Sdílení dobrých praxí v oblasti realizace zaměstnanostních opatření v sociálně vyloučených lokalitách Agentura pro sociální začleňování Seminář, budova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Základní informace o poskytovateli
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Právo sociálního zabezpečení
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Obecné výklady o důkazech
Pozemkové úpravy.
Obec Pstruží pro občany
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
RIZIKO.
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
Občanské soudní řízení I.
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Život bez střeva , Praha.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Sdílení dobrých praxí v oblasti realizace zaměstnanostních opatření v sociálně vyloučených lokalitách Agentura pro sociální začleňování Seminář, budova Úřadu vlády, Srdce a čin, o.p.s., Sokolov „Druhá zakázka od Vás = ocenění naší práce“ Zpracoval Petr Beránek, ředitel a projektový manažer SaČ

Bylo nás dost aneb vyslyšeli jsme nevyřčené podněty zdola Zatím jediný fungující sociální podnik v KVkraji, a proto se nad zaměstnáváním zamýšlíme i z tohoto titulu Naší CS v rámci projektu podpořeného z OP LZZ jsou lidé 18 až 26 let, mimo projekt – v duchu veřejné prospěšnosti – lidé sociálně vyloučení nebo tímto vyloučením ohrožení Proč ten kýčovitě patetický název? Máme stejné ideály a/nebo jsme stejně naivní jako námořník Tlachal v „Utopii“ Thomase Morea?

Proč, kdy a jak jsme začali Mateřská Pomoc v nouzi, o.p.s. poskytuje sociální služby → klienti mají potřeby a také potenciál ESF v ČR, resp. OP LZZ → příležitost Půl roku prvotního promýšlení a vznik SaČ Půl roku studia, jednání s potenciálními obchodními partnery a psaní projektové žádosti Půl roku pro hodnotící / schvalovací proces Na webu důvody rozepisujeme web SaČ web SaČweb SaČ

Právní subjektivita a personální zajištění Zvolili jsme formu o.p.s. – novela zákona umožňuje o.p.s. od podnikání Zakladateli se stali Pomoc v nouzi, o.p.s., a její ředitel, který vidí, vnímá a předvídá Pomoc v nouzi, o.p.s. Pomoc v nouzi, o.p.s. Se žádostí o přijetí členství ve správní a dozorčí radě jsme oslovili znalé a zkušené osobnosti a vyplácí se to Realizační tým byl jasný od počátku Zaměstnanci na PP – osoby z cílových skupin – měli jsme jasno od počátku – potíže nepotíže

Kdo/co a jak nám pomohl/o/á Nemálo bylo slíbeno, méně bylo/je plněno Martin Fojtíček a Jitka Čechová Konzultace záměru na MPSV Skutečně (nikoli jen deklaratorně) „společensky“ uvažující lidé a právnické osoby svými zakázkami Mateřská Pomoc v nouzi, o.p.s., „dodavatelka“ zaměstnanců a zakázek, které pro ni realizujeme efektivněji, než by činili jiní dodavatelé Sokolovský úřad práce při hledání asistentky ředitele SaČ Členové správní a dozorčí rady Přesvědčení, že děláme dobrou věc, a vůle dokazovat to

Ruku v ruce Asistent osob z CS i dohodářů je s nimi téměř stále a dle možností též já Nejtěžší a složité práce (např. břízy v Nebanicích) nejdříve předvedeme nebo výlučně provádíme my Nepříjemné práce (úklid po ukončení směny, ošetření nářadí) obvykle začínáme také my Zaměstnanci se podílejí na rozhodování ve věcech odpovídajících jejich osobnostní a pracovní vyspělosti My jsme vizitkou zaměstnanců, oni jsou vizitkou naší – to víme a dle toho se učíme vzájemně hodnotit v duchu konstruktivní kritiky „To stojí za …“ nepřijímáme Spolehliví zaměstnanci mohou doporučovat nové zaměstnance Spolehlivost = synonymum pro dobrého pracovníka

Podnikání Nebýt osobních kontaktů (nikoli ve smyslu nezákonného ovlivňování), byli bychom bez pracovních příležitostí Jakmile předvedeme, jak pracujeme – klepu na dřevo, otevírají se další dveře Obchodní a cenová „politika“ je dána především velkou konkurencí v obou oblastech našeho podnikání, tj. Ruce a Hlava RuceHlavaRuceHlava Naší velkou nevýhodou je nepočetný tým – ovšem jak ho odpovědně zvětšit, když se zakázky zajišťují přetěžko? Řešení? Opakované, ideálně trvalé a dlouhodobé zakázky umožňující plánování Co potřebujeme? Čas, abychom přesvědčili dostatečný počet zákazníků. A máme ten čas?

