České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Kroužek divadelních ochotníků Hvozdná Datum vytvoření19.9.2012 RočníkČtvrtý Stručný obsahUž více než.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód.
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Chcete se něco dozvědět o naší škole? Potom …VstupteVstupte.
Dětská cena prevence kriminality O projektu Dětská cena prevence kriminality (DCPK) je preventivní vzdělávací projekt, který formou soutěže pro školní.
PREZENTACE aktivit MC KAŠPÁRKOV o.s., v roce 2013 Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Rozmarné léto Vladislav Vančura Jiří Korec Gymnázium Plasy Septima 2009/2010.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Alfréd Radok Datum vytvoření
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/ Třída: IX.A.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastDivadla v 70. letech 20. století Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahV 70. letech 20.
Záření kolem nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
VY_12_INOVACE_Rů_I_14 Drama 2/2 - Národní divadlo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Setkání zástupců 1. ročníků
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Složené úrokování Tematická oblast
Název vzdělávacího materiálu
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Členská schůze MAS Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Práce se sloupkovými diagramy
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Název vzdělávacího materiálu
Vznik řeckého divadla Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Název vzdělávacího materiálu
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 09_Určování podstatných jmen
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
D I V A D L O.
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Česká hymna a její tvůrci
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čtoucí rodiny regionu Blansko
Manufaktury a první stroje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jilemnický Krakonoš
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Wolfgang Amadeus Mozart
Neživá příroda - vzduch
Počátky slovesného umění
MŠ Odborářů Pardubice Zřizovatelem mateřské školy je Statutární město Pardubice.
Transkript prezentace:

České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Kroužek divadelních ochotníků Hvozdná Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahUž více než sto let hrají ochotníci ve Hvozdné divadlo. Způsob využitíRozšíření základního učiva v divadelním semináři AutorDana Rambousková KódVY_32_INOVACE_13_CRAM01 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Ochotnické divadlo ve Hvozdné Kroužek divadelních ochotníků ( KDO ) existuje už více jak sto let, byl založen r Vlastními silami si ve Hvozdné postavil během půl roku svou divadelní budovu. Má více jak 130 členů. Spolupracuje s Městským divadlem ve Zlíně. Opakovaně slavil úspěchy na mezinárodní divadelní přehlídce Jiráskův Hronov. Hraje doma, ale koná i zájezdová představení.

Zrekonstruovaná budova hvozdenského divadla svítí do širokého okolí.

Historie divadla Roku 1909 bylo ve Hvozdné u Zlína založeno ochotnické divadlo. Pan učitel Josef Prášil společně s panem Františkem Bergerem režírovali první divadelní představení „Palackého třída číslo 27“ v hostinci u pana Staňka. Nová budova divadla, Spolkový dům, byla otevřena za pouhých šest měsíců od položení základního kamene. Vznikem občanského sdružení v roce 1998 byla po více než padesáti letech budova divadla převzata do vlastní péče Kroužku divadelních ochotníků ve Hvozdné.

Původní fotografie divadelní budovy.

Divadelní přehlídky Pětkrát byl Kroužek vybrán na národní přehlídku venkovských divadelních souborů „Krakonošův divadelní podzim“ ve Vysokém nad Jizerou. S Maryšou bratří Mrštíků a Gazdinou robou Gabriely Preissové zavítali hvozdenští ochotníci na mezinárodní přehlídku Jiráskův Hronov v roce Kroužek se zúčastňuje divadelního festivalu v Napajedlech, krajských přehlídek v Němčicích nad Hanou, krajových divadelních přehlídek, …

Divadlo v přírodě Hvozdenští ochotníci oživili tradici divadla v přírodě, která se datuje od roku V roce 1999 zahájili Jiráskovou Lucernou v příjemném prostředí zahradní restaurace. A protože je zájem o divadlo v přírodě velký, vyjíždějí za diváky do různých koutů kraje. Zajistit divadelní představení v přírodním prostředí je sice velmi náročné, ale poskytuje divákovi naprosto jedinečný zážitek.

Hvozdenský měšec plný pohádek Od r se vždy začátkem května ve Hvozdné koná přehlídka dětských ochotnických souborů a divadel s názvem „Hvozdenský měšec“. Na začátku přehlídky pohádkový král se svou družinou převezmou od starosty symbolický klíč od obce a deset dní v ní panují děti. Doprovodný program tvoří vernisáže, besedy, filmová představení, keramická dílna, průvody komediantů obcí, dětský karneval, Cesta pohádkovým lesem,… Na konci přehlídky je vždy vyhlášen vítězný div. soubor.

Divadelní repertoár Kroužek divadelních ochotníků ze Hvozdné má velmi široký repertoár: Muzikály, hudební komedie, operety, pohádkové hry, klasické hry, koncertní vystoupení, veselohry, dramatizace románů, rozličná zábavná vystoupení a programy pro děti… Kroužek udržuje i tradiční mimodivadelní aktivity: pohádkový les, karneval nebo zpívání u stromečku při příležitosti oslav vánočních svátků. Nadále také bude využívat areál chaty Lovka pro účely letních exteriérových představení, které se každoročně těší velké oblibě diváků z Hvozdné a jeho okolí.

Režisérské osobnosti Úroveň práce Kroužku divadelních ochotníků vždy závisela na osobnostech režisérů. Mezi prvními byli třeba František Berger a Vít Polášek. Herec Městského divadla ve Zlíně Dušan Sitek spolupracoval s hvozdenskými ochotníky 25 let. Pod jeho režisérským vedením vzniklo čtrnáct pohádkových inscenací pro děti, devět muzikálů, lehčích komedií a vánočních her a sedm dramat. V letních měsících roku 2010 herec ukončil angažmá v Městském divadle Zlín a přijal pracovní nabídku pražského Divadla pod Palmovkou.

Mladí režiséři ve Hvozdné D. Sitka na režijním postu částečně vystřídal Jan Nejedlý, inscenoval hry Sluha dvou pánů (1996) a Lucerna (1999), vytvořil adaptace tří komedií Vydrž, miláčku, Divadlo bude a Když se zhasne, zápletkových her plných gagů a situačního humoru. Muzikálem Starci na chmelu (premiéra 2. září 2011) se obnovuje tradice exteriérového divadla v areálu myslivecké chaty Lovka. K mladým režisérům hvozdenského divadla patří Jakub Henzelý (pohádková inscenace Mrazík) nebo Tereza Řeháčková (O spanilé Barunce ).

Opakování Jaký je rozdíl mezi profesionálním a ochotnickým divadlem? Někteří studenti naší školy hrají ve Hvozdné v divadle. Znáte je? Pozvěte je na besedu. Jaké role v Městském divadle ve Zlíně ztvárnil herec Dušan Sitek? Znáte divadelní festivaly pro ochotnická divadla?

Odpovědi Herec Dušan Sitek ztvárnil v Městském divadle ve Zlíně např. hlavní role ve hrách Král Lear, Řek Zorba. Jiráskův Hronov je nejznámějším divadelním festivalem ochotnických divadel.

Zdroje: Sborníky vydané Kroužkem divadelních ochotníků k devadesátému a stému výročí divadla ve Hvozdné.