Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor"— Transkript prezentace:

1 Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor Dagmar Kaisrová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k odpovědnosti za svá rozhodnutí .Schopnost vyhledávání informací. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Tepelné motory, praktické využití, motor vznětový Druh učebního materiálu Pracovní list Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina let Celková velikost 1200 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Spalovací motor vznětový ( naftový)
C4.8Dinnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Motor naftový - diesel Dieslův podle svého tvůrce německého inženýra Rudolfa Dieta. V podstatě se shoduje s motorem benzinovým, nemá ale karburátor a svíčku. Naftový motor je těžší než benzinový. Používá se u nákladních vozů, autobusů, traktorů, lokomotiv, ale i vozů osobních. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Příklad Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Práce vznětového motoru
1. zdvih – motor nasává vzduch 2. zdvih – vzduch se stlačuje a zahřívá 3. zdvih – do horkého, stlačeného vzduchu vstříkne nafta, vznítí se, tlačí píst dolů – koná práci 4. zdvih – spálené plyny jsou vytlačovány z válce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 http://chciznat. bloger
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Praktické příklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Zopakuj Zkus popsat, jak motor pracuje.
Které palivo se používá v dieselu? Které výhody má? Který motor je lehčí? Benzinový nebo naftový? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Řešení 1. motor nasává vzduch, 2. vzduch se stlačení ohřeje na vysokou teplotu, 3. do horkého, stlačeného vzduchu vstříkne nafta a vznítí se, 4. píst vytlačí spálené plyny Nafta Nižší spotřeba u osobních aut Benzinový Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google