

12

13

14

15

16  Kde a jak bydlíte vy?  Dokážete popsat, jak byste chtěli bydlet, až budete sami dospělí? Popište váš vysněný dům… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

17 Nástěnná malba: http://www.dvk.estranky.cz/img/mid/1/nastenne-malby-v- altamire.jpghttp://www.dvk.estranky.cz/img/mid/1/nastenne-malby-v- altamire.jpg Pravěký dům – Březno: http://www.lidova-architektura.cz/architektura- historie/vesnice-osidleni/slovane-doba-predromanska.htmhttp://www.lidova-architektura.cz/architektura- historie/vesnice-osidleni/slovane-doba-predromanska.htm Slovanská rotunda – Budeč: http://gaytoursprague.files.wordpress.com/2009/08/slavic-rotunda-at-budec.jpg http://gaytoursprague.files.wordpress.com/2009/08/slavic-rotunda-at-budec.jpg Renesanční domy – Telč: http://www.cechy.net/foto/foto_clanek.html?im=120523740035_02.jpg http://www.cechy.net/foto/foto_clanek.html?im=120523740035_02.jpg Panelový dům: http://img.aktualne.centrum.cz/241/6/2410691-panelak-roku.jpghttp://img.aktualne.centrum.cz/241/6/2410691-panelak-roku.jpg Vila Tugendhat v Brně: http://www.realit.cz/files/imagecache/dust_filerenderer_big/files/upload/story_on line/vila_tugendhat_4be3bef701.jpg http://www.realit.cz/files/imagecache/dust_filerenderer_big/files/upload/story_on line/vila_tugendhat_4be3bef701.jpg Běžný rodinný domek dneška: http://www.awdomy.cz/editor/filestore/Image/G%20SERVIS%20CZ%20- %20OPUS/opus_bocni11.jpg http://www.awdomy.cz/editor/filestore/Image/G%20SERVIS%20CZ%20- %20OPUS/opus_bocni11.jpg Chalupa na vesnici: http://www.pronajem-chaty-chalupy.cz/data/chaty_chalupy/109- 18665/zacler-bernartice-chalupa-7.jpghttp://www.pronajem-chaty-chalupy.cz/data/chaty_chalupy/109- 18665/zacler-bernartice-chalupa-7.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Sládková Musilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz. ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google