Impérium vrací úder Co chystá Daňové Impérium na Rebely v příštím roce? Richard Jahoda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Vedení správního řízení
Obchodní společnosti.
Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Správa EKO daní celními orgány
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Správa daní a daňové řízení
Právo na informace Tereza Danielisová,
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Exekuční řád po novelách
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Transfer Pricing Aktuální informace z pohledu České daňové správy
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
D AŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY Změny od dle právního stavu k Ing. Jan Molín, Ph.D. daňový poradce katedra finančního účetnictví a auditingu.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Účtování DPH účet 343.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Kontrolní hlášení IFA 10. března 2015
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Obchodní společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Proces správy daní Michal Radvan.
2. Správní trestání a správní delikty
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Elektronická evidence tržeb kdo má povinnost od kdy v jakém režimu co k tomu potřebuje kde může systém otestovat.
Zákon o prokazování původu majetku Rozbor problematických otázek z hlediska ústavního, finančního a trestního práva Témata panelová diskuse 18. února 2015.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Obecný daňový proces.
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Zdaňování ostatních příjmů
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Evidence tržeb ve světle nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 2616
Účtování DPH účet 343.
23. února 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Transkript prezentace:

Impérium vrací úder Co chystá Daňové Impérium na Rebely v příštím roce? Richard Jahoda

ÚVOD DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY RUČENÍ ZA NEZAPLACENOU DAŇ – NESPOLEHLIVÝ PLÁTCE KONTROLNÍ HLÁŠENÍ KAUZA „KORDÁRNA“ DAŇ Z PŘÍJMŮ PŘIZNÁNÍ OSVOBOZENÝCH PŘÍJMŮ TRANSFEROVÉ CENY SPRÁVA DANÍ ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB PROKAZOVÁNÍ PŮVODU MAJETKU ZAJIŠŤOVACÍ PŘÍKAZY RŮZNÉ DISKUZE Impérium vrací úder Obsah

Cíl správy daní podle DŘ (§1 odst. 2): SPRÁVA DANĚ JE POSTUP, JEHOŽ CÍLEM JE SPRÁVNÉ ZJIŠTĚNÍ A STANOVENÍ DANÍ A ZABEZPEČENÍ JEJICH ÚHRADY. Některé základní principy správy daní podle DŘ: ZÁKONNOST – „povinnosti lze ukládat pouze zákonem“ PŘIMĚŘENOST (PROPORCIONALITA) – „SD šetří práva a právem chráněné zájmy DS“ ; „používá jen takové prostředky, které je nejméně zatěžují a ještě umožňují dosáhnout cíle správy daní“ ROVNOST – „rovnost DS před správcem daně“ SPOLUPRÁCE – „DS a SD vzájemně spolupracují“ RYCHLOST – „SD postupuje bez zbytečných průtahů“ NEVEŘEJNOST – „Správa daní je neveřejná“ OCHRANA INFORMACÍ – „Správce daně může shromažďovat osobní údaje a jiné údaje, jsou-li potřebné pro správu daní, a to jen v rozsahu, který je nezbytný pro dosažení cíle správy daní.“ Impérium vrací úder Úvod

REALITA: Účel světí prostředky Klientský přístup???! Správa daní jako monopolizovaný podnik diktující podmínky z pozice síly Sazby daní se nezvedají, ale …………. Studie Světové banky, IFC, PwC : Paying Taxes 2016: Čas nutný k splnění daňových povinností za rok Česká republika je 31. z 32 zemí EU & EFTA; průměr 173 hodin za rok, ČR 405 hodin !!!! PwC: Time to comply EU&EFTA Impérium vrací úder

systémové chyby v konstrukci zákona symptomatická léčba, nikoliv odstraňování příčin přenos odpovědnosti za výběr daně na plátce narušení právní jistoty plátců přenos odpovědnosti za chování dodavatelů i odběratelů v několika generacích obchodních řetězců návrh ČR: plošné reverse charge – návrat k dani z obratu EK zamítá; důvody ?: nereformovatelnost, financování Daň z přidané hodnoty

§109 a §106a ZDPH „věděl nebo vědět měl a mohl“ neobvyklá cena platba do zahraničí nebo na nezveřejněný účet od zpřísnění kritérií pro označení NESPOLEHLIVÝ PLÁTCE plátců plátců !!! Ručení za nezaplacenou daň Nespolehlivý plátce

