TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ 11-1-05 Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

Akcie a akciové společnosti
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
UČÍME SE PODNIKAT Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Ekonomika podniků garant Doc.Ing. Eva Rosochatecká, CSc.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_MAJETEK.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Právní subjekty v podnikání
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Domovní elektrická instalace
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová

ANOTACE Podnik je obvykle pojímán jako ziskový, výdělečný subjekt. Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou podniku a kvantitativním členěním podniků. Prezentace je určena pro odborné ekonomické vzdělávání oboru Gastronomie a Kuchař – číšník.

PODNIK Podnik je soubor hmotných, osobních a nehmotných složek podnikání K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování podniku V právním smyslu je podnik považován za věc, a to věc hromadnou Slovo podnik je v obecném povědomí vnímáno jako označení podnikatelského subjektu.

SAMOSTATNOST PODNIKU PRÁVNÍ EKONOMICKÁ ORGANIZAČNÍ

Podnikatelský záměr nápad průzkum plán realizace zakladatelský rozpočet posouzení reálnosti založení podniku

KVANTITATIVNÍ ČLENĚNÍ PODNIKŮ Česká statistika se harmonizovala s kvalitativní typologií podnikání Eurostatu a podniky dělí do tří skupin podle počtu zaměstnanců:  malé – do 20 zaměstnanců  střední – do 100 zaměstnanců  velké – 100 a více zaměstnanců.

KVANTITATIVNÍ ČLENĚNÍ PODNIKŮ Česká správa sociálního zabezpečení člení firmy na:  malé – do 25 zaměstnanců  ostatní – s 25 a více zaměstnanci

KVANTITATIVNÍ ČLENĚNÍ PODNIKŮ Rozdělení podniků podle přidané hodnoty (EU) Česká republika klasifikuje podle přidané hodnoty (v mil. Kč) :  velmi malá – do 0,4  malá – do 2  střední – do 10  větší střední – do 50  velká – 200  velmi velká – nad 200 (mil. Kč).

KVANTITATIVNÍ ČLENĚNÍ PODNIKŮ Rozhodujícím kritériem se stává počet pracovníků:  mikropodnik – 1 – 9  malý podnik – 10 – 49  střední podnik – 50 – 249  velký podnik – nad 250 zaměstnanců

POUŽITÁ LITERATURA AUTOR NEUVEDEN. Podnik [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOZNICOVÁ, Ludmila. Diplomová práce. Podpora malých a středních podniků ze zdrojů evropské unie. Ostrava: Vysoká škola podnikání a.s., 2009, ISBN NENÍ UVEDENO.