PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ Alexandra Zajíčková, předsedkyně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Legislativní rámec zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ing. Maria Seifertová Liberec
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dokument KAP MSK - obsah
Ing. Kateřina Lichtenberková
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ Registrační číslo: CZ /0.0/0.0/16_053/
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Hlavní město praha a integrace cizinců
31 Základní typy zdravotnických systémů
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Náměty pro činnost Národního fóra
Základní informace o poskytovateli
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Charakteristika primární péče
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Správa sociálního zabezpečení
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Život bez střeva , Praha.
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ II
Sociální podnikání Sociální firma.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ Alexandra Zajíčková, předsedkyně

Česká unie pro podporované zaměstnávání je nestátní nezisková organizace, jejímž posláním je formulovat, šířit a podporovat myšlenku podporovaného zaměstnávání v České republice. Organizace sdružující agentury podporovaného zaměstnávání (PZ) Vznik v roce 2000 Členem EUSE (European Union of Supported Employment) V ČR aktuálně cca 44 agentur PZ, z toho 20 agentur členem ČUPZ Službu PZ využívá v současné době cca 900 klientů Zastoupení různých cílových skupin – zdravotní postižení a sociální znevýhodnění (lidé po výkonu trestu, imigranti, závislosti, a jiné) Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Mezi hlavní cíle organizace patří Sdružovat poskytovatele a obhájce služby podporované zaměstnávání (PZ) Podporovat vznik a rozvoj nových poskytovatelů PZ Vytvářet a průběžně aktualizovat metodiku PZ Prosazovat a obhajovat podporované zaměstnávání jako soubor služeb, bez kterých se otevřená společnost neobejde Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Mezi hlavní cíle organizace patří Být aktivním členem Evropské unie pro podporované zaměstnávání (EUSE) Šířit vzdělanost v oboru podporované zaměstnávání se zvláštním důrazem na potřeby členů Snaha o legislativní zakotvení Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Aktivity Projekty zaměřené na rozvoj podporovaného zaměstnávání (PZ) Pořádání odborných setkání pracovníků V PZ – tzv. kolokvia Zastupování zájmů poskytovatelů PZ na národní úrovni Vzdělávání pracovníků v PZ Zpravodaj IN Pořádání 9th EUSE konference v roce 2009 Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Podporované zaměstnávání Hlavní prioritou je pomoci osobám se zdravotním postižením a sociálním znevýhodněním na otevřený trh práce. Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Proč otevřený trh práce? Možnost volby Vyrovnání příležitostí Cesta k zapojení do běžného života Rozmanitost pracovního týmu Zvýšení míry samostatnosti člověka se zdravotním postižením Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Výchozí hodnoty PZ ČUPZ vychází a zachovává evropské principy PZ  Každý má právo na práci, na svobodnou volbu zaměstnání, … na ochranu proti nezaměstnanosti (Všeobecná deklarace lidských práv)  Přechod mezi pojmy „práce schopný a neschopný“ je umělý a vypovídá víc o ochotě většinové společnosti poskytnout podporu Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil: Základní principy PZ  Místo na otevřeném trhu práce  Práce za spravedlivou mzdu  Individuální přizpůsobení podpory  Aktivní přístup uživatelů služeb  Využití formálních i neformálních zdrojů, zejména přirozené podpory na pracovišti

Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil: Poskytovaná podpora  časově omezená  kontinuální – pro získání i udržení práce  individualizovaná, nejnižší možná efektivní podpora  aktivní účast uživatele služby  využití přirozené podpory na pracovišti  rozvoj/nácvik dovedností nepřímo souvisejících s prací  podpora poskytována zaměstnanci i zaměstnavateli

Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil: Cílová skupina služeb podporovaného zaměstnávání lidé, kteří chtějí pracovat na OTP lidé, kteří samostatně nezvládají některé důležité dovednosti při hledání práce a při jejím udržení důvody mohou být různé - zdravotní postižení, sociální znevýhodnění, návrat z VTOS, apod. potřebují individuální, dlouhodobou podporu postavenou na osobní pomoci 2. zákazníkem/uživatelem PZ je zaměstnavatel

Legislativní zakotvení PZ Podporované zaměstnávání není zakotveno v legislativě, avšak je možné ji zabezpečit na základě: a)Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti (pracovní rehabilitace) - zabezpečení pracovní rehabilitace (nebo její části) agenturou PZ Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Legislativní zakotvení PZ b) Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (sociální rehabilitace) Většina poskytovatelů Podporovaného zaměstnávání má službu registrovanou v rámci sociální rehabilitace, avšak vymezení sociální rehabilitace je rozsáhlejší než samotná služba. Tímto často dochází k nesystematickému rozdělování peněz, kdy některé služby (PZ) v daném regionu získají peníze na provoz služby, některé nikoli. Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