Radosti V zaměstnancích je potenciál námi očekávaný, většině veřejnosti skrytý nebo veřejností zpočátku odmítaný Máme pozitivní reference = nejlepší reklamu Zaměstnáváme i „brigádníky“ – oni mají výdělek, my testujeme případné zaměstnance Učíme se, poznáváme, prověřujeme sebe i „pouťové mluvky a brzdiče kolotočů“

Strasti Nedostatek zakázek – způsobený mimo jiné nedostatkem času na jejich vyhledávání Administrativní zátěž, byť důvody chápeme Podstata sociálního podnikání v naplňování jeho některých principů – zaměstnávání osob sociálně vyloučených nebo tímto vyloučením ohrožených a místní působení. Máme uspět v hospodářské soutěži při zhoršených základních podmínkách Mnoho odpovědných – vlivných lidí má velmi daleko od slov k činům např. v praktické podpoře sociálního podnikání, i když toto podnikání zmiňují jako jedno z řešení nezaměstnanosti

Všichni se ptají, komu to hrají Zakladatelka – malá, ale trvalá zakázka Podnik A – zahradnické práce, generální úklid po rekonstrukci interiéru, parkové úpravy, výzva k předložení nabídky na zajištění celoroční úklidové služby Podnik B – kácení a řezání stromů v zimě Podnik C – práce po těžbě dřeva, pěstební práce Podnik D – bourání staré sklářské pece a nabídka téhož ve Francii (nepřijali jsme – neplní jeden z principů SP) Obec I – tráva, úpravy prostranství, opravy chodníků Obec II – kácení nebezpečných stromů, rekonstrukce ubytovny Obec III – odstraňování náletových křovin a dřevin, stříhání živých plotů, parkové úpravy, zřejmě úklid sněhu a ledu, opravy chodníků, snad celoroční práce pro 1 až 2 lidi

Historky z natáčení? Jdeme na ně! Osmý den scházel nám – Srdce a trestný čin Nebude ta ženská a to auto jen pro vztek? To néé, my sme kámoši – komu se to dítě podobá (před půl rokem) a záchytka (předevčírem) Stačí vám jedna dvě zálohy měsíčně? Jasně! Petře, pozor na tu sekyru. Jasně. Pane Vlasto, mně trochu teče krev! Pánové, mně se nechce vyplácet vám tolik peněz najednou. Vy se ožerete a něco vyvedete! To néé, já jedu za sestrou – AD v létě při lesních pracích Zakázky se nakupily – SaČ nemá ČaS

Co dál? Trvale poctivě pracovat Nemít strach z nového a riskovat přiměřeně Efektivně „prodávat“ naši práci, zejména v podobě kvalitní PR – na to máme hlavně Milana Spolupracovat s dalšími sociálními podniky a NNO Dokázat představitelům obcí vysvětlit, že nemusí nutně zakládat vlastní sociální podnik, nýbrž mohou s námi vytvořit jeho detašované pracoviště a zaměstnávat své občany Vymyslet (a dokázat realizovat) a/nebo najít kvalitní výrobní program či nabízet služby, o které bude zájem a které nebude chtít převzít konkurence … science fiction?

Otázky? Nějaké máme … Je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ ve svém POJMENOVÁNÍ a v PROTICHŮDNOSTI některých PRINCIPŮ upřímné samo k sobě? standardy-a-principy-sp.doc standardy-a-principy-sp.doc Budeme-li tvrdit, že všechny principy lze dlouhodobě a efektivně skloubit, pak, domníváme se, vycházíme ze špatných základů Důvod? Při mnoha znevýhodněních se pohybujeme ve tvrdém světě podnikání, resp. v konkurenci, až na výjimky, nikoli znalostní ekonomiky Důkazy? Kolik sociálních podniků, které uměle nesuplují technické služby obcí, funguje i po ukončení období čerpání dotací?

Máme na otázky odpovědi? Upřímné odpovědi a popis praxe a z nich vycházející potvrzení, že principiálně je lepší a ekonomicky určitě výhodnější, aby příjemci různých dávek tyto přijímali za práci, pokud pracovat mohou, než aby dávky přijímali, a přitom nepracovali a byli častými strůjci kriminality a sociálně patologických jevů Sociální podnikání = znevýhodněné lidi je třeba podporovat trvale, jak naznačuje i verze 31 (návrh) dokumentu „OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014 – 2020“ z dílny MPSV NAVRH_OPZ_ pdf NAVRH_OPZ_ pdf „Přetaví-li“ se sociální podnik ve funkční subjekt bez dotací, pak jenom dobře. Podpora sociálního podnikání by tak dosáhla „vyšší přidané hodnoty“ a vytvořila by paralelu mezi osobou z cílové skupiny a někým, kdo již nepotřebuje speciální pracovní a finanční podporu

Budou chtít sociální podniky někdy fungovat bez dotací? Ne všechny a je to dobře, protože jejich personál na to nemusí mít, ale tyto lidi (podniky) nesmíme „odepisovat“ 1. důvod pro „ano“: ctižádost a mnohem větší svoboda v rozhodování, a to i při vědomí vyšších rizik 2. důvod pro „ano“: snaha (zákonitost) růst nutí k rozvoji a vede, k nikoli primárně chtěnému, porušování přísných podmínek – to však nikdo nechce, protože hrozí sankce 3. důvod pro „ano“: takové podniky mohou být nejlepšími příklady a současně důkazy nezbytnosti trvalé existence a nutné veřejné podpory sociálního podnikání

Děkujeme Vám za pozornost a těšíme se na setkání v Karlovarském kraji a na Sokolovsku zvláště