1 TISKOVÁ KONFERENCE: „Vláda a Parlament ČR musí zajistit veřejný pořádek a sociální stabilitu“ Praha, 21. srpna 2014 Svaz měst a obcí České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální správa - prosinec
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Veřejná moc a veřejná správa
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Vodohospodářské aktuality
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Obsah veřejných rozpočtů III
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Novela zákona o místních poplatcích
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Veřejný ochránce práv.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

1 TISKOVÁ KONFERENCE: „Vláda a Parlament ČR musí zajistit veřejný pořádek a sociální stabilitu“ Praha, 21. srpna 2014 Svaz měst a obcí České republiky

Svaz měst a obcí České republiky 2 celostátní, dobrovolná a nepolitická organizace sdružuje obcí, tj. 40 % z celkového počtu obcí v České republice a zastupuje tak obyvatel (76,46 %) hájí zájmy měst a obcí podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí zajišťuje právní poradenství organizuje akce poskytuje informační a komunikační podporu městům a obcím více na webu:

Petice – základní informace 3 dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním ve věci řešení problematiky veřejného pořádku a sociálních záležitostí organizátor: Svaz měst a obcí ČR petiční výbor: členové předsednictva SMO ČR adresáti: vláda, Parlament ČR – Senát i Poslanecká sněmovna vznik: srpen 2014

Petice – důvody vzniku 4 apel na vládu a Parlament České republiky, aby podnikly kroky k rychlému a efektivnímu řešení dlouhodobě neřešených otázek, které jsou jednou z příčin sociálního napětí na území měst a obcí České republiky veřejná správa má pouze omezené kompetence a nástroje, jak může dané oblasti řešit sama připomínky měst a obcí při přípravě zákonů – zejména co se týče poslaneckých iniciativ – nejsou brány na zřetel předem domluvená jednání se státní správou často mění termíny nebo nejsou vůbec realizována

Petice – obsah 5 Šest hlavních oblastí: 1.Vymahatelnost práva 2.Přestupky 3.Výkup kovů 4.Sociální bydlení 5.Sociální dávky 6.Zaměstnanost

1. Vymahatelnost práva 6 „Naléhavě žádáme, aby byl kladen důraz na vymahatelnost práva v České republice, zejména na rychlejší a důslednější postižitelnost trestných činů a přestupků. Během let se vytvořila skupina obyvatelstva, která má pocit takzvané „nepostižitelnosti“. Rychlé vynesení trestu má výchovný a výstražný účinek na celou společnost, a to i v případě bagatelní kriminality.“

2. Přestupky 7 „Požadujeme důrazné řešení narůstající drogové problematiky a urychlené dokončení prací na Centrálním registru přestupků. Žádáme rovněž, aby se některé opakované přestupky staly trestným činem.“

Příklady a opatření 8 Příklady problematických oblastí Šluknov, Rumburk, Chomutov, Duchcov aj. Příklady konkrétních opatření řešení situace v místě strategické dokumenty jednotlivých měst individuální jednání a spolupráce s MV, MSp, Policií ČR aj. připomínkování zákonů – podnět, aby se opakovaný přestupek stal trestným činem účast a předávání podnětů z praxe v pracovních skupinách otevřený dopis předsedy Svazu apel a spolupráce při vzniku Centrálního registru přestupků atd.

3. Výkup kovů 9 „Požadujeme okamžité schválení novely zákona o odpadech, která by zpřísnila podmínky výkupu železa a barevných kovů. Současná odpadová legislativa neřeší efektivně problémy s odcizenými barevnými kovy a železem, v těchto bodech požadujeme jeho novelizaci.“

Čísla a opatření krádeží kovových materiálů způsobilo škoda za bezmála 445 milionů Kč krádeží způsobilo škoda za 509 milionů Kč nejvíc dochází ke krádežím v Praze, ve Středočeském, Moravskoslezském, Ústeckém a Jihomoravském kraji Příklady konkrétních opatření vydání Obrazového katalogu a související Metodiky podnět na novelu zákona o odpadech – zákaz výkupu kovů od fyzických osob a od právnických pouze bezhotovostní platba spolupráce s MŽP, SFŽP, ČIŽP, ČOI, Policií ČR, SŽDC aj.

4. Sociální bydlení 11 „Požadujeme, aby finanční prostředky na sociální bydlení byly hrazeny z rozpočtu státu a současně, aby budoucí zákon o sociálním bydlení, ke kterému se současná vláda zavázala, nezasahoval do ústavně zaručené samostatné působnosti územní samosprávy.“

5. Sociální dávky 12 „Rozdělování sociálních dávek by mělo být motivační a spravedlivé pro všechny občany České republiky.“ 6. Zaměstnanost „Důrazně žádáme o vytvoření efektivních nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, zejména za využití institutu veřejně prospěšných prací a znovuzavedení veřejné služby s motivačními prvky.“

Čísla a opatření 13 výdaje na dávky pomoci v hmotné nouzi (PHM) byly v roce 2013 cca 10,5 mld., což je o téměř 2,8 mld. Kč víc než v roce 2012 meziroční nárůst počtu vyplacených dávek PHM - u příspěvku na živobytí v průměru za měsíc o 34,1 tisíc na 150,4 tisíc příspěvků, u doplatku na bydlení o 21,5 tisíc na 65,1 tisíc doplatků Příklady konkrétních opatření Slezská Ostrava – využíván institut obdobný veřejné službě už před jejím zákonným zakotvením v roce 2009 spolupráce s Úřadem práce ČR nejen v oblasti VPP

Doporučení 14 Podněty na konkrétní opatření v sociální oblasti integrované sociální šetření taxativní stanovení optimální výše příspěvku na služby a energie podle plochy bytu a počtu lidí, kteří v něm žijí opakovaně příspěvek vyplácet jen na základě skutečně vynaložených nákladů a dle předloženého vyúčtování podpora prostupného bydlení – řešení nezaměstnanosti jako předpoklad pro eliminaci nutnosti sociálního bydlení znovuobnovit veřejnou službu s motivačními prvky pro ty, kdo ji vykonávají

15 Děkujeme za pozornost SMO ČR 5. května 1640/ Praha 4 tel.: ,