účinné od ; §§101c – 101i ZDPH podrobný rozpis všech obchodních operací DS má sloužit k včasnému odhalení řetězových podvodů IT projekt, vysoké náklady, časová investice, zejména u složitějších IT systémů nesmyslně krátké lhůty, nekompatibilita s přiznáním k DPH neodůvodněně vysoké zákonné sankce 1 – 50 tis. Kč + pokuty až 500 tis. Kč pouze elektronický formát.xml – komunikace přes Datové schránky nebo Daňový portál NOVELA: nesprávná forma a struktura podání má za následek neúčinnost riziko zneužití informací Kontrolní hlášení

Rozsudek NSS sp.zn. 7 Aps 3/ I. Uplatní-li plátce DPH nárok na nadměrný odpočet (§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty) a částka odpovídající tomuto nároku je mu v důsledku prověřování oprávněnosti nároku vyplacena později než v době tří měsíců od skončení zdaňovacího období, za něž nárok na odpočet uplatnil, náleží plátci za období od počátku čtvrtého měsíce od skončení zdaňovacího období, za něž nárok uplatnil, do dne uhrazení nadměrného odpočtu plátci úrok z oprávněně uplatněné částky ve výši stanovené podle § 155 odst. 5 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. sazba = repo + 14% p.a. §254a odst. 2 ZDPH Úrok z daňového odpočtu daňovému subjektu náleží ode dne následujícího po uplynutí 5 měsíců ode dne zahájení postupu k odstranění pochybností, který trvá déle než 5 měsíců, do dne vrácení daňového odpočtu nebo jeho použití na úhradu nedoplatku, nejpozději však do uplynutí lhůty pro jeho vrácení. sazba = repo + 1% p.a. zahájené POP jsou správci daně v květnu 2015 „převraceny“ na daňové kontroly Kauza „Kordárna“

Rozsudek SDEU C-120/15 Kovozber s.r.o. 21 Členské štáty musia pri stanovení podmienok vrátenia nadmerného odpočtu DPH dbať na to, aby tieto podmienky nespochybňovali zásadu neutrality daňového systému DPH tým, že zdaniteľná osoba bude podľa nich povinná v celom rozsahu alebo sčasti znášať DPH. Konkrétne, uvedené podmienky musia umožniť, aby mohla byť zdaniteľnej osobe za primeraných podmienok vrátená celá suma vyplývajúca z nadmerného odpočtu DPH, čo znamená, že vrátenie sa uskutoční v primeranej lehote vyplatením finančnej hotovosti alebo porovnateľným spôsobom, pričom prijatý spôsob vrátenia nesmie v nijakom prípade pre zdaniteľnú osobu predstavovať žiadne finančné riziko Kauza „Kordárna“ (2)

§38v, §38w ZDzP – již účinné! poplatník daně z P fyzických osob jednotlivé příjmy přes Kč; umělé dělení = obcházení zákona! v termínu pro podání přiznání, tj nebo 30.6.; letos poprvé! forma není předepsána; písemně, elektronicky nebo ústně do protokolu výše, popis okolností, datum pokuty 0,1%; 10% a 15% neoznámeného příjmu Důvodová zpráva: „V návaznosti na společenskou poptávku (projevenou například prostřednictvím petice) po opatřeních, která by vedla k větší transparentnosti majetkových transakcí a tím i podpořila boj proti daňovým únikům a rozkrývání transakcí odehrávajících se v "šedé" či "černé" části ekonomiky, se navrhuje zavést oznamovací povinnost pro příjmy, které jsou osvobozeny od daně.“ Přiznání osvobozených příjmů

změna §23, odst.7 ZDP účinná od „Liší-li se ceny………..správce daně upraví základ daně“; nově:“ …upraví se základ daně…..“ nová příloha k přiznání k DPPO; již pro rok 2014!!! Tisková zpráva MF ČR ze dne : „Kontrolní akce zaměřená na převodní ceny zatím přinesla zjištění v podobě doměření daně v hodnotě více než 170 mil. Kč“ „Kontrolní akce na převodní ceny nadále pokračuje a bude pokračovat i v roce 2016, také v souvislosti s vytipováním dalších vhodných subjektů za účelem prověření transakcí a obchodních vztahů ve skupině.“ Transferové ceny

sněmovní tisk 513, 514; probíhá právě 3. čtení účinnost prvním dnem 8. měsíce po vyhlášení zákona; přípravné práce již od 5. měsíce pokud bude vyhlášen v prosinci 2015: 1. fáze: stravovací a ubytovací služby od fáze: maloobchod a velkoobchod od fáze: ostatní obory od sleva na dani z P Kč ; přeřazení stravovacích služeb do 15% DPH; evidované tržby = hotovost, šeky, směnky, dárkové karty, poukázky, stravenky, bitcoiny, zápočty kaucí předmětem evidence jsou příjmy ze samostatné činnosti u FO a z podnikání u PO, vyloučeny jsou ojedinělé příjmy (podrobnější definice ojedinělosti není ani v DZ k návrhu zákona) spropitné? Elektronická evidence tržeb