PZ jako metoda sociální rehabilitace Sociální rehabilitace je zaměřena na posilu osobních kompetencí, schopností a dovedností člověka, aby mohl využívat běžné společenské zdroje a fungovat v přirozeném prostředí, zejména v oblasti zaměstnání a v návaznosti pak i ve všech dalších oblastech kulturního a společenského života. Agentury PZ realizují sociální rehabilitaci „metodou podporovaného zaměstnávání“. Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Pracovní rehabilitaci Zabezpečují úřady práce Mohou pověřit zabezpečením jinou právnickou nebo fyzickou osobu Hradí náklady s ní spojené Osoby ze ZP mají na pracovní rehabilitaci nárok Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Spolupráce agentur a ČUPZ s úřady práce Pracovní rehabilitace (§ Zákona o zaměstnanosti) – zabezpečení pracovní rehabilitace (nebo její části) agenturou PZ Individuální podpora klientům při běžném jednání na ÚP ČUPZ: Spolupráce při vytváření koncepčních materiálů Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Spolupráce se subjekty státní správy a samosprávy MPSV (jednotlivé odbory) ČSSZ - Lékařská posudková služba Okresní správy sociálního zabezpečení Kraje, magistráty,… Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Aktuální problémy agentur PZ Nesystémovost financování služby PZ  Ohrožení existence agentur a jejich klientů  Nutnost řešit otázky související s financováním na úkor práce s klienty  Nedostatečné využívání služeb agentur PZ úřady práce a jinými institucemi Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

NÁVRH na zlepšení a na čem v současní době pracujeme Zakotvení PZ v legislativě Vytvoření jasného systému financování Propagace PZ Prohloubení spolupráce s ÚP, LPS a dalšími subjekty Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Pracovní rehabilitace: příklad dobré praxe Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Subjekty zúčastněné na pracovní rehabilitaci: úřad práce uchazečka o zaměstnání zaměstnavatel agentura podporovaného zaměstnávání Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Účastnice pracovní rehabilitace – základní údaje: 30letá žena absolventka VŠ humanitního zaměření studentka externího doktorandského studijního programu pracovní zkušenost – pozice recepční – skončeno 2. den po nástupu, psychotická ataka diagnóza: paranoidní schizofrenie, posléze překvalifikováno na schizoafektivní poruchu Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Účastnice pracovní rehabilitace – základní údaje: 1. evidence po skončení studia na VŠ - ukončena na vlastní žádost z důvodu zhoršení zdravotního stavu (neschopnost docházet na kontakt s poradcem ke zprostředkování, délka evidence – 9 měsíců) 2. evidence – po 1,5 roce, v průběhu této evidence uznána osobou se zdravotním znevýhodněním, v průběhu evidence absolvovala pracovní rehabilitaci, ukončena nástupem do zaměstnání (délka evidence – 30 měsíců) Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Průběh pracovní rehabilitace I: říjen 2008 – uchazečka podala žádost o pracovní rehabilitaci, zároveň sestaven návrh individuálního plánu pracovní rehabilitace (stanovená forma PR: příprava na práci, obsah formy PR: práce v knihovně či archivu) listopad 2008 – březen 2009 – hledání vhodného zaměstnavatele pro výkon přípravy k práci, osloveno cca 40 pražských zaměstnavatelů, 2 zaměstnavatelé souhlasili Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Průběh pracovní rehabilitace II: duben 2009 – doporučeno pracovní skupinou pro pracovní rehabilitaci březen 2009 – červen 2009 – relaps u uchazečky, proces dočasně zastaven začátek září 2009 – schůzky u dvou zaměstnavatelů připravených realizovat na jejich pracovištích PR Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Průběh pracovní rehabilitace III: konec září 2009 – schváleno na poradě vedení úřadu práce, sestaven individuální plán pracovní rehabilitace, uzavřena dohoda o přípravě k práci mezi uchazečkou a úřadem práce a dohoda o zabezpečení pracovní rehabilitace mezi úřadem práce a agenturou podporovaného zaměstnávání říjen 2009 – březen 2010 – pracovní rehabilitace formou přípravy na práci a poradenské činnosti – nástup do zaměstnání Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Obsah pracovní rehabilitace I forma: souběžně individuální poradenství a příprava k práci celková doba PR: 6 měsíců (492 hodin) poradenská činnost formou individuálního poradenství (120 hodin) – z toho 96 hodin přímo na pracovišti (podpora provádění zadaných pracovních úkolů, podpora komunikace na pracovišti), 24 hodin mimo pracoviště (zaměřeno na dovednosti potřebné k získání a udržení zaměstnání), zajišťováno agenturou podporovaného zaměstnávání ve spolupráci se zaměstnavatelem Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Obsah pracovní rehabilitace I příprava k práci (372 hodin) – z toho 172 hodin teoretická příprava (úvod do archivnictví, archivační systémy…), 200 hodin praktická příprava (plnění zadaných úkolů), zajišťováno zaměstnavatelem ve spolupráci s agenturou podporovaného zaměstnávání Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Co se osvědčilo otevřená komunikace ze strany uchazečky a zaměstnavatele o konkrétní nemoci uchazečky zapojení zaměstnavatele do vytvoření krizového plánu pro případ relapsu (skutečně nastal a byl zvládnut ze strany všech zúčastněných efektivně a v krátkém čase – cca 2 týdnů) účast agentury pro podporované zaměstnávání Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil:

Děkuji za pozornost Studentská 3 Praha 6, 16000, Tel./fax: Mobil: