Základy ústavního práva IX sarkarlova LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (LZPS) Katolog P a S, které vytváří status občana (aj. subjektů) Ideové zdroje:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Základní lidská práva.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Ochrana práv ve veřejné správě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Ochrana práv ve veřejné správě
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Základní práva a svobody
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Listina základních lidských práv a svobod
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Práva a svobody a veřejná moc
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Lidská práva Leden 2016.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Základy ústavního práva IX sarkarlova LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (LZPS) Katolog P a S, které vytváří status občana (aj. subjektů) Ideové zdroje: koncepce přirozených práv, právního státu, návaznost na Deklaraci práv člověka a občana (1789), ÚL1920, demokrat. ústavy, Všeobecná deklarace LP (1948), Evropská úmluva o ochraně LP a S atp. „Práva“, „svobody“ Vznik: 1991(9.1.), ú.z. 23/91 kterým se uvozuje LZPS – 1992: ČNR deklarace usnesením, publikace opět 2/93Sb. Postavení: Ústavní síla, 1 novelizace; součást ústavního pořádku

Základy ústavního práva IX sarkarlova Subjekty práv a svobod Dělení práv: - individuální-hmotněprávní - kolektivní -procesněprávní Omezení ZPS/ukládání povinnosti - Povinnosti :čl.4 (1); jediná povinnost výslovně ( ale i např. 11(3,5), 17(5), 35(3) atp.) - Čl. 4(2,3,4) : obecně výkladové pravidlo jak pro orgán ZÁK. moci, tak pro soudy (ÚS); pro urč. kategorie osob čl.44 ; polit. PaS : čl. 22 (vztah k čl.9 Ú) Struktura

Základy ústavního práva IX sarkarlova Obsah LZPS Preambule, 6hlav (oddíly) :44 článků Hlava I : obecná ustanovení - Ideová východiska, přirozenoprávní principy LZPS čl.1 : skutečný základ celé koncepce LZPS : 4 N ( nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná, nezrušitelná) : nejvýznamnější hodnota : svoboda a rovnost v důstojnosti i právech čl.2 : princip laického, hodnotově neutrálního státu (2) : princip právního státu; sebeomezení státní moci (3) : princip svobody ( zásada legální licence) čl.3 : zákaz diskriminace; princip rovnosti: základní a neopominutelná rys demokracie

Základy ústavního práva IX sarkarlova :(viz též čl.4(3))+ zvl. pravidla o rovnosti : čl.11(1), 21(4),32(3),37(3) Čl.4 (1): možnost ukládání povinností ( na základě zákona, v jeho mezích, při zachování ZPS) (2): meze ZPS : podmínky LZPS jen zákonem (3): zákonná omezení stejně pro všechny (4) : při zákonných omezení šetření podstaty a smyslu PaS Hlava II : oddíl první: ZLPS Čl.5 : každý je způsobilý mít práva Čl. 6 : právo na život ( odst.3:nepřípustnost trestu smrti) Čl.7 : nedotknutelnost osoby a jejího soukromí ( odst.2: zákaz mučení..) Čl. 8 osobní svoboda (2) : zásada řádného zákonného procesu

Základy ústavního práva IX sarkarlova (3): časový limit pro zadržení : 48 hodin (4) : limity pro zatčení (5) : vazba (6) ústavní zdrav. péče bez souhlasu Čl.9 : zákaz nucených prací Čl.10 : ochrana osobnosti : zákaz jakéhokoliv jednání, které zásah do lid. důstojnosti (2) : ochrana před neoprávněným zásahem do soukr. a rod. života (3): ochrana osobních údajů Čl.11: vlastnické právo : (1):subjekt: každý; dědění (2): omezení vlastnictví ve prospěch státu, obce,p.o. (3): zároveň povinnost – odpovědnost (4): vyvlastnění (5): : materiální základ fungování státu

Základy ústavního práva VIII sarkarlova Čl.12 : nedotknutelnost obydlí („domovní svoboda“) : průlom jen pro účely TŘ a v zájmu ochrany demokrat. společnosti jako takové Čl.13 : „tajemství pečeti“ : úzká souvislost s ochranou osobní svobody Čl. 14: svoboda pohybu a pobytu Čl. 15: svoboda myšlení, svědomí a nábož.vyznání (1): absolutní charakter : nelze omezit; zásada nábož. Pluralismu (2): ochrana zvl. formy svobody projevu : vědeckého bádání a uměl. tvorby (3): vojenská služba ( do 2004) Čl.16 : konkretizován čl. 15 (1): svoboda výkonu náboženství (2): nezávislost a samospráva církví

Základy ústavního práva VIII sarkarlova Hlava II: oddíl druhý : politická práva funkce: spoluurčují právní status jednotlivce ve společnosti subjekty polit. práv :často vázanost na státní občany Čl. 17: svoboda projevu : ochrana práva na info (2): každý má právo vyjadřovat své názory (3) cenzura je nepřípustná (4): omezení možné jen v zájmu ochrany demokrat. společnosti jako takové (5): povinnost st. orgánů orgány ÚSC informovat o činnosti Čl. 18: petiční právo (2,3): 2 meze petičního práva ( nezávislost soudů, výzva k porušování ZPS v Listině) ( i čl. 44 omezení pro příslušníky bezp.sborů/ozbroj.sil, souvisí-li s výkonem jejich služby)

Základy ústavního práva IX sarkarlova Čl. 19: právo shromažďovací ( z. o právu shromažďovacím) : ochrana pokojného shromáždění : princip ohlašovací : čl. 44: dtto u čl. 18 : zákaz 100m od místa konání zasedání PS a S a ÚS Čl.20 : právo sdružovací (spolkové) : obecná norma sdružov. práva ( spec. Úprava pro pol. str., nábož. společn., odborové organ.) (2): občané: politické strany (3): omezení zákonem jen z důvodu ochrany demokrat. společnosti jako takové (4): oddělenost pol. Stran a hnutí od státu ( ochrana autonomie pol. stran na státu)

Základy ústavního práva IX sarkarlova Čl. 21: právo občanů podílet se na správě věcí veřejných : souvislost s principem suverenity lidu (2): vázanost na (ústavní)lhůty (3): principy volebního práva (4): občané: rovný přístup k voleným aj.veřej. funkcím Čl.22: politický pluralismus Čl. 23: právo postavit se na odpor : občané –proti každému, kdo by odstraňoval dem.řád LPS založený Listinou,je-li činnost úst.orgánů/účinné použití zákonných prostředků znemožněny Omezení politických práv -jestliže stát má zvl. zájem chránit z ústavního hlediska významné společenské hodnoty; čl. 44 pro urč. kategorie osob

Základy ústavního práva IX sarkarlova Hlava III: práva národnostních a etnických menšin Čl. 24: základní antidiskriminační ustanovení Čl.25 : občané ČR : menšiny - souvislost s čl. 3(1,2)LZPS Hlava IV Hospodářská, sociální a kulturní práva („2.generace ZP“) - Vyžadují urč. materiál.plnění ze strany státu - Vliv Mez. Paktu o hospod., soc. a kult. právech Cíl: zajištění sociální spravedlnosti - Čl. 26 (3) - Koaliční svoboda čl Čl. 33 P na vzdělání Hlava V Právo na soudní aj. pr. ochranu Hlava VI závěrečná ustanovení

Základy ústavního práva IX sarkarlova Prostředky ochrany ZPS - Obecné soudnictví : Čl. 36(2) - Ústavní soudnictví (po vyčerpání všech možných právních ochran) - VOP ( z.č. 349/99Sb.) : k ochraně osob před jednáním úřadů aj. institucí, vykonávající státní správu, je-li toto jednání: a) v rozporu s právem b) nejde o a), ale je jinak vadné/nesprávné odporující principům demokrat.právního státu a principu dobré správy c) jsou –li tyto orgány nečinné - nezávislé šetření – při zjištění pochybení může žádat zjednání nápravy ( nemůže rušit/měnit); VOP oprávněn návrh na zrušení podzák.pr. předpisu u ÚS

Základy ústavního práva IX sarkarlova - i z vlastního podnětu Mezinárodní ochrana Evropský soud pro LP : Štrasburk ( Evr. úmluva o ochraně LP 1950) - stížnosti individuální – mezistátní - neanonymní, vyčepání vnitrost. opr. prostředků ( do 6měsíců) - překážka rei iudicate