vládní návrh zákona, sněmovní tisk 504; zatím v 1. čtení SPOUŠTĚČ: důvodná pochybnost, že rozdíl mezi příjmy a nárůstem jmění, spotřebou nebo jiným vydáním je vyšší než 7 milionů Kč Poplatník je povinen prokázat skutečnosti požadované ve výzvě k prokázání příjmů, ledaže prokáže, že nastaly v období prekluze prohlášení o majetku Důvodová zpráva k §38y: „Pokud to bude v daném případě odůvodněné, lze zjištěné údaje v souladu s §53 odst. 2 daňového řádu využít také jako podnět pro orgány činné v trestním řízení z hlediska možného podezření na zkrácení daně nebo jiného v úvahu připadajícího trestného činu (např. trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti podle §216 trestního zákoníku). Daný nástroj, tj. možnost správce daně dotázat se poplatníka na skutečnosti, u kterých není zřejmé, zda nastaly před uplynutím prekluzivní lhůty, a následná povinnost poplatníka tyto skutečnosti prokázat, by však neměl být správcem daně používán samoúčelně nebo proto, aby suploval vyšetřovací činnost orgánů činných v trestním řízení.“ Neprokázání = pomůcky nebo zvláštní pomůcky + penále až 100% Prokazování původu majetku

Sporné okruhy návrhu: 1.retroaktivita 2.porušení zákazu sebeobvinění 3.duplicita s DŘ –pomůcky, penále 4.v jakých cenách se bude poměřovat nárůst jmění, spotřeby a jiných vydání 5.vymezení spotřeby a jiných vydání 6.široký prostor pro uvážení správce daně (důvodné pochybnosti, předběžné posouzení) Prokazování původu majetku (2)

§167 DŘ: Je-li odůvodněná obava, že daň, u které dosud neuplynul den splatnosti, nebo daň, která nebyla dosud stanovena, bude v době její vymahatelnosti nedobytná, nebo že v této době bude vybrání daně spojeno se značnými obtížemi, může správce daně vydat zajišťovací příkaz. §103 ZDPH: Hrozí-li nebezpečí z prodlení, je zajišťovací příkaz účinný a vykonatelný okamžikem jeho vydání. Správce daně současně s vydáním zajišťovacího příkazu učiní pokus vyrozumět vhodným způsobem daňový subjekt o vydání zajišťovacího příkazu a sepíše o tom úřední záznam. NSS ČR 10 Afs18/ ze dne „Pro nynější věc bohatě postačí, že stěžovatelka součástí podvodného řetězce byla (pozn. aut. tedy je to důvodem zajištění), aniž by to nevyhnutelně znamenalo, že jí také bude doměřena DPH.“ KS Hradec Králové č.j. 52 Af40/ ze dne „Pokud jde o test proporcionality, je proporcionalita zajištěna právě zjištěním důvodné obavy.“ Proč taková přísnost v kauze? Exotická komodita = kontextuální příběh nad fakta Zajišťovací příkazy

Trestnost přípravy trestného činu krácení daně Nepřekažení trestného činu krácení daně Rozhodnutí RS NSS ze dne 24. listopadu 2015 sp.zn. 4 Afs 210/2014 – daňové penále je trestem – odkaz na judikaturu ESLP (Jussila proti Finsku, Nykänen proti Finsku a Lucky Dev proti Švédsku) a Listinu základních práv a svobod – zákaz dvojího trestání – nemožnost udělit trest za krácení daně bez ohledu na to zda penále bylo zaplaceno RŮZNÉ

Výběr daní se stává hlavním společenským tématem MF se staví do role ochránce veřejného zájmu (definovaného médii) Výbor pro veřejné blaho (Kobra, medializace atd.) Téma DANÍ vystřídalo téma KORUPCE bez jakékoliv objektivní změny ve společnosti Výsledkem bude komplikovaný, nákladný a demotivující systém – úpadek podnikatelské aktivity Jistá míra daňových úniků je nutná a „zdravá“, za hranicí efektivnosti výběru Podnikatelé místo tvorby hodnot soustředí úsilí pouze na jejich udržení ZÁVĚR

Ať Vás Síla provází! Richard Jahoda daně, transakční poradenství Milan znalecký Mojmír outsourcing informačních Soňa